februarie 24

Quiche cu branza si legume – leac pentru duminicile fara chef

0  comments

Quiche-ul cu branza si legume este perfect pentru pranzurile de weekend: suficient de sofisticat, dar usor de incropit. Gata in 45 de minute!
Quiche cu legume 5

Inainte sa trecem la reteta de quiche cu branza si legume, vreau sa va explic putin contextul in care am descoperit-o. Avand in vedere ca azi e duminica… ma simt putin dezamagita ca maine iarasi trebuie sa merg la birou. Stiti sigur cum e – vineri seara esti plin de optimism, ai impresia ca urmeaza doua zile in care vei imbina fara probleme distractia, odihna, lista cu lucruri de facut (a se citi: capita de rufe nespalate care te priveste iarasi din coltul camerei…), dar cum vine duminica dimineata iti dai seama ca iarasi a trecut weekendul si ti se pare ca nici nu te-ai odihnit cum trebuie, nici n-ai terminat ce aveai de facut si o panica existentiala te cuprinde si te face sa te intrebi “ce naiba fac cu viata mea?!” Din fericire nu se intampla in fiecare duminica, dar mai des decat mi-ar placea sa recunosc. In asemenea momente, imi vin in minte pateurile cu branza si cremvurstii in foietaj pe care ii facea Tata AD lunea dupa amiaza si ma intreb cum reuseau ei sa imi ridice intotdeauna moralul.

In lumea moderna, mancarea a devenit din necesitate o experienta. Daca stramosii nostri ar fi fost multumiti sa manance paine si de data asta, pentru noi nu mai e chiar atat de simplu. Diversitatea felurilor de mancare pe care le avem la dispozitie, in loc sa ne dea si mai multa libertate, ne paralizeaza. Cred ca asociem prea multe sentimente fiecarui tip de mancare si de aceea, atunci cand trebuie sa ne decidem ce-o sa mai gatim azi, ne ia o gramada de timp pana cand identificam mancarea perfecta pentru starea noastra de spirit. (Faptul ca starea de spirit ni se poate schimba mult inainte de a pune in gura mancarea planificata e o alta poveste pe care nu o sa o amintim aici!)

Bineinteles, am putea intotdeauna sa comandam ceva de pe internet sau sa mergem la restaurant, dar in saptamanile mai ocupate de la serviciu … asta incepe sa coste cam mult. Uneori nu e nici macar costul cel care ne impiedica sa mergem la restaurant – ci senzatia ca suntem prea obositi sa ne bucuram de experienta si ca am prefera sa pastram restaurantul despre care am citit in revista gratuita din tren pentru o ocazie speciala.

Deoarece teama de duminica (cunoscuta pe internet ca the Sunday scaries) este doar o alta emotie, m-am gandit sa incerc sa o asociez in mod constient cu un anumit fel de mancare. Mai exact, de fiecare data cand ma trezesc intr-o pasa proasta duminica, m-am decis sa ma apuc sa fac aceeasi reteta – neaparat una care sa ma binedispuna, dar care sa fie suficient de usor de facut incat sa nu ma descurajez si mai tare in decursul pregatirii ei.

De cand am luat decizia si pana chiar m-am apucat sa o implementez au trecut … cateva weekenduri bune, in care am cautat pe internet reteta perfecta si am comandat pizza de fiecare data cand nu am gasit-o. (Nota redactiei: Domnisoara AD si Printul Consort nu sunt mandri de comportamentul lor repetitiv nesanatos si au mancat pizza amintita fara tragere de inima si plini de remuscari. Nu s-au urcat pe cantar a doua zi ca sa evalueze consecintele actiunilor lor.)

Astazi insa sunt mandra sa va spun ca nu doar am gasit reteta perfecta, ci si ca am pozat-o si explicat-o ca sa o puteti face repede si voi. Este vorba despre Quiche cu branza si legume – o mancare sanatoasa, plina de legume, dar bine rumenita in cuptor care reuseste sa binedispuna intotdeauna. Partea cea mai buna e ca e gata in doar 65 de minute, dintre care 45 sunt in cuptor, deci sunt minute in care nu trebuie sa muncesti deloc! Se poate transforma imediat intr-o mancare vegetariana daca se sare peste kaizer.

Sa incepem, deci! Putin Bon Jovi pentru incurajare n-a stricat nimanui! ? Voi cum combateti lehamitea dinaintea unei noi saptamani? Spuneti-ne in comentarii!

Quiche cu legume 5

Quiche cu branza si legume

Domnisoara AD
Quiche-ul cu branza si legume este perfect pentru pranzurile de weekend: suficient de sofisticat, dar usor de incropit. Gata in 45 de minute!
5 from 2 votes
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 45 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Fel Fel principal, Gustare
Bucatarie Bucataria Frantuzeasca
Portii 6 portii
Calorii 576 kcal

Ingrediente
  

  • 1 aluat de placinta (nu foi de placinta, foietaj, negatit, preferabil rotund)
  • 4 felii de kaiser (bacon sau muschiulet uscat)
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 750 g amestec de legume (noi am folosit un amestec congelat)
  • 2 cepe medii taiate marunt
  • 1 catel de usturoi (taiat marunt)
  • 4 oua mari
  • 1 cana de lapte
  • 30 g parmezan ras (se poate inlocui cu orice fel de branza mai uscata)
  • 60 g cascaval sau branza cedar (cheddar, dat prin razatoare)
  • 1 mozzarella (taiata marunt (se poate pune si in fasii, dar acestea trebuie sa fie suficient de inguste pentru a se topi usor))
  • sare si piper dupa gust

Instructiuni
 

  • Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
  • Se trag legumele impreuna cu ceapa si usturoiul la foc mediu intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei si sare. Atunci cand au devenit fragede, se iau de pe foc.
    Quiche cu legume 1
  • Se frige kaizerul la foc mediu pana cand devine crocant, dupa care se aseaza pe un prosop de hartie pentru a absobi grasimea in exces.
  • Se adauga kaizerul la amestecul de legume din tigaie.
  • Intre timp, se aseaza aluatul de placinta intr-o tava rotunda, dupa care se lasa 8 minute la copt (fara a adauga alte ingrediente). Aluatul nu trebuie copt complet. Acest pas ne asigura ca vom avea o textura putin crocanta si pe interiorul quiche-ului si ca aluatul nu va ramane necopt datorita compozitiei, care va fi suficient de umeda.
  • Intr-un bol, se bat ouale impreuna cu laptele si cu jumatate din cantitatea de parmezan. Cealalta jumatate o vom folosi pentru topping, inainte de a pune quiche-ul la cuptor. Se condimenteaza cu putina sare si piper.
  • Odata ce aluatul este pre-copt, se pune o treime din cascaval si din mozzarella deasupra lui.
    Quiche cu legume 2
  • Se aseaza straturi de amestec de legume peste aluat si branza, introducand la fiecare strat mozzarella si cascavalul ramas. In felul acesta, consistenta quiche-ului va fi uniforma si in interior iar branza topita se va simti in fiecare imbucatura. Dupa aceea, se adauga mixul cu ou deasupra, astfel incat el sa ajunga in toate coltisoarele lasate libere de compozitia pusa anterior.
    Quiche cu legume 4
  • Restul de cascaval (parmezan) se pune deasupra astfel incat sa acopere toata suprafata.
    Quiche cu legume 3
  • Se pune la cuptor la 180 de grade timp de 45 minute – 1 ora. In caz ca aluatul de pe margini devine prea copt, quiche-ul se poate acoperi cu o folie de aluminiu. Va recomandam sa folositi mijlocul cuptorului pentru un rezultat optim. In ultimele 5 minute, se poate folosi modul cu ventilatie al cuptorului pentru a obtine o culoare mai rumena deasupra.
    Quiche cu legume 5
  • Se scoate quiche-ul din cuptor si se lasa la racit 5-10 minute inainte de a-l taia in felii.
    Quiche cu legume 6

Informatii nutritionale

Serving: 1felieCalories: 576kcal
Keyword quiche cu branza si legume, quiche lorraine cu branza si legume, quiche lorraine vegetarian, quiche vegetarian, tarta cu branza si legume, tarta sarata cu branza si legume, tarta sarata cu legume
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Daca esti convins(a) ca salvarea ta de astazi e o mancare la cuptor, vezi intreaga categorie. Sau inspira-te direct din retetele de mai jos:


Tags

quiche


5 from 2 votes (2 ratings without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

decembrie 2, 2024

O reteta care va face felul unu si

noiembrie 28, 2024

Un fel de strudel... facut putin altfel! Mergi

noiembrie 21, 2024

O reteta chinezeasca clasica. In original se numeste