Mancarea greceasca are in ea un aer de vacanta, de sarbatoare a simturilor, iar aceasta reteta de pilaf grecesc cu vinete si naut ne-o demonstreaza. ☀️ ?? Reteta e extrem de versatila – in forma ei de baza, e un preparat vegan (de post), dar cu cateva topping-uri bine alese poate deveni un deliciu vegetarian la care sa te intorci de nenumarate ori. Ti-am pregatit ambele versiuni, ca sa le ai la indemana oricand ai nevoie. Daca il manaci vara, pilaful grecesc cu vinete si naut e perfect si rece – il poti lua cu tine ca pachetel la birou sau savura ca cina usoara. Daca ai dat peste el in mijlocul iernii – e la fel de bun si cald. Sunt sigura ca e una dintre acele retete care odata incercata, intra imediat in repertoriul permanent indiferent de sezon.
De cand l-am descoperit, nu ne mai saturam de el, iar Printul Consort a fost silit sa recunoasca ca e una dintre acele retete fara carne care il pot determina sa manance mai sanatos. Faptul ca are naut ne asigura un aport de proteine si fibre, atat de necesar pentru a avea energie in fiecare zi!
Dupa parerea mea, sofranul este ingredientul magic care duce aceasta reteta de pilaf cu vinete si naut la rangul de arta – il puteti omite daca nu il aveti la indemana (sau daca vi se pare prea scump), dar va promit ca merita sa il folositi. E uimitor cum ceva asa mic poate avea un impact atat de mare in farfurie! ?
Va invit sa incercati reteta chiar saptamana asta (nu veti regreta!) si sa ne trimiteti pozele voastre pe pagina de Facebook sau Instagram si sa ne dati tag #atlasuldeliciilor ca sa vedem cum v-a iesit! Si-acum … reteta!
Pilaf grecesc cu vinete si naut
Ingrediente
Versiunea de baza (vegana/de post)
- 250 g orez cu bob lung (noi am folosit orez salbatic; cantitatea este pentru orez nefiert)
- 2 vinete de dimensiune medie (taiate in cuburi)
- 400 g naut din conserva (daca folositi naut uscat, urmariti instructiunile de pe pachet si lasati-l la muiat cu o seara inainte)
- 2 cepe (taiate marunt)
- 80 g stafide
- 750 ml supa de legume (eventual cub baza pentru supa dizolvat in apa, proportiile conform instructiunilor de pe pachet)
- 1 lamaie (se foloseste doar sucul)
- 5 linguri ulei de masline
- 1 linguri seminte de chimen
- 1 linguri seminte de fenicul (optional)
- sare si piper (dupa gust)
- 250 mg sofran (optional, dar va da un gust extraordinar orezului)
Ingrediente suplimentare pentru versiunea vegetariana
- 250 g iaurt grecesc simplu
- 2 catei de usturoi (taiati marunt)
- 1 lamaie (se foloseste doar coaja de la lamaia folosita anterior pentru suc)
- 100 g feta (maruntita, ca topping)
Instructiuni
Versiunea de baza (vegana/de post)
- Aceasta reteta poate fi adaptata atat pentru vegani, cat si pentru vegetarieni. Vom prezenta mai intai versiunea de baza (vegana/de post), dupa care vom explica pasii care o transforma simplu intr-un preparat vegetarian.
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se pun 2 linguri de ulei de masline.
- Se adauga ceapa si se trage putin, cam 2-3 minute.
- Cand ceapa a capatat putina culoare, se adauga semintele de chimen (si cele de fenicul) si se mai trag impreuna inca 1 minut sau pana cand ceapa s-a caramelizat.
- Cand e gata ar trebui sa arate cam asa. Se scoate amestecul pe o farfurie si se lasa deoparte.
- Se incinge uleiul ramas in tigaie, dupa care se adauga bucatile de vanata si se coc neacoperite timp de 10 minute, pana cand si-au schimbat culoarea si au devenit fragede. Se adauga sare si piper, dupa gust.
- Se adauga orezul si se mai coc impreuna cam 2 minute, pana cand orezul s-a hidratat putin de la sucul lasat de vinete.
- Amestecul ar trebui sa arate ca in imagine.
- Se adauga supa de legume si sucul de lamaie impreuna cu sofranul daca v-ati decis sa il includeti si apoi se fierb impreuna cu un capac timp de 15 minute, la foc mic. Scopul este ca lichidul sa intre in orez. In functie de tipul de orez folosit, s-ar putea sa mai fie nevoie sa adaugati putina apa si sa o scadeti pana cand orezul s-a fiert complet.
- Dupa ce orezul s-a fiert (si a capatat aceasta culoare formidabila de la sofran!), se adauga nautul, stafidele si amestecul de ceapa si seminte de chimen.
- Se amesteca si se serveste cald sau rece. Sau se continua cu topping-urile pentru versiunea vegetariana.
Pentru versiunea vegetariana mai avem doar cativa pasi!
- Pentru versiunea vegetariana, mai avem nevoie doar de cateva topping-uri. Se marunteste feta ca in imagine.
- Se amesteca iaurtul, coaja de lamaie si usturoiul.
- Sosul rezultat va aduce un plus de prospetime mancarii.
- Se serveste cu sosul alaturi, sau deasupra si se decoreaza cu feta. Pofta buna! ?
Reteta video
Informatii nutritionale
Ti-a placut reteta de pilaf grecesc cu vinete si naut si vrei sa vezi si alte idei de preparate fara carne? Ei bine, poti rasfoi intreaga categorie aici. Am facut deja o mica selectie pentru tine:
- Vinete parmigiana, 100% la cuptor, in stil italian
- Mancarica de linte si orez (mujadara), in stil oriental
- Oua posate in sos tomat (shakshuka), in stil oriental
- Quiche cu branza si ceapa, in stil frantuzesc
- Chili con carne vegetarian, in stil mexican