Cand Domnisoara AD era mica, era innebunita dupa toate “prajelile” (nu ma judecati ca eram un parinte iresponsabil, pe vremea aia nu era la moda sa le dai copiilor kale pana fug de tine!). Inainte de era internetului, aveam o carte de bucate italieneasca din care adoptasem cateva mancaruri, inclusiv reteta asta de panzerotti, pe care o faceam de fiecare data cand printesa era mofturoasa si trebuia totusi sa o hranesc cu ceva.
Facusem reteta asta de asa de multe ori incat parca devenise banala, asa ca in ultimii ani am cam neglijat-o. Ce sa faci – trebuia sa ne concentram pe alte preparate noi, ca sa vi le putem aduce voua pe cele mai interesante! ? Intr-o zi, in timp ce eram la serviciu, iar copiii in concediu, primesc o poza cu un panzerotto imens din care Domnisoara AD musca cu pofta. Se pare ca acum e la moda mancarea din regiunea Puglia, care a renascut odata cu cresterea in popularitate a mancarurilor italienesti din sudul Italiei. Panzerotto-ul cu pricina fusese achizitionat de la un food truck, semn ca preparatul “s-a ajuns”, devenind o mancare hipstereasca. Recunosc ca mi-a facut pofta, asa ca m-am intors la reteta de panzerotti mult iubita si am pozat-o si explicat-o pentru voi, deoarece sunt convinsa ca o sa fie un hit si in familia voastra.
Orice asemanare cu pizza calzone nu este pur intamplatoare – panzerotti se mai numesc si pizze fripte, iar cu ajutorul Mamei Soacre am descoperit ca traducerea mot-a-mot e de fapt “burti rupte”. Cand o sa muscati din primul, o sa vedeti ca denumirea e extrem de amuzanta si chiar face sens. ? Unele retete adauga si putin suc de rosii la compozitie, dar eu nu l-am adaugat la reteta asta pentru ca vreau sa fie totusi un fel de mancare ceva mai diferit de pizza. Sunteti liberi sa-mi trimiteti incercarile voastre cu sau fara sos tomat pe Facebook sau Instagram, poate imi schimb parerea!
Nu uitati sa consumati panzerotti in mod responsabil, chiar daca simtiti ca ati capatat o usoara dependenta chiar de la prima imbucatura. Sunt totusi, prajiti in suficient de mult ulei. Pofta buna! ?
P.S.: Se pot face panzerotti si dulci, de exemplu cu Nutella. Dar n-ati auzit de la mine ?, ca sa nu va am pe constiinta ca ati mancat la mic dejun, pranz si cina numai “prajeli”.
Panzerotti
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 300 g faina
- 50 g unt
- 2 oua
- 5 g sare
Ingrediente pentru umplutura
- 60 g sunca
- 100 g cascaval
- 1 linguri parmezan
- 100 g ulei (pentru prajit)
- 1 ou
- 5 g sare (dupa gust)
- 5 g piper (dupa gust)
Instructiuni
- Ingredientele principale
- Se taie in cubulete sunca si branza si apoi se amesteca cu un oul batut si parmezanul, dupa care se adauga sare si piper dupa gust.
- Se cerne faina si se pun toate celelalte ingrediente (sarea, untul si galbenusurile de ou – la care se poate adauga inca un galbenus daca acestea sunt mici!) si apoi se framanta aluatul. Daca acesta este excesiv de tare, se poate adauga putina apa.
- Asa arata aluatul cand este gata framantat.
- Se intinde aluatul intr-o foaie subtire (cam 5 milimetri) si se taie in cercuri.
- Daca doriti si daca aveti in casa se pot folosi dispozitive dedicate acestui scop. Daca nu, gura unui pahar sau a unei cani subtiri functioneaza la fel de bine!
- Se distribuie umplutura in mod egal si se aseaza pe fiecare disc. Se ung marginile cu albusul ramas de la ou pentru a ne asigura ca panzerotti vor fi etanse.
- Daca aveti dispozitivul magic, iata cum se face etansarea “mecanizata”. Daca nu, merge foarte bine si cu degetele. Apasati marginile panzerotto-ului pana cand nu se mai vede nicio deschizatura, avand insa grija ca aluatul de pe margini (in special in apropierea umpluturii) sa nu se subtieze prea mult. Acest lucru va face ca panzerotti sa ramana intacte la frigere.
- Rezultatul: un panzerotto! Continuati pana cand toate discurile s-au transformat in panzerotti ?
- Presarati putina faina ca sa le puteti manipula mai usor….
- Intr-o tigaie sau oala suficient de adanca, se incinge suficient ulei cat sa acopere panzerotti in intregime, dupa care se frig pe rand! Noi am fript cam 2-3 panzerotti deodata pentru a lasa suficient spatiu ca ele sa nu se lipeasca unele de altele. Sfat profi: Pentru a sti cand uleiul s-a incins suficient, puteti folosi coada unei linguri de lemn (sau o scobitoare suficient de lunga ca sa nu va frigeti, de exemplu una pentru frigarui). Introducand lingura de lemn in ulei, daca observati mici bule formandu-se in jurul ei, inseamna ca uleiul este suficient de incins.
- Dupa atata munca de frigere… rezultatul stradaniilor dumneavoastra ar trebui sa arate cam asa.
- In imaginea asta, Tata AD si-a bagat nasul si a spus ca mai lipseste ceva. Iata ce trebuie sa mai faceti pentru a fi siguri de succes (comparativ cu poza anterioara)!
Reteta video
Informatii nutritionale
Ti-a placut reteta de panzerotti? Atunci sunt bune sanse sa fii un gurmand care saliveaza permanent dupa deliciile italiene. Mai avem si alte retete “direct din inima cizmei” speciale pentru tine:
- Paste cu sos Bolognese
- Vinete parmigiana
- Gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie prajita
- Risotto cu ciuperci
- Gnocchi cu sos de smantana si pesto
Iar daca esti in cautare de alte feluri principale, indiferent din bucataria carei culturi sunt inspirate, gasesti intreaga categorie aici.