Dupa festinul de sarbatori Printul Consort mi-a pus in vedere ca trebuie sa ii pregatim Domnisoarei AD ceva care sa o faca sa nu mai fie trista datorita nenumaratelor calorii inghitite, asa ca ne-am apucat sa facem impreuna risotto cu ciuperci. Aceasta reteta tipic italieneasca este perfecta pentru un pranz usor, dar care iti merge la suflet! Exista multe variatiuni ale acestui fel principal, dar noi am ales sa facem risotto cu ciuperci din cauza ca supermarketul local tocmai adusese niste ciuperci care aratau extraordinar si ar fi fost pacat sa nu le folosim.
Pentru a asigura succesul retetei, este extrem de important sa folosim orezul potrivit. In general, pe pachetul de orez este specificat “orez pentru risotto”, dar daca nu se mentioneaza acest lucru puteti sa va orientati dupa soiul de orez – acesta trebuie sa fie cu bobul scurt – de exemplu de tip arborio sau canaroli. Un risotto perfect pregatit are boabele de orez ramase putin al dente (n.r.: la dinte), ceea ce inseamna ca mijlocul fiecarei boabe a ramas putin dura inauntru, fara insa a fi nefiarta. Un orez necorespunzator va absorbi tot lichidul si rezultatul final va fi o pasta sinistra din care nu se va mai distinge nimic. Orice asemanare intre risotto-ul cu ciuperci si supa crema de ciuperci este total nedorita!
Daca aveti orezul potrivit, 80% din rezultat este asigurat – pasii retetei sunt foarte simpli si e foarte greu de ratat. (Reteta asta e atat de accesibila incat sunt convinsa ca si Domnisoara AD ar putea sa o implementeze cu succes …. dar va rog sa nu ii spuneti ca am zis asta! ?) Cu toate acestea, daca sunteti mai aventurosi, puteti folosi si orez salbatic (asa cum am facut noi in experimentul nostru), deoarece si acesta ramane al dente in timpul prepararii. Desi orezul este cea mai delicata parte a acestei retete, am vrut sa demonstram ca intelegand rationamentul din spatele alegerii ingredientului, putem face o substitutie de succes. Cu aceasta ocazie l-am invatat si pe Printul Consort ca a gati presupune si putina arta si imaginatie (un concept mai dificil pentru un IT-ist, ce-i drept…).
Puteti folosi orice tip de ciuperci , dar va sfatuim sa nu le taiati prea marunt sau prea subtire, deoarece ele vor fi ingredientul pus in valoare de catre acest fel de mancare. Imi place foarte mult aceasta reteta pentru ca numarul mic de ingrediente ne permite sa apreciem aroma fiecaruia in produsul final. Aceasta atitudine tipic italieneasca, de a insista pe simplitate, este o gura de aer proaspat binevenita in balcani, unde suntem obisnuiti sa acoperim notele individuale fie cu prea multe condimente (de exemplu, folosind usturoi sau marar din belsug), fie amestecand prea multe ingrediente diferite in acelasi fel de mancare. Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu usturoiul in mancare, apreciez toate tipurile de condimente si nu ma dau in laturi de la o sarma ca la mama acasa, dar uneori vreau sa ma concentrez pe un gust simplu si rafinat.
Puteti servi risotto-ul cu ciuperci fie ca antreu (asa cum se face in Italia, caz in care portiile trebuie sa fie mai mici), fie ca fel principal (asa cum am facut-o noi deoarece o persoana pe care nu o vom numi numara asiduu caloriile…), fie ca garnitura la friptura sau alt preparat din carne.
V-am convins sa il incercati? V-ar placea sa va mai arat si alte retete de risotto? Spuneti-mi mai jos, in comentarii!
Risotto cu ciuperci
Ustensile necesare
Ingrediente
- 200 g ciuperci taiate felii
- 1 cub baza pentru supa
- 1 ceapa taiata marunt
- 2 catei de usturoi (taiati marunt)
- 125 g orez pentru risotto (Ca experiment, noi am folosit orez salbatic.)
- 1 l apa fierbinte
- 1 cani vin alb
- 25 g unt
- 50 g parmezan ras (sau cascaval)
- 2 linguri de ulei de masline
- 10 g patrunjel proaspat (pentru decor)
Instructiuni
- Se dizolva cubul de baza pentru supa intr-un litru de apa fierbinte.
- Se prajeste ceapa impreuna cu usturoiul intr-o tigaie la foc mediu timp de 1-2 minute. Se adauga ciupercile, sare si piper si se prajesc in jur de 8 minute pana cand ciupercile s-au inmuiat.
- Adaugati orezul nefiert in tigaie si lasati sa se friga impreuna timp de 1 minut.
- Adaugati vinul peste amestec si asteptati pana cand lichidul s-a evaporat (in acest moment, tot alcoolul a disparut).
- Adaugati ¼ din apa cu baza de supa si amestecati la foc mic pana cand orezul a absorbit tot lichidul.
- Adaugati aceeasi cantitate de apa cu baza de supa si repetati procesul pana cand toata apa a fost introdusa. La ultima adaugare, orezul ar trebui sa fie aproape complet gatit.
- Continuati sa amestecati pana ce orezul s-a fiert complet. In caz ca orezul nu s-a fiert inca, adaugati putina apa si amestecati din nou pana ce apa se evaporeaza. Repetati de cate ori este necesar.
- Dupa ce orezul s-a fiert complet, luati tigaia de pe foc, adaugati unul, jumatate din patrunjel si jumatate din parmezan si amestecati pana ce untul s-a topit.
- Acoperiti tigaia cu un capac pentru cateva minute fara ca tigaia sa fie pe foc pentru ca orezul si ciupercile sa absoarba tot lichidul si sa se raceasca putin.
- Inainte de a pune pe farfurii, amestecati din nou tot continutul.
- Odata ce risotto se afla in farfurii, distribuiti patrunjelul si parmezanul ramas deasupra.
Reteta video
Informatii nutritionale
Inca ti-e pofta de ceva italienesc? Atlasul iti propune si gnocchi cu sos de smantana si pesto. Vrei ceva la fel de rapid dar si mai satios? Avem pentru tine si o reteta de quiche cu legume care se face aproape singura in cuptor.
Sau poate vrei sa vizitezi si alte continente – hai in Japonia cu reteta de pui cu sos Teriyaki sau in Mexic cu reteta de enchilada la cuptor!
Daca insa vrei sa vezi toate retetele de fel principal pe care le-am colectionat pentru tine, tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe link.