Retetele italiene sunt extraordinare – cred ca putem fi cu totii de acord. Dar tocmai datorita popularitatii lor, riscul de a repeta mereu aceleasi preparate clasice e suficient de mare. Pentru a-l micsora putin, m-am gandit sa va arat astazi reteta mea de vinete parmigiana – o mancare clasica la cuptor, nu foarte cunoscuta la noi, numita si melanzane alla Parmigiana. Mi s-a spus ca reteta provine din sudul Italiei, dar multi sceptici sustin ca deoarece parmezanul – cel care da numele mancarii – provine din Parma, astfel incat aceasta este mai degraba o reteta din nordul Italiei. Ca in cazul oricarui preparat delicios, numarul celor care il revendica nu trebuie sa ne surprinda. Cert este ca cel/cea care a inventat reteta asta merita o recompensa ?, asa e de buna – asa ca e pacat ca nu ii cunoastem numele. ?♀️
Trebuie sa mentionez ca aceasta reteta e ceva mai laborioasa decat cele pe care le postam de obicei pe Atlasul Deliciilor, dar e atat de gustoasa incat nu o sa va para rau ca ati investit timp in ea. Din cantitatile obtinute ies lejer 6 portii, ceea ce o face numai buna pentru un pranz de duminica in doi din care sa mai ramana mancare si pentru urmatoarele doua cine ?. Pentru cei la dieta as zice chiar 8 portii. Domnisoara AD si Printul Consort o folosesc cu succes pentru meniul saptamanal (nu stiti despre ce e vorba? Atunci trebuie sa vedeti neaparat articolul asta, va va schimba viata si veti salva o gramada de timp!) si pana acum nu s-au plans de timpul de gatire – un lucru rar pentru niste optimizatori ca ei. Cred ca asta inseamna ca raportul gust-efort e corect la reteta asta, dar va las s-o incercati mai intai si sa imi spuneti parerea voastra! ?
Vinete parmigiana
Ustensile necesare
Ingrediente
- 3 vinete mai marisoare
- 4 oua
- 500 g mozzarella
- 80 g parmezan ras
- 120 g faina
- 170 g pesmet
- 1 linguri rozmarin
- 1 linguri oregano
- 1 linguri busuioc uscat
- 10 frunze de busuioc proaspat
- 400 g sos de rosii italian rapid (Reteta aici: www.atlasuldeliciilor.ro/sos-rosii-italian-rapid)
Instructiuni
- Se amesteca condimentele si se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se taie vinetele in fasii de cam un centimetru, ca in imagine. Se taie si mozzarella intr-un numar egal de felii cu fasiile de vanata.
- Pe o suprafata acoperita cu prosoape de bucatarie, se aseaza feliile de vanata si se sareaza pe ambele parti. Acest pas este foarte important, deoarece zeama amaruie va iesi din vinete si va fi absorbita de prosopul de bucatarie. Nu va sugeram sa sariti peste aceasta etapa.
- Vinetele sarate se lasa la scurs cam 10-15 minute. Va sugeram sa le intoarceti pe partea cealalta dupa 5-7 minute. Dupa un timp veti observa mici picaturi de lichid pe suprafata lor asa cum se vede in imagine – aceasta este zeama de care vrem sa scapam.
- Se sterg vinetele de lichid, dupa care se dau prin faina…
- … dupa care se dau prin ou …
- … si in final prin pesmet (ca si cum ar fi un snitel).
- Se aseaza intr-o tava unsa in prealabil cu putin ulei (de masline) sau unt si se pun la cuptor la 180 de grade timp de 20 de minute. Nu ungeti cu mult ulei/unt pentru a nu ingreuna preparatul.
- Cand sunt gata ar trebui sa arate cam asa. Nu stingeti cuptorul, e important ca el sa ramana cald pentru pasul urmator.
- Se scot vinetele din tava si se unge tava cu putin sos de rosii.
- Se aseaza feliile de vinete pentru a acoperi suprafata tavii…
- … dupa care se adauga cate o felie de mozzarella, cateva frunze de busuioc uscat …
- … si cate o lingura de sos de rosii peste fiecare vanata. Se presara putin amestec de condimente pe intreaga suprafata.
- Se repeta pasii anteriori pana cand toate feliile de vanata sunt in tava.
- Se adauga ultimul strat de mozzarella, sos de rosii si condimente, dupa care se distribuie uniform parmezanul. Se pun la cuptor la 180 de grade timp de 40 de minute.
- Se servesc sub forma de “capite”. Pofta buna! ?
Reteta video
Informatii nutritionale
Aceasta reteta de vinete parmigiana face parte din colectia de retete la cuptor din Altasul Deliciilor – poti vedea intreaga categorie apasand aici. Si daca esti extrem de curios/curioasa am facut deja o selectie pentru tine: