iulie 11

Vinete parmigiana [Melanzane alla Parmigiana]

0  comments

Clasicele vinete parmigiana, o reteta vegetariana provenita din sudul Italiei, surprinde prin savoarea obtinuta din ingrediente simple.
vinete parmigiana produs final

Retetele italiene sunt extraordinare – cred ca putem fi cu totii de acord. Dar tocmai datorita popularitatii lor, riscul de a repeta mereu aceleasi preparate clasice e suficient de mare. Pentru a-l micsora putin, m-am gandit sa va arat astazi reteta mea de vinete parmigiana – o mancare clasica la cuptor, nu foarte cunoscuta la noi, numita si melanzane alla Parmigiana. Mi s-a spus ca reteta provine din sudul Italiei, dar multi sceptici sustin ca deoarece parmezanul – cel care da numele mancarii – provine din Parma, astfel incat aceasta este mai degraba o reteta din nordul Italiei. Ca in cazul oricarui preparat delicios, numarul celor care il revendica nu trebuie sa ne surprinda. Cert este ca cel/cea care a inventat reteta asta merita o recompensa ?, asa e de buna – asa ca e pacat ca nu ii cunoastem numele. ?‍♀️

Trebuie sa mentionez ca aceasta reteta e ceva mai laborioasa decat cele pe care le postam de obicei pe Atlasul Deliciilor, dar e atat de gustoasa incat nu o sa va para rau ca ati investit timp in ea. Din cantitatile obtinute ies lejer 6 portii, ceea ce o face numai buna pentru un pranz de duminica in doi din care sa mai ramana mancare si pentru urmatoarele doua cine ?. Pentru cei la dieta as zice chiar 8 portii. Domnisoara AD si Printul Consort o folosesc cu succes pentru meniul saptamanal (nu stiti despre ce e vorba? Atunci trebuie sa vedeti neaparat articolul asta, va va schimba viata si veti salva o gramada de timp!) si pana acum nu s-au plans de timpul de gatire – un lucru rar pentru niste optimizatori ca ei. Cred ca asta inseamna ca raportul gust-efort e corect la reteta asta, dar va las s-o incercati mai intai si sa imi spuneti parerea voastra! ?

vinete parmigiana produs final

Vinete parmigiana

Mama Soacra
Clasicele vinete parmigiana, o reteta vegetariana provenita din sudul Italiei, surprinde prin savoarea obtinuta din ingrediente simple.
5 from 2 votes
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 1 hour
Timp total 1 hour 30 minutes
Fel Fel principal
Bucatarie Bucataria Italiana
Portii 6 portii
Calorii 485 kcal

Ingrediente
  

  • 3 vinete mai marisoare
  • 4 oua
  • 500 g mozzarella
  • 80 g parmezan ras
  • 120 g faina
  • 170 g pesmet
  • 1 linguri rozmarin
  • 1 linguri oregano
  • 1 linguri busuioc uscat
  • 10 frunze de busuioc proaspat
  • 400 g sos de rosii italian rapid (Reteta aici: www.atlasuldeliciilor.ro/sos-rosii-italian-rapid)

Instructiuni
 

  • Se amesteca condimentele si se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
    vinete parmigiana ingrediente
  • Se taie vinetele in fasii de cam un centimetru, ca in imagine. Se taie si mozzarella intr-un numar egal de felii cu fasiile de vanata.
    vinete parmigiana pas 1
  • Pe o suprafata acoperita cu prosoape de bucatarie, se aseaza feliile de vanata si se sareaza pe ambele parti. Acest pas este foarte important, deoarece zeama amaruie va iesi din vinete si va fi absorbita de prosopul de bucatarie. Nu va sugeram sa sariti peste aceasta etapa.
    vinete parmigiana pas 2
  • Vinetele sarate se lasa la scurs cam 10-15 minute. Va sugeram sa le intoarceti pe partea cealalta dupa 5-7 minute. Dupa un timp veti observa mici picaturi de lichid pe suprafata lor asa cum se vede in imagine – aceasta este zeama de care vrem sa scapam.
    vinete parmigiana pas 3
  • Se sterg vinetele de lichid, dupa care se dau prin faina…
    vinete parmigiana pas 4
  • … dupa care se dau prin ou …
    vinete parmigiana pas 5
  • … si in final prin pesmet (ca si cum ar fi un snitel).
    vinete parmigiana pas 6
  • Se aseaza intr-o tava unsa in prealabil cu putin ulei (de masline) sau unt si se pun la cuptor la 180 de grade timp de 20 de minute. Nu ungeti cu mult ulei/unt pentru a nu ingreuna preparatul.
    vinete parmigiana pas 7
  • Cand sunt gata ar trebui sa arate cam asa. Nu stingeti cuptorul, e important ca el sa ramana cald pentru pasul urmator.
    vinete parmigiana pas 8
  • Se scot vinetele din tava si se unge tava cu putin sos de rosii.
    vinete parmigiana pas 9
  • Se aseaza feliile de vinete pentru a acoperi suprafata tavii…
    vinete parmigiana pas 10
  • … dupa care se adauga cate o felie de mozzarella, cateva frunze de busuioc uscat …
    vinete parmigiana pas 11
  • … si cate o lingura de sos de rosii peste fiecare vanata. Se presara putin amestec de condimente pe intreaga suprafata.
    vinete parmigiana pas 12
  • Se repeta pasii anteriori pana cand toate feliile de vanata sunt in tava.
    vinete parmigiana pas 13
  • Se adauga ultimul strat de mozzarella, sos de rosii si condimente, dupa care se distribuie uniform parmezanul. Se pun la cuptor la 180 de grade timp de 40 de minute.
    vinete parmigiana pas 14
  • Se servesc sub forma de “capite”. Pofta buna! ?
    vinete parmigiana produs final

Reteta video

Informatii nutritionale

Calories: 485kcal
Keyword vinete in stil italian, vinete la cuptor, vinete la cuptor in stil italian, vinete parmigiana, vinete parmigiana la cuptor
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Aceasta reteta de vinete parmigiana face parte din colectia de retete la cuptor din Altasul Deliciilor – poti vedea intreaga categorie apasand aici. Si daca esti extrem de curios/curioasa am facut deja o selectie pentru tine:


Tags

vinete


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

martie 26, 2024

O paine subtire care se mananca calda, cu

martie 25, 2024

O reteta rapida pentru zilele in care aveti

martie 22, 2024

O prajitura fina, cu un gust deosebit, dat