Denumirea asta, de “Cordon bleu”, vine de fapt de la o decoratie frantuzeasca de prin secolul al XVI-lea care, ati ghicit, se prezenta sub forma unei esarfe albastre. Ca sa nu o mai lungim prea mult (pentru asta s-a inventat Wikipedia, puteti sa va uitati acolo!) trebuie spus ca, in materie de gastronomie, sintagma inseamna excelenta sau superlativ.
De fapt la asta ar trebui sa va asteptati si Dvs., daca o incercati si daca respectati reteta. Partea buna este ca va puteti pune imaginatia (si buzunarul!) la incercare, in cazul unora dintre ingrediente.
Astfel, prosciutto crudo poate fi inlocuit cu varianta lui “cotto” (fiarta), cu bacon, sunca de Praga sau cu pancetta. In functie de alegerea Dvs., trebuie sa adaptati branza. Daca ati ales un mezel nu prea afumat, atunci puteti sa va decideti la o branza afumata. In caz contrar, alegeti una neafumata (de la schweitzer la mozzarella, trecand pe la cheddar si cascaval din lapte de capra).
Esential este sa retineti ca de fapt “cordon bleu” se refera la excelenta executiei si poate ca mai putin la ingredientele folosite. De acord insa ca ele trebuie sa fie de calitate pentru ca premisele demersului culinar sa fie favorabile in final.
Daca totusi vi se face pofta de ceva din aceeasi gama de preparate, ati putea incerca un cotlet de porc in sos de cidru sau muschi de porc la cuptor umplut cu spanac si branza de capra.
Cordon bleu
Ustensile necesare
Ingrediente
- 4 buc cotlet de porc de 1 cm grosime
- 2 buc oua
- 100 g cascaval
- 100 g prosciutto (crudo)
- pesmet
- faina alba
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)