Focaccia rapida va scapa de corvoada de a pregati sandwich-uri calde. Este genul de gustare pe care o pregatiti in 10 minute (sau mai putin, daca sunteti extrem de indemanatici) si dupa aceea o “uitati” in cuptor 25 sau 30 de minute (la 175 C sau 180 C dupa cum aveti cuptorul ventilat sau nu).
Trebuie sa va spunem de la bun inceput ca se pot face doua variante: una mai ieftina si una mai scumpa. Nu intrati in panica, sunt ambele la fel de gustoase! Optiunea o faceti Dvs., in functie de buget si de dorinta de a epata sau nu beneficiarii si, de ce sa nu o spunem, de snobismul lor. Din proprie experienta va putem avertiza ca in cele din urma veti apela la… ceea ce gasiti in frigider la momentul respectiv. Va asiguram inca o data ca nici asa nu va fi rau!
Sa vorbim despre ingrediente. In varianta “premium” acestea sunt parmigiano, prosciutto cotto si provola affumicata. In varianta pentru masele largi, populare, ele sunt cascaval, sunca presata si cascaval afumat. Culoarea finala a preparatului e data de atributul asociat oualor: “de taran” sau “de avicola”.
Cateva lucruri esentiale de care depinde reusita preparatului. 1) Sunca trebuie pusa in asa fel incat sa nu fie lipita de aluat, ca sa creeze goluri de aer. 2) Sunca trebuie taiata foarte subtire pentru a o putea indoi usor (la prosciutto nu trebuie sa va ingrijorati, oricum vi-l taie asa!). 3) E bine sa folositi branza afumata daca doriti sa aveti un gust deosebit; merge si cu branza obisnuita, atat timp cat aceasta este uscata, insa pierdeti din savoare.
Daca nu sunteti inca foarte convinsi de reusita, va sugeram si alte doua optiuni: o Focaccia “clasica” sau niste Filoncini, ambele extrem de gustoase, insa ceva mai laborioase.
Focaccia rapida
Ustensile necesare
- 1 tava
Ingrediente
- 2 buc oua
- 100 g lapte
- 3 linguri ulei de masline
- 8-10 linguri faina alba
- 3-4 linguri parmezan ras
- 100 g sunca (taiata subtire!)
- 100 g cascaval (afumat!)
- 10 g praf de copt
- seminte de susan
- sare
- unt (pentru uns tava)
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati ouale cu uleiul si laptele…
- … adaugati parmezanul…
- … cu ajutorul mixerului …
- Adaugati apoi praful de copt…
- … faina si sarea.
- In final consistenta trebuie sa fie mai groasa ca la clatite! O puteti regla din lapte sau faina.
- Tapetati tava cu hartie de copt si ungeti-o cu unt.
- Puneti ½ din compozitie in tava…
- … apoi sunca taiata subtire astfel incat sa formeze cute de aer…
- … urmata de branza afumata …
- Turnati restul de aluat si nivelati compozitia.
- Puneti deasupra seminte de susan.
- Dati la cuptor la 180° (neventilat) sau 175° (ventilat) pentru 25-30 minute.
- E gata!
- Pofta buna!