Reteta de chec cu unt de arahide si ciocolata este cumva deosebita deoarece are un ingredient neobisnuit, untul de arahide. Despre el s-au scris suficient de multe, nu o sa insistam. Tot ce va putem spune este ca din punct de vedere al gustului nu aveti nimic de regretat daca incercati. Trebuie sa recunoastem insa ca din punct de vedere al caloriilor lucrurile stau mai putin bine, in sensul ca gustul delicios are un pret… Stiti Dvs. care este acela. Daca insa nu faceti excese, totul ar putea fi in regula.
Din punct de vedere al efortului depus, reteta se incadreaza la un nivel mediu deoarece presupune cateva manipulari in plus fata de un chec obisnuit, datorita numarului relativ mare de ingrediente.
Si pentru ca a venit vorba de ingrediente (sunt multe, e drept asta!) trebuie sa va asiguram ca nu e bine sa omiteti ceva daca doriti ca in final sa obtineti ceva deosebit. Asta inseamna o textura pufoasa (datorata si laptelui batut din compozitie) pusa in evidenta, prin contrast de glazura cu alune pisate si ciocolata. Daca in loc de esenta de vanilie aveti o pastaie de vanilie, e cu atat mai bine!
In cazul in care aveti mai multi invitati si sunteti oarecum in dubiu daca un singur chec va ajunge, puteti recurge la un mic truc: portionati in avans checul cu unt de arahide si ciocolata si punti glazura si arahidele pisate pe fiecare felie in parte. Nu e chiar politicos asta, insa va salva oarecum situatia…
Daca reteta vi se pare cumva complicata (desi, sincer, nu e!), puteti incerca ceva asemanator, Chec 3 in 1 sau o Prajitura cu portocala.
Chec cu unt de arahide si ciocolata
Ustensile necesare
- 1 bol
Ingrediente
Chec – partea de baza
- 130 g unt de arahide
- 80 ml ulei de floarea soarelui
- 200 g zahar tos
- 100 g zahar brun
- 3 buc oua mari
- 30 g amidon
- 2 linguri smantana
- 270 g faina
- 2 lingurite lingurite praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat
- ½ lingurita scortisoara
- ½ lingurita sare
- 8 g extract de vanilie
- 230 g lapte batut
partea cu ciocolata
- 4 linguri pudra de cacao
- 2 lingurite cafea fierbinte
Glazura
- 100 g zahar pudra
- 3 linguri smantana groasa
- 3 linguri unt de arahide
- ½ lingurita extract de vanilie
- un praf de sare
- arahide zdrobite (pentru ornat)
- chipsuri de ciocolata (pentru ornat)
Instructiuni
Checul propriu-zis
- Ingredientele
- Se amesteca folosind mixerul untul de arahide, uleiul si smantana
- Se adauga zaharul tos si cel brun si se mai mixeaza 3-4 minute
- Se adauga ouale (pe rand!)
- Separat se amesteca faina, amidonul, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si sarea. Se toarna apoi laptele batut si vanilia.
- In amestecul initial (cel cu untul de arahide) se adauga treptat amestecul de faina cu laptele batut, amestecand bine, pana la omogenizarea deplina.
Coca de ciocolata
- Amestecati cacao si cafea si cu 300 grame din amestecul obtinut initial, pana la acest moment, avand grija sa se combine omogen.
Pregatirea pentru copt
- Tapetati tava
- Turnati straturi alternative din cele doua amestecuri, cel obtinut initial si cel cu cacao.
- Dati la cuptor 35-40 minute la 180℃
Glazura
- Ingredientele
- Amestecati impreuna zaharul pudra, smantana, praful de sare si, in final cele 3 linguri de unt de arahide.