Care-i cel mai valoros lucru pe care ni l-au dat suedezii? Nu, nu ma refer la IKEA, desi suntem fani (foarte fani, mai bine de juma’ de casa e de la IKEA …), ma refer la reteta de melci cu scortisoara, sau pe numele lor autentic Kanelbullar. Unii dintre voi poate ii stiti cu numele lor american, de Cinnamon Rolls.
Intr-o dimineata de sambata m-am trezit cu o pofta de nestapanit de melci cu scortisoara. Orasul in care stam e in general suficient de cosmopolit – orice pofta de mancare internationala poate fi satisfacuta cu o cautare rapida pe Goole + un drum cu tramvaiul. Nu si cheful de melci cu scortisoara; dupa ce am identificat cu mare greutate singura cafenea din preajma care ii oferea si ne-am dus acolo, am fost foarte dezamagiti ca melcii erau prea uscati. Dupa parerea mea, melcii astia cu scortisoara trebuie sa aiba textura putin umeda a cozonacului trandafir (promitem ca Mama AD va posta intr-o buna zi si reteta asta!), dar fara sa fie atat de insiropati incat sa balteasca.
M-am vazut silita sa ma apuc sa ii fac eu insami. In felul asta puteam sa ma asigur ca ieseau exact asa cum mi-i imaginez. Stiti, cu siguranta, dezamagirea aia groaznica pe care o simti cand ai visat indelung la un gust, dar cand pui in gura respectivul preparat nu se ridica la inaltimea asteptarilor.
In general, reteta de melci cu scortisoara este suficient de laborioasa, nu o sa va ascund asta … dar mixerul cu picior pe care l-am primit de Craciun de la Mama si Tata AD ne-a redus considerabil efortul. (Mai multe detalii despre mixer gasiti aici.) Nu sunt complicat de facut, dar aluatul trebuie lasat sa creasca de doua ori. Si acum … secretul pentru a obtine consistenta perfecta. UNTUL! Da, ati citit bine – vom face foaia de aluat subtire si apoi vom fi generosi cu untul inainte de a rula aluatul. Asta-i tot. Pentru a taia melcii am folosit ata (eventual ata dentara), deoarece daca ii taiati cu cutitul isi vor pierde forma frumoasa de melci. De asemenea, puteti simplifica topping-ul cu zahar – el este foarte bun si fara crema de branza, daca este facut doar din lapte si zahar.
As vrea sa va fi putut trimite mirosul bucatariei in timp ce melcii erau la cuptor, dar il veti simti deindata ce incercati reteta. Evident, puteti face si melci cu nuca daca nu va place scortisoara sau sa puneti mai putin unt daca ii vreti mai uscati. Si-acum … la treaba!
Melci cu scortisoara
Ustensile necesare
Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat
- 600 g faina alba
- 500 ml lapte (noi am ales laptele cu cel mai mare continut de grasime pe care l-am gasit, la temperatura camerei)
- 100 g zahar
- 110 g unt (la temperatura camerei, usor maleabil)
- 7 g drojdie uscata (1 pachet, sau conform instructiunilor de pe pachet pentru cantitatea de faina)
- 4 g praf de copt
- 2 lingurite sare (ca potentiator de aroma)
- Ingrediente pentru compozitie
- 160 g zahar brun (puteti folosi si zahar alb, dar aspectul nu va fi la fel de caramelizat)
- 170 g unt (la temperatura camerei, usor maleabil)
- 2 linguri scortisoara macinata
- 0.5 linguri cardamom (optional)
- 0.5 linguri nucsoara (optional)
- Ingrediente pentru glazura
- 30 g unt
- 60 ml lapte
- 120 g zahar pudra
- 1 sticluta de esenta de vanilie
- 120 g crema de branza (optional)
Instructiuni
Instructiuni pentru blat
- Laptele si untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Acest lucru este foarte important pentru cresterea aluatului. Daca laptele este prea cald, drojdia nu va creste, iar daca acesta este prea rece, va creste mult prea lent.
- Se topeste untul la foc foarte mic, intr-o cratita. Daca untul este incalzit prea mult ar putea sa faca aluatul sa nu creasca.
- Se amesteca zaharul, laptele si untul topit intr-un bol.
- Se adauga drojdia deasupra si se amesteca astfel incat sa fie imprastiata uniform. Se lasa 10 minute intr-un loc cald pentru ca drojdia sa se activeze. Eventual, puteti pune bolul in cuptorul neincins, cu lumina aprinsa. Cum usa de la cuptor va ramane inchisa, in interiorul cuptorului se va crea un mediu propice drojdiei.
- In timp ce drojdia se activeaza, veti observa ca textura ei incepe sa arate ca in imagine.
- Dupa ce activarea este completa, amestecati cu o lingura.
- Se adauga 500g de faina si se amesteca pana cand faina a fost incorporata uniform.
- Puteti folosi, eventual, mixerul.
- Se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit in cuptorul stins, cu lumina aprinsa timp de o ora. Veti observa ca volumul aluatului se va dubla in acest timp.
- Odata ce aluatul a crescut, interiorul lui va arata ca in imagine.
- Se adauga restul de faina si se amesteca, eventual cu mixerul. La acest pas adaugati si praful de copt si sarea.
Instructiuni pentru umplutura
- Se aduce untul la temperatura camerei. Acesta trebuie sa fie foarte maleabil deoarece il vom imprastia pe suprafata aluatului.
- Se amesteca ingredientele intr-o craticioara, fara a le pune pe foc.
- Consistenta obtinuta trebuie sa fie similara cu cea din imagine.
- Se scoate aluatul pe o bucata de hartie de copt si se intinde intr-o foaie subtire. Incercati sa adaugati cat mai putina faina suplimentara, dar utilizati suficienta incat aluatul sa nu se lipeasca de hartia de copt sau de maini.
- Se imprastie umplutura in mod uniform pe toata suprafata aluatului, eventual cu o spatula.
- Se ruleaza cu grija aluatul astfel incat rola obtinuta sa aiba dimensiunile cat mai uniforme pe toata lungimea ei. Folositi hartia de copt pentru a va ajuta la rulat. Dupa aceea, se ia ata si se taie melcii in fasii de 1.5cm (vezi foto), dupa care se aseaza pe o tava cu hartie de copt, unsa cu unt in prealabil.
- Se lasa la dospit timp de jumatate de ora. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C.
- Dupa dospire, volumul melcilor trebuie sa fi crescut cam cu 50%. Se pun la cuptor timp de 30 de minute sau pana cand au devenit aurii. Se incearca cu o furculita sau cu o scobitoare pentru a ne asigura ca sunt facuti si in interior.
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de melci cu scortisoara, Atlasul Deliciilor are pentru tine si alte retete de prajituri delicioase:
- Prajitura tavalita cu sirop de cacao si nuca de cocos
- Tort zebra/tabla de sah
- Tarta cu lamaie si bezea
Nu uita si de felurile principale si incearca: