mai 15

Melci cu scortisoara (Kanelbullar/Cinnamon rolls)

0  comments

Pentru o gustare sau un mic dejun delicios, reteta de melci cu scortisoara (kanelbullar/cinnamon rolls) este ideala. Explicata pas cu pas.
Melci cu scortisoara pas 18

Care-i cel mai valoros lucru pe care ni l-au dat suedezii? Nu, nu ma refer la IKEA, desi suntem fani (foarte fani, mai bine de juma’ de casa e de la IKEA …), ma refer la reteta de melci cu scortisoara, sau pe numele lor autentic Kanelbullar. Unii dintre voi poate ii stiti cu numele lor american, de Cinnamon Rolls.

Intr-o dimineata de sambata m-am trezit cu o pofta de nestapanit de melci cu scortisoara. Orasul in care stam e in general suficient de cosmopolit – orice pofta de mancare internationala poate fi satisfacuta cu o cautare rapida pe Goole + un drum cu tramvaiul. Nu si cheful de melci cu scortisoara; dupa ce am identificat cu mare greutate singura cafenea din preajma care ii oferea si ne-am dus acolo, am fost foarte dezamagiti ca melcii erau prea uscati. Dupa parerea mea, melcii astia cu scortisoara trebuie sa aiba textura putin umeda a cozonacului trandafir (promitem ca Mama AD va posta intr-o buna zi si reteta asta!), dar fara sa fie atat de insiropati incat sa balteasca.

M-am vazut silita sa ma apuc sa ii fac eu insami. In felul asta puteam sa ma asigur ca ieseau exact asa cum mi-i imaginez. Stiti, cu siguranta, dezamagirea aia groaznica pe care o simti cand ai visat indelung la un gust, dar cand pui in gura respectivul preparat nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

In general, reteta de melci cu scortisoara este suficient de laborioasa, nu o sa va ascund asta … dar mixerul cu picior pe care l-am primit de Craciun de la Mama si Tata AD ne-a redus considerabil efortul. (Mai multe detalii despre mixer gasiti aici.) Nu sunt complicat de facut, dar aluatul trebuie lasat sa creasca de doua ori. Si acum … secretul pentru a obtine consistenta perfecta. UNTUL! Da, ati citit bine – vom face foaia de aluat subtire si apoi vom fi generosi cu untul inainte de a rula aluatul. Asta-i tot. Pentru a taia melcii am folosit ata (eventual ata dentara), deoarece daca ii taiati cu cutitul isi vor pierde forma frumoasa de melci. De asemenea, puteti simplifica topping-ul cu zahar – el este foarte bun si fara crema de branza, daca este facut doar din lapte si zahar.

As vrea sa va fi putut trimite mirosul bucatariei in timp ce melcii erau la cuptor, dar il veti simti deindata ce incercati reteta. Evident, puteti face si melci cu nuca daca nu va place scortisoara sau sa puneti mai putin unt daca ii vreti mai uscati. Si-acum … la treaba!

Melci cu scortisoara pas 18

Melci cu scortisoara

Domnisoara AD
Pentru o gustare sau un mic dejun delicios, reteta de melci cu scortisoara (kanelbullar/cinnamon rolls) este ideala. Explicata pas cu pas.
5 from 1 vote
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 2 hours 40 minutes
Timp total 3 hours 10 minutes
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Suedeza
Portii 12 melci
Calorii 562 kcal

Ingrediente
  

  • Ingrediente pentru aluat
  • 600 g faina alba
  • 500 ml lapte (noi am ales laptele cu cel mai mare continut de grasime pe care l-am gasit, la temperatura camerei)
  • 100 g zahar
  • 110 g unt (la temperatura camerei, usor maleabil)
  • 7 g drojdie uscata (1 pachet, sau conform instructiunilor de pe pachet pentru cantitatea de faina)
  • 4 g praf de copt
  • 2 lingurite sare (ca potentiator de aroma)
  • Ingrediente pentru compozitie
  • 160 g zahar brun (puteti folosi si zahar alb, dar aspectul nu va fi la fel de caramelizat)
  • 170 g unt (la temperatura camerei, usor maleabil)
  • 2 linguri scortisoara macinata
  • 0.5 linguri cardamom (optional)
  • 0.5 linguri nucsoara (optional)
  • Ingrediente pentru glazura
  • 30 g unt
  • 60 ml lapte
  • 120 g zahar pudra
  • 1 sticluta de esenta de vanilie
  • 120 g crema de branza (optional)

Instructiuni
 

Instructiuni pentru blat

  • Laptele si untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Acest lucru este foarte important pentru cresterea aluatului. Daca laptele este prea cald, drojdia nu va creste, iar daca acesta este prea rece, va creste mult prea lent.
    Melci cu scortisoara ingrediente blat
  • Se topeste untul la foc foarte mic, intr-o cratita. Daca untul este incalzit prea mult ar putea sa faca aluatul sa nu creasca.
    Melci cu scortisoara pas 1
  • Se amesteca zaharul, laptele si untul topit intr-un bol.
    Melci cu scortisoara pas 2
  • Se adauga drojdia deasupra si se amesteca astfel incat sa fie imprastiata uniform. Se lasa 10 minute intr-un loc cald pentru ca drojdia sa se activeze. Eventual, puteti pune bolul in cuptorul neincins, cu lumina aprinsa. Cum usa de la cuptor va ramane inchisa, in interiorul cuptorului se va crea un mediu propice drojdiei.
    Melci cu scortisoara pas 3
  • In timp ce drojdia se activeaza, veti observa ca textura ei incepe sa arate ca in imagine.
    Melci cu scortisoara pas 4
  • Dupa ce activarea este completa, amestecati cu o lingura.
    Melci cu scortisoara pas 5
  • Se adauga 500g de faina si se amesteca pana cand faina a fost incorporata uniform.
    Melci cu scortisoara pas 6
  • Puteti folosi, eventual, mixerul.
    Melci cu scortisoara pas 7
  • Se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit in cuptorul stins, cu lumina aprinsa timp de o ora. Veti observa ca volumul aluatului se va dubla in acest timp.
    Melci cu scortisoara pas 8
  • Odata ce aluatul a crescut, interiorul lui va arata ca in imagine.
    Melci cu scortisoara pas 9
  • Se adauga restul de faina si se amesteca, eventual cu mixerul. La acest pas adaugati si praful de copt si sarea.
    Melci cu scortisoara pas 10

Instructiuni pentru umplutura

  • Se aduce untul la temperatura camerei. Acesta trebuie sa fie foarte maleabil deoarece il vom imprastia pe suprafata aluatului.
    Melci cu scortisoara ingrediente umplutura
  • Se amesteca ingredientele intr-o craticioara, fara a le pune pe foc.
    Melci cu scortisoara pas 11
  • Consistenta obtinuta trebuie sa fie similara cu cea din imagine.
    Melci cu scortisoara pas 12
  • Se scoate aluatul pe o bucata de hartie de copt si se intinde intr-o foaie subtire. Incercati sa adaugati cat mai putina faina suplimentara, dar utilizati suficienta incat aluatul sa nu se lipeasca de hartia de copt sau de maini.
    Melci cu scortisoara pas 13
  • Se imprastie umplutura in mod uniform pe toata suprafata aluatului, eventual cu o spatula.
    Melci cu scortisoara pas 14
  • Se ruleaza cu grija aluatul astfel incat rola obtinuta sa aiba dimensiunile cat mai uniforme pe toata lungimea ei. Folositi hartia de copt pentru a va ajuta la rulat. Dupa aceea, se ia ata si se taie melcii in fasii de 1.5cm (vezi foto), dupa care se aseaza pe o tava cu hartie de copt, unsa cu unt in prealabil.
    Melci cu scortisoara pas 15
  • Se lasa la dospit timp de jumatate de ora. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C.
    Melci cu scortisoara pas 16
  • Dupa dospire, volumul melcilor trebuie sa fi crescut cam cu 50%. Se pun la cuptor timp de 30 de minute sau pana cand au devenit aurii. Se incearca cu o furculita sau cu o scobitoare pentru a ne asigura ca sunt facuti si in interior.
    Melci cu scortisoara pas 17

Instructiuni pentru glazura

  • Se amesteca intr-un bol zaharul pudra, crema de branza si laptele pana cand se obtine o pasta groasa, fara cocoloase.
    Melci cu scortisoara ingrediente glazura
  • Dupa ce se scot din cuptor, se lasa la racit timp de 10 minute, dupa care se glazureaza cat sunt inca putin calduti.
    Melci cu scortisoara pas 18

Informatii nutritionale

Calories: 562kcal
Keyword cinnamon rolls, kanelbullar, melci cu scortisoara, melci suedezi cu scortisoara
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Daca ti-a placut reteta de melci cu scortisoara, Atlasul Deliciilor are pentru tine si alte retete de prajituri delicioase:

Nu uita si de felurile principale si incearca:


Tags

placinte


5 from 1 vote (1 rating without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

februarie 13, 2025

O placinta pufoasa... Mergi direct la reteta Reteta

februarie 12, 2025

Un desert care se face rapid Mergi direct

ianuarie 29, 2025

Se pot termina in 25 de minute! Mergi