Reteta de cartofi frantuzesti e la loc de cinste in Familia AD pentru ca e o reteta transmisa din generatie in generatie. Autoarea morala e bunica Domnisoarei AD care ii pregatea de fiecare data cand o “parcam” pe aceasta la ea pentru ca trebuia sa ne ducem la serviciu. Asa ca in timp ce eu si Mama AD eram stresati de rutina cotidiana, Domnisoara avea parte de un festin potrivit mai degraba unei ocazii speciale decat unei banale zile de luni.
Aceasta e una dintre primele retete pe care le-am pregatit impreuna cu Familia AD junior pe Skype cand au plecat prima data din Romania si nu ne-am dezmintit cand am documentat reteta mai jos. Eu am pregatit constiincios fotografiile, dar cum nu ma pricep asa bine la pozat (*ahem* pentru ca nu stau toata ziua pe Instagram ca alte persoane din familie!) mi s-a spus ca trebuie sa inlocuiesc produsul final cu poza facuta de Printul Consort. As putea zice aproape ca invata oul ? pe gaina ? …
Si-acum daca v-am convins ca merita sa incercati reteta de cartofi frantuzesti – a rezistat 3 generatii si 2 tari – sa va mai spun cate ceva despre ea. Spre deosebire de cartofii gratinati tipic frantuzesti, reteta aceasta are atat branza, cat si felii de ou, asa ca poate fi servita ca masa principala.
Elementul esential este, bineinteles, rumeneala de deasupra – asa ca dupa ce ati construit meticulos straturile de cartofi, adaugati smantana (cel mai bine smantana lichida, din aceea pentru sosuri) si apoi presarati o doza generoasa de cascaval sau parmezan.
Ah – inca ceva inainte sa va apucati de gatit – cartofii frantuzesti sunt la fel de deliciosi si cateva zile dupa preparare, asa ca nu va sfiiti sa ii folositi atunci cand pregatiti meniul saptamanal.
Cartofi frantuzesti
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 kg cartofi (fierti si decojiti)
- 300 g branza de vaci (bine scursa!)
- 300 g cascaval (sau o branza (tare) care va place)
- 300 g telemea de oi, vaca sau capra (se poate inlocui cu braza de vaci sarata)
- 200 g smantana
- 5 buc oua fierte tari
- 50 g unt
- 10 g sare (adaugati in functie de cat de sarata e branza)
- 20 g pesmet (pentru tapetat vasul)
Instructiuni
- Ingredientele principale
- Se tapeteaza vasul de jena cu unt si pesmet
- Se aseaza un rand de cartofi
- Si apoi unul de branza de vaci si/sau telemea foarte bine scurse
- … urmat de un alt rand de cartofi urmat de unul de oua fierte…
- ….si in final cel de cascaval si smantana.
- Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra.
- Asa arata cand este gata.
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de cartofi frantuzesti, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete la cuptor din Atlas. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: