Suntem mari fani de placinte sarate, ne-ati prins… ? Astazi vrem sa va aratam reteta de placinta filo cu telemea (sau ciuperci), care se face la tigaie.
Ma uit adesea la emisiunea How It’s Made pentru ca sunt intotdeauna curios cum se fabrica diverse lucruri. Ce sa-i faci?! Defect profesional de inginer. ? Cel mai recent episod pe care l-am vazut arata cum se fac foile filo (phyllo), cunoscute la noi drept foi de placinta. Daca sunteti curiosi, episodul se gaseste pe YouTube – am postat linkul mai jos, chiar sub reteta!
Se pare ca foile filo au fost inventate de catre sirieni, dupa care s-au raspandit in Turcia si Grecia unde au intrat in istorie datorita baclavalei. Astazi ele sunt folosite cu mare succes si in spanakopita (varianta greceasca de börek). In buna traditie de a imprumuta obiceiurile culinare ale altor popoare, m-am apucat si eu sa “inventez” o reteta cu foi de placinta pentru ca imi place cat de crocante raman dupa ce se coc. Asa a aparut reteta de placinta filo cu telemea si ciuperci la tigaie. Evident, doar imaginatia limiteaza umpluturile posibile – eu va demonstrez ca se poate in varianta vegetariana, iar voi poate o s-o incercati cu carne si o sa imi trimiteti pozele voastre pe pagina noastra de Facebook. Vom publica cele mai reusite placinte pentru ca toti fanii sa se poata bucura de succesul vostru!
Sunt multumit de cum mi-a iesit creatia si cred ca e intr-adevar foarte versatila – daca vreti o placinta cu mai putin aluat puteti pune mai putine foi de placinta. Faptul ca am uns fiecare strat de foi cu unt a facut ca produsul final sa nu fie uscat. Ma gandesc ca la urmatoarea incercare sa combin putin cascaval in compozitie (sau orice alta branza elastica care se topeste usor) sa vad daca se leaga si mai bine compozitia. Daca incercati versiunea asta, va sfatuiesc sa nu alegeti chiar cel mai gras cascaval pe care il aveti la dispozitie deoarece untul o face deja suficient de grasa. De asemenea, o branza prea grasa ar putea sa se prelinga afara din compozitie, ceea ce nu ar fi de dorit.
Folositi des foi de placinta? Aveti vreun mod inedit de a le utiliza? Spuneti-mi in comentarii!
Placinta filo cu telemea sau ciuperci
Ustensile necesare
Ingrediente
- 4 foi subtiri pentru strudel (filo (Se procura din comert.))
- 300 g telemea (Se poate inlocui cu aceeasi cantitate de ciuperci trase in unt cu o ceapa maruntita.)
- 100 g branza de vaci (Foarte bine scursa!)
- 50 g unt (Se topeste in prealabil.)
Pentru varianta cu ciuperci se inlocuieste branza cu:
- 300 g ciuperci trase in unt cu ceapa
- 1 ceapa
- 50 g unt (Pentru prepararea ciupercilor)
Instructiuni
Varianta cu branza
- Ingredientele pentru varianta cu branza.
- Se topeste untul si se unge tigaia.
- Se pun foile una peste cealalta ungandu-le cu unt topit pe fiecare dintre ele. De remarcat faptul ca pentru o acoperire judicioasa colturile se pun decalat.
- Se adauga branza amestecata sau in doua straturi succesive, astfel incat sa se asigure o acoperire uniforma.
- Se strang colturile, astfel incat compozitia sa fie complet acoperita.
- Se prajeste placinta pe ambele fete. ATENTIE! Sunt necesare doar 3 maxim 4 minute pentru fiecare parte.
- Pofta buna!
Varianta cu ciuperci
- Ingredientele initiale. Ceapa poate fi si alba, eventual in cantitate mai mare, dupa gustul fiecaruia.
- Se trag ciupecile cu unt, sare si cu ceapa.
- Ciupercile dupa prajire.
- Se topeste untul.
- Se unge tigaia cu unt topit si se aseaza prima foaie.
- Se adauga, decalat, celelalte foi.
- Se pun ciupercile trase.
- Se inchide placinta.
- Se prajeste 3, maxim 4 minute pe fiecare parte
- Produsul finit.
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de placinta filo cu telemea sau ciuperci, ar putea sa iti placa si alte retete de felul 2 de pe Atlasul Deliciilor (toate explicate pas cu pas!):
- Retesele, placintele cu branza prajite in tigaie, in stil Ardelenesc
- Gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie prajita
- Muschi de porc umplut cu branza de capra si spanac
- Risotto cu ciuperci
- Gnocchi cu sos de smantana si pesto