mai 23

Placinta filo cu telemea sau ciuperci (la tigaie!)

0  comments

Placinta filo cu telemea sau ciuperci se face rapid in tigaie si este deosebit de crocanta datorita foilor de placinta! Vezi reteta.
Placinta filo cu ciuperci sau telemea portie

Suntem mari fani de placinte sarate, ne-ati prins… ? Astazi vrem sa va aratam reteta de placinta filo cu telemea (sau ciuperci), care se face la tigaie.

Ma uit adesea la emisiunea How It’s Made pentru ca sunt intotdeauna curios cum se fabrica diverse lucruri. Ce sa-i faci?! Defect profesional de inginer. ? Cel mai recent episod pe care l-am vazut arata cum se fac foile filo (phyllo), cunoscute la noi drept foi de placinta. Daca sunteti curiosi, episodul se gaseste pe YouTube – am postat linkul mai jos, chiar sub reteta!

Se pare ca foile filo au fost inventate de catre sirieni, dupa care s-au raspandit in Turcia si Grecia unde au intrat in istorie datorita baclavalei. Astazi ele sunt folosite cu mare succes si in spanakopita (varianta greceasca de börek). In buna traditie de a imprumuta obiceiurile culinare ale altor popoare, m-am apucat si eu sa “inventez” o reteta cu foi de placinta pentru ca imi place cat de crocante raman dupa ce se coc. Asa a aparut reteta de placinta filo cu telemea si ciuperci la tigaie. Evident, doar imaginatia limiteaza umpluturile posibile – eu va demonstrez ca se poate in varianta vegetariana, iar voi poate o s-o incercati cu carne si o sa imi trimiteti pozele voastre pe pagina noastra de Facebook. Vom publica cele mai reusite placinte pentru ca toti fanii sa se poata bucura de succesul vostru!

Sunt multumit de cum mi-a iesit creatia si cred ca e intr-adevar foarte versatila – daca vreti o placinta cu mai putin aluat puteti pune mai putine foi de placinta. Faptul ca am uns fiecare strat de foi cu unt a facut ca produsul final sa nu fie uscat. Ma gandesc ca la urmatoarea incercare sa combin putin cascaval in compozitie (sau orice alta branza elastica care se topeste usor) sa vad daca se leaga si mai bine compozitia. Daca incercati versiunea asta, va sfatuiesc sa nu alegeti chiar cel mai gras cascaval pe care il aveti la dispozitie deoarece untul o face deja suficient de grasa. De asemenea, o branza prea grasa ar putea sa se prelinga afara din compozitie, ceea ce nu ar fi de dorit.

Folositi des foi de placinta? Aveti vreun mod inedit de a le utiliza? Spuneti-mi in comentarii!

Placinta filo cu ciuperci sau telemea portie

Placinta filo cu telemea sau ciuperci

Tata AD
Placinta filo cu telemea sau ciuperci se face rapid in tigaie si este deosebit de crocanta datorita foilor de placinta! Vezi reteta.
5 from 1 vote
Timp de preparare 5 minutes
Timp de gatire 6 minutes
Timp total 11 minutes
Fel Fel principal
Bucatarie Bucataria Romaneasca
Portii 2 portii
Calorii 462 kcal

Ustensile necesare

Ingrediente
  

  • 4 foi subtiri pentru strudel (filo (Se procura din comert.))
  • 300 g telemea (Se poate inlocui cu aceeasi cantitate de ciuperci trase in unt cu o ceapa maruntita.)
  • 100 g branza de vaci (Foarte bine scursa!)
  • 50 g unt (Se topeste in prealabil.)

Pentru varianta cu ciuperci se inlocuieste branza cu:

  • 300 g ciuperci trase in unt cu ceapa
  • 1 ceapa
  • 50 g unt (Pentru prepararea ciupercilor)

Instructiuni
 

Varianta cu branza

  • Ingredientele pentru varianta cu branza.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci ingrediente 4
  • Se topeste untul si se unge tigaia.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 5
  • Se pun foile una peste cealalta ungandu-le cu unt topit pe fiecare dintre ele. De remarcat faptul ca pentru o acoperire judicioasa colturile se pun decalat.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 10
  • Se adauga branza amestecata sau in doua straturi succesive, astfel incat sa se asigure o acoperire uniforma.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 11
  • Se strang colturile, astfel incat compozitia sa fie complet acoperita.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 9
  • Se prajeste placinta pe ambele fete. ATENTIE! Sunt necesare doar 3 maxim 4 minute pentru fiecare parte.
    Placinta filo cu ciuperci sau telemea portie
  • Pofta buna!
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci portie 1

Varianta cu ciuperci

  • Ingredientele initiale. Ceapa poate fi si alba, eventual in cantitate mai mare, dupa gustul fiecaruia.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci ingrediente 2
  • Se trag ciupecile cu unt, sare si cu ceapa.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 3
  • Ciupercile dupa prajire.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 4
  • Se topeste untul.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 5
  • Se unge tigaia cu unt topit si se aseaza prima foaie.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 6
  • Se adauga, decalat, celelalte foi.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 10
  • Se pun ciupercile trase.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 8
  • Se inchide placinta.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci pas 12
  • Se prajeste 3, maxim 4 minute pe fiecare parte
    Placinta filo cu ciuperci sau telemea portie 2
  • Produsul finit.
    Placinta filo cu telemea sau ciuperci portie 1

Informatii nutritionale

Serving: 1portieCalories: 462kcal
Keyword placinta cu ciuperci la tigaie, placinta cu telemea la tigaie, placinta filo cu telemea, placinta filo la tigaie
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️
https://www.youtube.com/watch?v=7JNgVa7BFw8
Episodul din How It’s Made despre foile de placinta

Daca ti-a placut reteta de placinta filo cu telemea sau ciuperci, ar putea sa iti placa si alte retete de felul 2 de pe Atlasul Deliciilor (toate explicate pas cu pas!):


Tags

ciuperci, placinta


5 from 1 vote (1 rating without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

ianuarie 14, 2025

Ceva rapid, gustos si la indemana oricui Mergi

ianuarie 9, 2025

Un altfel de napolitana, mai fina si mai

ianuarie 4, 2025

O reteta cu manopera usoara insa care cere