Dupa o indelungata asteptare, iata ca a venit si randul meu sa va impartasesc o reteta! Este vorba despre placinta cu mere, un desert clasic, de inspiratie austriaca, cunoscut de altfel si sub numele de strudel cu mere.
Trebuie sa recunosc ca aceasta este o reteta pe care am invatat-o… de nevoie ?, cand recolta imbelsugata il facea pe Printul Consort sa spuna ca s-a plictisit de mere si sa refuze sa le mai manance in orice alta forma decat gatite ???. In perioada aceea incercam orice numai sa fac abundenta de mere sa mai dispara – la inceput am incercat sa fac clatite cu mere, dar efortul depus nu era cu adevarat rasplatit – dispareau imediat si fiecare transa noua insemna ca munca trebuia reluata. Din acest punct de vedere placinta cu mere este mult mai versatila – nu trebuie sa investesti in ea decat maxim o ora (din care cel putin 40 de minute sunt in cuptor), dar rezultatele se vor mentine pe parcursul mai multor zile … asta bineinteles daca nu ai musafiri ?.
Arma mea secreta pentru a obtine cea mai crocanta versiune a placintei cu mere este untul (mai exact absenta lui!). Odata la 3 foi de placinta omit sa ung foaia cu unt pentru a ma asigura ca imi ramane un strat usor mobil, care se poate ridica la copt si care face ca putin aer cald sa patrunda si in interiorul placintei. Compozitia de mere din interior ramane suficient de umeda si dupa gatire, astfel incat un strat aerat de foi va fi mult mai apetisant decat o adunatura cleioasa de aluat!
Trebuie sa incercati acest truc – eu cred ca va va schimba complet perspectiva despre placinta! Bineinteles, el functioneaza la orice preparat cu foi de placinta (chiar si cele sarate). Mi l-a soptit o prietena grecoaica, si ea la munca prin Italia, cand mi-a povestit ca a facut Spanakopita (n.r. placinta greceasca cu branza si spanac). Daca sunteti cuminti promit sa ii cer reteta si sa va arat cum se face.
Va las in compania lui Strauss (din moment ce e un desert vienez) si va recomand sa mancati placinta cat inca e calda, abia scoasa din cuptor, alaturi de putina inghetata de vanilie. Nu imi asum responsabilitatea pentru kilogramele in plus datorate reusitei retetei ?. Care sunt secretele voastre si variatiunile acestei retete in familia voastra? Spuneti-ne in comentarii!
Placinta cu mere
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 kg mere coapte si dulci
- 400 g foi de placinta (1 pachet)
- 200 g unt (1 pachet)
- 60 g stafide
- cateva lingurite zahar (dupa gust)
- 1 lingurite scortisoara
- 100 g zahar pudra (optional, pentru decor)
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C.
- Se curata merele si se dau prin razatoare. Pentru ca ne place sa simtim textura marului atunci cand muscam din placinta, noi am folosit partea razatorii cu dintii cei mai mari.
- Se storc bine (nu aruncați sucul, e bun de băut!)
- Se pun într-o cratiță și se trag cu puțin unt pana când s-a evaporat apa și au consistenta unei creme foarte groase.
- Se iau de pe foc, dupa care se adauga scortisoara si stafidele, si se amesteca pentru a le distribui uniform, dupa care amestecul se lasa la racit.
- Se topește 100g de unt, fără a-l încălzi excesiv pana devine lichid și se lasă sa se răcească puțin.
- Se desfac foile de placinta si se pune una pe masa sau pe o planșetă.
- Cu ajutorul unui penson, se unge foaia cu unt lichid, dar fara a o imbiba. Este suficient sa treceti o data cu pensonul peste intreaga suprafata.
- Se adauga inca o foaie de placinta deasupra si se unge si ea cu unt, in mod similar.
- Se adauga a 3-a foaie de placinta deasupra, de aceasta data fara a o unge cu unt. Acest lucru ne ajuta sa obtinem un rezultat crocant si putin aerat dupa ce placinta cu mere este scoasa din cuptor.
- Se aseaza un strat de mere la marginea foilor (cam 2-3 centimetri) si se ruleaza foile in jurul lui.
- Se repeta pasii anteriori pana cand s-au epuizat toate foile de placinta (unt ramane intotdeauna …).
- Rulourile obtinute se aseaza pe o tava cu hartie de copt si se pun la cuptor (180 de grade C) timp de 40-45 de minute (sau pana cand foile de placinta de deasupra s-au rumenit).
- Dupa ce se scot din cuptor, cat timp rulourile sunt inca calde, se presara un strat fin de zahar pudra pentru decor.
Informatii nutritionale
Ti-e pofta de mere dar un dulce nu e chiar pe gustul tau in momentul asta? Nu-i nimic! Domnisoara AD iti propune o salata cu branza de capra pane si vinegreta de mar.
Atlasul are pentru tine si alte retete de prajituri, le gasesti apasand pe link. Sau poti vedea direct cele mai populare dulciuri:
- Tarta cu lamaie si bezea – pregatita dupa modelul cofetariilor frantuzesti, care e mult mai usoara decat pare
- Tavalita cu nuca de cocos – care a facut inconjurul lumii, pornind din Australia, pana cand s-a insinuat in retetele tuturor