decembrie 14

Placinta cu mere (Strudel cu mere)

0  comments

Clasica placinta cu mere, un desert crocant de inspiratie vieneza, explicata pas cu pas in Atlasul Deliciilor. Gata in doar 40 de minute!
Placinta cu mere

Dupa o indelungata asteptare, iata ca a venit si randul meu sa va impartasesc o reteta! Este vorba despre placinta cu mere, un desert clasic, de inspiratie austriaca, cunoscut de altfel si sub numele de strudel cu mere.

Trebuie sa recunosc ca aceasta este o reteta pe care am invatat-o… de nevoie ?, cand recolta imbelsugata il facea pe Printul Consort sa spuna ca s-a plictisit de mere si sa refuze sa le mai manance in orice alta forma decat gatite ???. In perioada aceea incercam orice numai sa fac abundenta de mere sa mai dispara – la inceput am incercat sa fac clatite cu mere, dar efortul depus nu era cu adevarat rasplatit – dispareau imediat si fiecare transa noua insemna ca munca trebuia reluata. Din acest punct de vedere placinta cu mere este mult mai versatila – nu trebuie sa investesti in ea decat maxim o ora (din care cel putin 40 de minute sunt in cuptor), dar rezultatele se vor mentine pe parcursul mai multor zile … asta bineinteles daca nu ai musafiri ?.

Arma mea secreta pentru a obtine cea mai crocanta versiune a placintei cu mere este untul (mai exact absenta lui!). Odata la 3 foi de placinta omit sa ung foaia cu unt pentru a ma asigura ca imi ramane un strat usor mobil, care se poate ridica la copt si care face ca putin aer cald sa patrunda si in interiorul placintei. Compozitia de mere din interior ramane suficient de umeda si dupa gatire, astfel incat un strat aerat de foi va fi mult mai apetisant decat o adunatura cleioasa de aluat!

Trebuie sa incercati acest truc – eu cred ca va va schimba complet perspectiva despre placinta! Bineinteles, el functioneaza la orice preparat cu foi de placinta (chiar si cele sarate). Mi l-a soptit o prietena grecoaica, si ea la munca prin Italia, cand mi-a povestit ca a facut Spanakopita (n.r. placinta greceasca cu branza si spanac). Daca sunteti cuminti promit sa ii cer reteta si sa va arat cum se face.

Va las in compania lui Strauss (din moment ce e un desert vienez) si va recomand sa mancati placinta cat inca e calda, abia scoasa din cuptor, alaturi de putina inghetata de vanilie. Nu imi asum responsabilitatea pentru kilogramele in plus datorate reusitei retetei ?. Care sunt secretele voastre si variatiunile acestei retete in familia voastra? Spuneti-ne in comentarii!

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Mama Soacra
Clasica placinta cu mere, un desert crocant de inspiratie vieneza, explicata pas cu pas in Atlasul Deliciilor. Gata in doar 40 de minute!
4.34 from 9 votes
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 45 minutes
Timp total 1 hour
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Romaneasca
Portii 10 portii
Calorii 274 kcal

Ingrediente
  

  • 1 kg mere coapte si dulci
  • 400 g foi de placinta (1 pachet)
  • 200 g unt (1 pachet)
  • 60 g stafide
  • cateva lingurite zahar (dupa gust)
  • 1 lingurite scortisoara
  • 100 g zahar pudra (optional, pentru decor)

Instructiuni
 

  • Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C.
  • Se curata merele si se dau prin razatoare. Pentru ca ne place sa simtim textura marului atunci cand muscam din placinta, noi am folosit partea razatorii cu dintii cei mai mari.
    Placinta cu mere 2
  • Se storc bine (nu aruncați sucul, e bun de băut!)
  • Se pun într-o cratiță și se trag cu puțin unt pana când s-a evaporat apa și au consistenta unei creme foarte groase.
  • Se iau de pe foc, dupa care se adauga scortisoara si stafidele, si se amesteca pentru a le distribui uniform, dupa care amestecul se lasa la racit.
  • Se topește 100g de unt, fără a-l încălzi excesiv pana devine lichid și se lasă sa se răcească puțin.
    Placinta mere 3
  • Se desfac foile de placinta si se pune una pe masa sau pe o planșetă.
  • Cu ajutorul unui penson, se unge foaia cu unt lichid, dar fara a o imbiba. Este suficient sa treceti o data cu pensonul peste intreaga suprafata.
    Placinta mere 4
  • Se adauga inca o foaie de placinta deasupra si se unge si ea cu unt, in mod similar.
    Placinta mere 5
  • Se adauga a 3-a foaie de placinta deasupra, de aceasta data fara a o unge cu unt. Acest lucru ne ajuta sa obtinem un rezultat crocant si putin aerat dupa ce placinta cu mere este scoasa din cuptor.
  • Se aseaza un strat de mere la marginea foilor (cam 2-3 centimetri) si se ruleaza foile in jurul lui.
  • Se repeta pasii anteriori pana cand s-au epuizat toate foile de placinta (unt ramane intotdeauna …).
  • Rulourile obtinute se aseaza pe o tava cu hartie de copt si se pun la cuptor (180 de grade C) timp de 40-45 de minute (sau pana cand foile de placinta de deasupra s-au rumenit).
  • Dupa ce se scot din cuptor, cat timp rulourile sunt inca calde, se presara un strat fin de zahar pudra pentru decor.
    Placinta cu mere

Informatii nutritionale

Calories: 274kcal
Keyword foi de placinta cu mere, placinta cu mere, placinta cu mere si foi crocante, placinta filo cu mere, strudel cu mere
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Ti-e pofta de mere dar un dulce nu e chiar pe gustul tau in momentul asta? Nu-i nimic! Domnisoara AD iti propune o salata cu branza de capra pane si vinegreta de mar.

Atlasul are pentru tine si alte retete de prajituri, le gasesti apasand pe link. Sau poti vedea direct cele mai populare dulciuri:


Tags

placinta


4.34 from 9 votes (9 ratings without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

decembrie 2, 2024

O reteta care va face felul unu si

noiembrie 28, 2024

Un fel de strudel... facut putin altfel! Mergi

noiembrie 21, 2024

O reteta chinezeasca clasica. In original se numeste