Nu stiu daca vi s-a intamplat si voua: deodata incepe sezonul unei legume sau fructe, dar energia de a pregati ceva foarte laborios cu ea se lasa asteptata. Asa mi s-a intamplat si mie cu rosiile spectaculoase pe care le-am cumparat zilele astea, si care m-au fortat sa imi pun mintea la contributie sa gasesc un mod foarte gustos de a le valorifica, dar care sa nu dureze mai mult de jumatate de ora! Desi originea acestei retete de tarta provensala cu rosii si foietaj nu e foarte fandosita, n-o sa regretati daca o puneti in aplicare chiar in seara asta.
Aveti nevoie doar de rosii proaspete, foietaj, mustar si cateva condimente frantuzesti. Pot sa pun pariu ca toate astea se gasesc chiar acum in frigiderul vostru. O puteti considera o cina usoara, dar un mesean flamand ar putea sa spuna ca e mai degraba un aperitiv sau o gustare sanatoasa.
Domnisoara AD mi-a spus ca trebuia sa pun si niste branza pe ea – nu ma indoiesc ca asta ar fi facut tarta si mai delicioasa! – dar sunt la dieta si deja am intrecut putin masura pentru ca am mancat foietaj.
Am folosit mustar Dijon cu bobite pentru o textura surpriza sub rosii. Acest mustar este si ceva mai acrisor decat cele obisnuite, asa ca s-a combinat bine cu rosiile. Asa ca desi nu e esential pentru succesul retetei, vi-l recomand cu caldura!
Tarta provensala cu rosii si foietaj
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 bucata de aluat foietaj (noi am folosit una rotunda, ca sa arate mai frumos)
- 2 linguri mustar Dijon (cu bobite)
- 4 linguri sos tomat
- 700 g rosii
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita piper
- 5 linguri ulei de masline
- 1 lingura mix de ierburi frantuzesti (cimbru, oregano, rozmarin, tarhon, maghiran)
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se taie rosiile perpendicular pe codita, astfel incat sa obtinem forma asta frumoasa.
- Se intinde aluatul foietaj si se unge cu mustar.
- Se unge si cu sosul tomat…
- … dupa care se decoreaza cu feliile de rosii si se presara sarea, piperul si amestecul de condimente.
- Se pune la cuptor timp de 20 de minute la 180 de grade. Pofta buna!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de tarta provensala cu rosii si foietaj, s-ar putea sa te intereseze si alte retete la cuptor din Atlas. Le gasesti pe toate aici. Iar ca sa stii la ce sa te astepti, am facut deja o selectie pentru tine: