Reteta de cotlet de porc in sos de cidru este una care vine din Normandia, o zona in care cidrul este o bautura comuna. Cum francezii ne-au obisnuit intotdeauna cu amestecuri de arome total inedite, trebuie sa va spunem ca nici de aceasta data ei nu s-au dezmintit. Exista un ingredient, calvadosul, trecut ca “optional” din moment ce el nu este un element comun in bucataria de zi cu zi a romanului. Totusi, trebuie sa recunoastem ca prezenta sa adauga un plus de rafinament, savoare si neprevazut in gustul deosebit al preparatului: daca-l aveti, folositi-l fara sa ezitati!
Din punct de vedere tehnic, reteta de cotlet de porc in sos de cidru nu pune niciun fel de probleme. Trebuie sa aveti curaj sa prajiti bine cotletele de porc, indiferent daca au sau nu os, pana cand sunt rumenite puternic. Fiti fara grija, sosul obtinut din cidru, smantana si mustar va atenua oricum senzatia de prajeala. De asemenea, dupa ce ati scos cotletele de la prajit este necesar sa tineti farfuria respectiva la un loc cald, astfel incat sa nu fie necesara incalzirea lor atunci cand montati farfuria.
In ceea ce priveste garnitura, cea de mere, trebuie sa va spunem ca este absolut necesar sa alegeti un soi de mere care sunt dulci si nu acre. (Grannie Smiths sunt excluse!) Noi am folosit soiul Golden (e bine sa gasiti unele mai bine coapte!) insa credem ca ar putea merge, tot daca sunt bine coapte si cele Ionagold sau Ionaprince.
Avand in vedere ca reteta nu este una laborioasa, ca sa aveti succesul scontat, e bine sa serviti preparatul chiar in momentul in care ati terminat garnitura si imediat dupa ce ati montat farfuriile.
Daca insa credeti ca nu faceti fata mental combinatiei de gusturi pe care vi le propune reteta de cotlet de porc in sos de cidru, puteti incerca de exemplu un muschi de porc la cuptor, foarte gustos si satios totodata.
Cotlet in sos de cidru
Ustensile necesare
Ingrediente
Cotlele
- 4 cotlete (cu sau fara os, dupa dorinta)
- 150 ml cidru
- 100 ml smantana
- 2 lingurite mustar Dijon (cu bobite!)
- ulei de masline
- sare
- 1-2 lingurite calvados ((optional!))
Garnitura
- 4 mere (nu trebuie sa fie acre, ci dulci!)
- 30 g unt
- ulei de masline
Instructiuni
Cotletele
- Puneti cotletele la fript cu unt si putin ulei de masline
- Frigeti bine pe ambele fete si nu uitati sa adaugati sare.
- Scoateti cotletele deoparte dupa ce s-au fript bine
- Turnati cidrul in aceeasi tigaie in care s-au fript cotletele
- Adaugati smantana
- … si mustarul …
- Montati farfuria: cotletul, merele si sosul in final