Asa cum arata si numele, in special cel din paranteza, saltimbocca (cotlet de vitel cu prosciutto si salvie) nu numai ca pare o mancare usor de facut, ci chiar asa si este. Pentru asta trebuie doar sa selectati cu grija doua componente esentiale: cotletul de vitel si prosciutto. Daca faceti greseala sa folositi o alta bucata de carne, va garantam ca savoarea nu va mai fi aceeasi. De fapt gustul este dat si de sosul realizat din vin, suc de lamaie si unt. Fara unt, carnea ar deveni fada, cotletul de vitel neavand, cum bine se stie, grasime. Trebuie spus, de asemenea, ca prosciutto nu se poate inlocui: gustul inconfundabil de afumatura fiind esential.
Aveti grija si de consistenta sosului. Puteti sa-l reduceti, la o temperatura adecvata, astfel incat sa nu ardeti componentele, daca vi se pare ca ati exagerat cu vinul sau sucul de lamaie. In final, el trebuie sa aiba consistenta unei smantani care se poate turna, de genul celei folosite initial la frisca.
Am intalnit si variante in care se adauga sos de soia pentru a accentua gustul de sare. Puteti incerca, insa cu siguranta un bucatar italian se va rasuci in mormant numai la acest gand. Totusi, avand in vedere ce se intampla cu retetele “clasice” cu paste aceasta actiune, cea cu sosul de soia, pare scuzabila la saltimbocca (cotlet de vitel cu prosciutto si salvie). Numai daca faceti parte din categoria celor care prefera aromele asiatice.
Daca totusi nu va incumetati sa incercati si sunteti obisnuiti cu porcul autohton, ati putea incerca sa-i dati o alta sansa cu cotlet de porc in sos de cidru. Nu e greu de facut si are un altfel de gust decat cel cu care ati fost obisnuiti pana acum.
Saltimbocca (cotlet de vitel cu prosciutto si salvie)
Ustensile necesare
Ingrediente
- 8 cotlete de vitel
- 8 bucati prosciutto
- 8 foi de salvie
- ½ cana amidon
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri de unt
- ⅓ cana de vin alb
- sucul de la o lamaie
- sos de soia (optional!)
Instructiuni
- Bateti cotletul si fixati cu o scobitoare prosciutto…
- … si apoi salvia.
- Dati ansamblul astfel creat prin amidon de porumb.
- Intr-o tigaie topiti untul si adaugati putin ulei de masline.
- Prajiti initial pe partea cu cotletul…
- … apoi, mai putin timp, ca sa nu ardeti prosciutto si salvia, pe partea cealalta.
- In ceea ce a mai ramas in tigaie turnati vinul si zeama de lamaie…
- … si adaugati salvie daca doriti.
- E gata!