Radostana este, bineinteles, un nume inventat. Cand copilul era mic, pentru a-l face sa incerce o mancare noua, trebuia sa o denumim cumva deosebit, ca sa-i atragem atentia. Cum reteta de fata seamana oarecum cu valdostana si de la “vald” la “vlad” nu e o distanta prea mare, “vlad” fiind fara indoiala numele celui care a facut reteta initiala. Cum de data asta numele era “radu”, a iesit ceea ce ati citit deja.
Reteta este insa usor de facut si extrem de gustoasa. Este o reteta tipica pentru taticul disperat care trebuie, totusi, sa hraneasca copilul. Cateva observatii:
1) Pentru ca foietajul sa va reuseasca, nu uitati ca initial trebuie sa-l introduceti in cuptorul incins la 180 de grade Celsius timp de 10 minute, apoi reduceti temperatura la 160 de grade pana se coace uniform.
2) Ciupercile trebuie gatite in sosul ramas in urma prajirii bucatilor de piept de pui/curcan pentru o savoare deosebita.
3) Pentru un gust iesit din comun, puteti pune gorgonzola dar, in principiu, ea ar putea lipsi. Puteti opta bineinteles pentru varianta picanta sau dulce. Desigur, gorgonzola se poate inlocui cu orice branza din aceeasi categorie, cu conditia sa nu exagerati cu cantitatea si… sa va placa!
4) Nu gatiti excesiv smantana, este suficient sa o incalziti usor, atat cat sa se poata topi gorgonzola. Daca exagerati, smantana sa va taia si preparatul nu va mai avea aceiasi savoare.
5) Pentru o economie de timp, puteti pune initial foietajul la cuptor si cat se coace sa faceti restul.
Daca doriti ceva in aceeasi tema, ati mai putea incerca si Foietaj cu jambon si branza in stil frantuzesc sau Varzari fusion .
Radostana
Ustensile necesare
- 1 tigaie
- 1 tava
Ingrediente
- 500 g piept de pui/curcan dezosat
- 400 g aluat foietaj (din comert)
- 200 g smantana grasa
- 150 g ciuperci
- 50 g gorgonzola (sau orice altceva din gama care va place)
- 30 g unt
- 1 buc ou
- sare
- piper
- ulei de masline
Instructiuni
- Ingredientele
- Taiati pieptul felii, perpendicular pe fibra, puneti sare si piper
- Topiti untul cu putin ulei de masline
- Frigeti pieptul la foc mic
- … cand este gata il scoateti pe o farfurie separata
- In aceeasi tigaie, fara a arunca untul si uleiul, frigeti la foc mic ciupercile
- …adaugati smantana…
- … gorgonzola…
- … si, in final, pieptul deja fript.