Foietaj cu jambon si branza in stil frantuzesc este reteta care va salveaza intr-un moment delicat. Dincolo de reusita unei petreceri, de momentele memorabile, de bancurile savuroase, de impresiile care inca persista, in frigider stau neclintite, martore tacute a ceea ce a supravietuit apetitului mesenilor, resturile de aperitive.
Din motive lesne de inteles, gazdele se sacrifica in zilele urmatoare, pentru ca “nu le putem arunca, sunt inca bune!”. Ceea ce este cu siguranta adevarat. Ce nu este exprimat intotdeauna, insa este subinteles de fiecare data cand se intampla lucrul acesta, se poate rezuma in doua cuvinte: entuziasm retinut.
Reteta de mai jos face posibila supravietuirea in chip miraculos prin reinterpretarea simpla, insa delicioasa, va asiguram, a unor ingrediente relativ banale. “Resturile” de care vorbeam anterior. Noi am incercat-o cu prosciutto crudo (recunoastem, e un caz mai putin intalnit sa va ramana asa ceva dupa petrecere…). Se poate inlocui insa cu sunca de Praga sau muschi file bine afumat. Foietajul se gaseste in comert sau il puteti face in casa.
Un ingredient deosebit e sosul Bechamel. (Reteta binecunoscuta: 25 g. unt, 25 g. faina, 200 ml lapte, sare, piper si toate amestecate omogen si pregatite in prealabil). El nu va trebui sa lipseasca din foietaj cu jambon si branza in stil frantuzesc, fiind ingredientul esential ce confera onctuozitatea preparatului. Il puteti face in prealabil. Dar nu uitati sa il acoperiti direct cu folie de plastic, ca sa nu dezvolte binecunoscuta pojghita.
O reinterpretare a temei de azi este bradutul din foietaj, la fel de delicios si relativ usor de facut.
Foietaj cu jambon si branza in stil frantuzesc
Ustensile necesare
- 1 tava
Ingrediente
- 2 pachete aluat foietaj
- 3 buc sunca de Praga sau prosciutto crudo
- 80 g cascaval (sau orice branza uscata va place)
- 1 buc ou (pentru crusta)
Pentru sosul Bechamel:
- 250 ml lapte
- 25 g faina alba
- 25 g unt
- sare
- piper
- nucsoara
Instructiuni
Sosul Bechamel
- Faceti un sos Bechamel si puneti-l la racit pe o tava, acoperit cu o folie de plasctic ca sa nu faca pojghita.
Pregatiti aperitivul
- Ingredientele se impart in jumatate
- Taiati foietajul rotund si puneti prosciutto (sunca de Praga). Lasati o margine semnificativa ca dimensiune.
- Adaugati sosul Bechamel
- … apoi cascavalul… si ulterior repetati, ca sa mai obtineti un strat
- Ungeti cu ou marginea ramasa.
- Acoperiti cu cealalta jumatate de aluat, avand grija sa lipiti foarte bine cele doua foi.
- Indoiti cele doua foi pe margine.
- Ungeti cu galbenus de ou.
- Ocupati-va si de estetica preparatului!
- Dati la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20 minute.
- Preparatul gata!