Ficatei cu ciuperci este o reteta auzita de la Dl. Vlad Petreanu de la Europa FM. Suntem aproape siguri ca am notat corect cantitatile deoarece, asa cum vedeti mai jos, am facut-o si a iesit exact asa cum a precizat Dl. Petreanu: de-li-cio-sa!
Un lucru bun este faptul ca in ceea ce priveste condimentele, cantitatile folosite sunt de fapt la latitudinea Dvs., in functie de ceea ce si cat va place. (Noi nu am avut busuioc verde si nu l-am mai pus!). Totusi, nu ar trebui sa renuntati la nucsoara, usturoi si ardei iuti (fie si sub forma de fulgi). De asemenea e imperios necesar sa folositi ulei de masline si sa fiti generosi cu cantitatea de unt.
O discutie aparte poate fi purtata despre vin. Vinul este absolut necesar sa fie dulce sau demi-dulce (ca sa utilizam cuvintele D-lui Petreanu: li-co-ros!). Asa cum a fost prezentata, reteta face apel la vin alb. Noi am pus negru demi-dulce si rezultatele au fost excelente. E drept, pozele au iesit usor intunecate, insa va asiguram ca gustul nu a avut de suferit.
Reteta originala utilizeaza hribi proaspeti. Acestia au o aroma deoasebita si trebuie gatiti o data cu ingredientele, inainte de adaugarea ficateilor. Daca insa aveti hribi uscati va trebuie sa-i rehidratati in prealabil si apoi sa ii tratati ca si pe cei proaspeti. In cazul in care aveti un altfel de ciuperci (acesta este cazul prezentat de noi) va sfatuim sa le trageti separat in putin unt cu sare si piper urmand sa le adaugati dupa ce ficateii s-au prajit aproape in intregime.
Exista in aceasta reteta si “argumentul Pastia”. (Dl. Luca Pastia este un binecunoscut gurmand care in momentul publicarii retetei noastre este alaturi de dl. Petreanu realizatorul emisiunii de dimineata de la Europa FM si, in particular, cel al rubricii culinare din fiecare vineri). Argumentul Pastia spune ca sosul rezultat in urma gatirii preparatului, trebuie sa aiba urmatoarele atribute: sa fie mult, condimentat corespunzator si ingurgitabil imediat cu cateva felii de paine proaspata. Credeti-ne, am incercat, omul are perfecta dreptate!
Tot cu ficatei, ati putea incerca si Pate de casa la fel de usor de facut si la fel de gustos.
Ficatei cu ciuperci
Ustensile necesare
Ingrediente
- 500 g ficat de pui
- 500 g ciuperci (hribi, daca aveti!)
- 50 g unt
- 100 ml vin dulce/demidulce (alb/rosu)
- 2 linguri ulei de masline
- usturoi
- ardei iute (se poate si fulgi)
- nucsoara
- salvie
- patrunjel proaspat
- busuioc (optional)
- menta (optional)
- sare
- piper