Stim deja, aproape toata lumea are o varianta de lasagna. E o mancare destul de laborioasa daca o incepi de la zero, doar cu ingredientele initiale. Lasagna (o varianta cu un usor iz… frantuzesc!) e una dintre posibilitatile multiple de a deveni antipatici puristilor in domeniu. Asta din cauza ca desi respecta in mare reteta de baza, are mici adaugiri (citeste: sosul Mornay) care o fac mai atragatoare din doua puncte de vedere. Primul se refera la gust: utilizarea branzei Cheddar pentru varianta Mornay a sosului Bechamel face ca acesta sa devina usor mai condimentat. Cel de-al doilea se refera – da! – la satietate: o obtineti mult mai usor – recunoastem – datorita numarului ceva mai mare de calorii.
Daca sunteti suficient de curajosi, puteti sa incercati varianta care va satisface, din mai multe puncte de vedere. Primul se refera la variantele de branza, de obicei fiind vorba de “ce mai aveti in frigider”. Din acest punct de vedere fie asteptati un moment prielnic, cand se aduna mai multe sortimente. Sau acceptati mici ajustari, obtinute prin inlocuiri fortuite. Cel de-al doilea se refera la kilograme. Nu, nu e vorba de cele ale preparatului, ci de cele pe care le aveti dumneavoastra. Daca vizualizarea cantarului va produce fiori, acceptati o lasagna ceva mai saraca in branzeturi. Sau faceti reteta mai rar. Sunt singurele sfaturi pe care vi le putem da…
In final trebuie sa va spunem ca sosul bolognese, un ingredient esential pentru Lasagna (o varianta cu un usor iz… frantuzesc!) se poate gasi aici.
Lasagna (o varianta cu un usor iz… frantuzesc!)
Ustensile necesare
Ingrediente
Sos Bechamel
- 50 g unt
- 50 g faina alba
- 750 ml lapte
- nucsoara (rasa)
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
- 1 frunza de dafin
…se adauga pentru sos Mornay
- 80 g branza cedar rasa (se poate inlocui cu parmezan sau cascaval)
- 1-2 catei de usturoi taiati marunt (sau o lingurita de praf de usturoi)
Lasagna
- 2 x cantitatea de sos Bolognese (reteta aici: https://www.atlasuldeliciilor.ro/paste-sos-bolognese/)
- 1 cantitatea de sos Mornay ((inlocuiti cu sos Bechamel pentru mai putine calorii))
- 500 g foi lasagna
- 400 g mozzarella ((optional – daca vreti sa reduceti caloriile… uitati de ea!))
- 100 g parmezan ras
- unt (pentru uns tava)
- frunze de busuioc proaspat (optional, (se pun intre straturi))
Instructiuni
Sos Bechamel
- Ingredientele
- Topiti untul
- Adaugati faina si amestecati
- Incorporati treptat laptele
- Radeti nucsoara
- Adaugati sare si piper si amestecati pana se omogenizeaza
Lasagna
- Ingredientele pentru lasagna
- Muiati usor foile de lasagna
- Puneti in tava unsa in prealabil un prim strat de sos bolognese
- Acoperiti cu un strat de paste
- …continuati cu sos bolognese si mozzarella..
- … in final acoperiti cu Bechamel (sau Mornay, depinde de ce decizie ati luat anterior)
- … si parmezan
- Dati la cuptor pana se rumeneste bine…