Reteta asta de pulpa de porc la cuptor se adreseaza celor care nu mai vor sa asocieze friptura cu nelipsitul, imbatabilul, neuitatul, inegalabilul, formidabilul, irepetabilul… usturoi! Va anuntam ca exista viata, pardon, friptura si fara usturoi. De fapt aceasta planta de neuitat mirositoare a fost aleasa sa scoata din belea bucatarii/bucataresele care nu erau capabile sa dea un altfel de gust mancarii. Nu va lasati inselati, exista si varianta blanda (soft!): leurda insa datorita faptului ca mirosul ei este relativ delicat, nu a prea prins la masele populare.
Asadar, e fara usturoi. Fiti linistiti, mesenii vor fi si ei multumiti ca nu mai au parte de ubicuul usturoi. Noi v-am propus niste gusturi ceva mai mediteraneene, alegand oregano, si rozmarin alaturi de binecunoscutele paprika si piper negru. Desigur, sunteti invitati sa incercati si arome noi, atata timp cat nu puneti usturoi.
Cateva sfaturi practice: 1) daca aveti posibilitatea, lasati carnea frecata cu ulei de masline si condimente, peste noapte, in frigider; 2) este absolut necesar ca folia de aluminiu care acopera tava/cratita sa nu fie perfect etansa (puteti face cateva gauri mici cu o scobitoare). In acest fel friptura va “fierbe in suc propriu” la 140 – 150 grade Celsius. 3) Daca ati nimerit o bucata de pulpa ceva mai tare, puteti rezolva problema lasand inca 1/2 sau 3/4 ora in plus, acoperita in cuptor.
Referitor la garnitura, ne-am gandit ca e pacat sa nu beneficiati de savoarea sosului rezultat in urma frigerii carnii si am adoptat o solutie de compromis: niste cartofi fierti care devin crocanti, ca in reteta de aici.
Daca insa reteta de mai sus nu va inspira deocamdata si aveti nevoie de ceva timp pentru terapia anti-usturoi, puteti incerca eventual ceva iesit din comun: Friptura cu sos de mustar si cacao .
Pulpa de porc la cuptor
Ustensile necesare
- 1 tava
Ingrediente
Friptura propriu-zisa
- 1 kg pulpa de porc
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita piper
- ½ lingurita oregano
- ½ lingurita rozmarin
- ½ lingurita paprika dulce
- 5 linguri ulei de masline
Garnitura (optional)
- ½ kg cartofi
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- ½ lingurite bicarbonat
- ½ lingurite sare
Instructiuni
Friptura propriu-zisa
- Ingrediente
- Frecati bine carnea cu uleiul de masline si cu condimentele
- Acoperiti cu folie de aluminiu si dati cateva ore (sau peste noapte) la rece
- Faceti gauri in folie si dati la cuptor 2 ore (sau 2h si 30 minute) la 150°C