Prajitura cu cafea este reteta care va da sansa nesperata de a improviza fara sa gresiti (prea mult!). Daca aveti rabdare sa cititi pana la capat, o sa va spunem cum. Ca aspect, nimic nu o deosebeste de clasicul “pandispan”. Ca sa fim sinceri pana la capat, nici ingredientele nu sunt cu mult deosebite. Deosebirea esentiala este, fara indoiala, gustul. Savoarea cafelei poate fi regasita cu usurinta, chiar daca, din motive de insomnie, reduceti putin cantitatea. Va sfatuim insa sa nu faceti asta, daca sunteti iubitori de cafea. Cele doua linguri specificate in reteta sunt tocmai potrivite pentru a impaca pe toata lumea.
In ceea ce priveste iaurtul, in cazul retetei de prajitura cu cafea va sugeram sa puneti exclusiv iaurt grecesc cu 10% grasime, in caz contrar amestecul va rezulta excesiv de apos si va trebui “sa reglati” din cantitatea de lapte. Ca si in cazul altor retete, respectarea cantitatilor prezentate va asigura rezultate asteptate si replicabile. Nu va sfatuim sa renuntati insa la frisca: ca orice pandispan si acesta devine usor inecacios daca o omiteti!
Daca sunteti suficient de inventivi si totodata curajosi, puteti sa realizati o varianta de prajitura cu cafea care sa aiba la mijloc un strat de umplutura. Varianta noastra, considerata de baza, nu are asa ceva. Drept umplutura nu folositi frisca (aceasta este exclusiv pentru partea de deasupra!) ci niste dulceata, sau gem, cu grosimea de jumatate de centimetru. Ca sa fiti in ton cu cafeaua, ar trebui sa folositi un gem de portocale care accentueaza senzatia de dulce-amar. O varianta net mai scumpa si probabil mai greu de gasit ar fi cea a dulcetii de cirese amare (cirese negre). Absolutul din toate punctele de vedere ar putea fi reprezentat de dulceata de cirese albe amare.
In cazul in care reteta de prajitura cu cafea nu v-a convins, ati putea incerca o prajitura fara faina sau una extrem de dulce.
Prajitura cu cafea
Ustensile necesare
Ingrediente
- 2 linguri cafea solubila
- 170 grame iaurt grecesc (10% grasime)
- 2 oua
- 180 grame zahar
- 100 mililitri ulei de floarea soarelui
- 100 mililitri lapte (3% grasime)
- 240 grame faina alba
- 1 lingura praf de copt
- bobboane mici sau ciocolata (pentru decor)
Frisca
- 200 grame smantana (pentru frisca)
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati cafeaua cu iaurtul…
- … pana obtineti un amestec omogen
- Puneti peste oua zaharul pudra
- Amestecati 4 minute cu mixerul
- Turnati amestecul de iaurt si cafea solubila
- Mixati bine….
- Adaugati uleiul si mixati…
- Adaugati laptele si mixati…
- Adaugati faina ploaie si mixati bine.
- Ungeti tava cu unt si apoi presarati faina
- Turnati compozitia si dati 40 de minute la cuptor la 160°C
- Asa arata cand e gata.