De multe ori se intampla sa aveti un invitat care are o intoleranta la gluten. Nu este un caz prea rar, cel putin asa arata statisticile din tarile dezvoltate. Daca vreti sa nu-si aminteasca de rau de dvs. in cazul in care ii oferiti ceva dulce, ati putea sa-i oferiti prajitura de ciocolata fara faina din reteta de mai jos. Nu este dificil de facut, iar ingredientele sunt comune. Gustul insa este, va asiguram, deosebit.
Exista si cateva lucruri pe care ar trebui sa le aveti in vedere inca de la inceput. Se poate folosi orice fel de ciocolata, chiar si cea cu lapte, in functie de gustul fiecaruia. Daca optati pentru cea amaruie, asa cum sugereaza reteta, atunci prajitura va avea un gust mai pregnant. Alunele trebuie macinate la mixer, dupa ce in prealabil au fost prajite usor. In cazul in care nu le prajiti, gustul nu va fi cel asteptat. Prajitura de ciocolata este mai gustoasa daca o tineti o noapte la frigider. De fapt, ea poate fi tinuta un timp mai indelungat, insa va garantam ca nu va fi cazul.
Este important sa folositi o forma rotunda (in reteta am sugerat una de 23 cm) care sa aiba peretii laterali detasabili. In acest fel veti fi intotdeauna siguri ca nu rupeti prajitura atunci cand o scoateti din forma. De asemenea este esential sa o lasati sa se raceasca inainte de a detasa marginea tavii.
Prajitura are in varianta prezentata o garnitura de capsune. Nu este insa singura posibila. Ati mai putea folosi zmeura, fragute sau afine. De asemenea in momentul servirii este necesar sa adaugati frisca sau o inghetata de vanilie sau de fructe, dupa cum doriti.
Daca nu sunteti decisi sa incercati, ceva asemanator ar putea fi Guguluf cu crema de ciocolata, o reteta din aceeasi categorie.
Prajitura de ciocolata fara gluten
Ustensile necesare
Ingrediente
- 200 g unt
- 125 g migdale (macinate)
- 200 g zahar
- 200 g ciocolata (70% cacao, cel putin)
- 5 oua (albusurile separate de galbenusuri)
- 2 linguri cafea lichida (espresso (sau 1 lingura de ness dizolvata in apa calda))
- 1 lingurita extract de vanilie
- ΒΌ lingurita sare
- 1 lingurita cacao (pentru ornat)
- zmeura, capsuni etc. (pentru ornat)
Instructiuni
- Ingredientele
- Ungeti tava de 23 cm cu unt; dati la mixer alunele prajite cu o lingura de zahar.
- Rupeti ciocolata, adaugati unt, cafeaua espresso si vanilia; topiti in bain marin sau la cuptorul cu microunde pana cand se inmoaie.
- Amestecati ouale intregi cu zaharul si doua linguri de ness, cu ajutorul mixerului, pana ce isi dubleaza volumul.
- Turnati ciocolata topita in spuma de la oua.
- Amestecati bine pana se omogenizeaza perfect.
- Adaugati treptat alunele zdrobite si sarea.
- Amestecati usor, in asa fel incat sa nu scoateti aerul din compozitie.
- Dati la mijlocul cuptorului preincalzit cam 35 de minute sau pana a crescut suficient.
- Scoateti din cuptor si lasti sa se raceasca perfect. Adaugati pudra de cacao pentru decor.
- Decorati cu fructe rosii zmeura, capsuni, fragute . Pastrati la frigider.