Prajitura cu portocala se numeste asa, la singular, deoarece exprima chiar faptul ca e necesara o singura portocala. Partea spectaculoasa, din toate punctele de vedere, este ca ea se foloseste in intregime, cu tot cu coaja. Asta confera prajiturii o aroma datorata coajei de portocala, pusa de obicei in prajituri separat. Uzual, partea alba a cojii se arunca. Nu si in acest caz! Ea da un gust usor amarui ceea ce ofera distinctie prajiturii. Datorita gustului amar, se foloseste doar o singura portocala.
Ca la orice reteta si la aceasta exista un clenci. Mai precis marimea si cantitatea de suc a portocalei. Sfatul nostru este sa alegeti o portocala mare insa care sa aiba coaja subtire si sa fie zemoasa. Cum nu puteti sti asta decat dupa ce o taiati, exista metode de a compensa micile deviatii de la cerinte. Astfel, in cazul in care portocala nu are suficienta zeama, fie puteti adauga suc de portocale sau puteti mari cantitatea de lapte. Ca sa va dati seama cat trebuie sa puneti, e suficient ca dupa ce ati incorporat faina sa observati consistenta preparatului. Ea trebuie sa fie asemanatoare cu cea pe care o are amestecul pentru checul obisnuit. In cazul in care ati nimerit o portocala cu coaja excesiv de groasa, puteti sa o decojiti si sa renuntati la o parte (dar nu la toata!) din zona alba, cea care da senzatia de amar.
Daca vi se pare ca reteta de mai sus nu este suficient de simpla, puteti sa va incercati talentul cu altceva. Prajitura cu branza (fara coacere) ar putea fi una dintre optiuni, sau poate cea cu cafea.
Prajitura cu portocala
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 buc. portocala (intreaga!)
- 3 buc. oua
- 380 g faina alba
- 120 ml lapte
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 180 g zahar tos
- 16 g praf de copt
- 80 g chipsuri de ciocolata
- sare
Instructiuni
- Ingredientele
- Taiati portocala (cu tot cu coaja!) in bucati mici
- … adaugati uleiul…
- … laptele…
- si ouale intregi.
- Mixati bine totul!
- Adaugati apoi praful de copt si putina sare…
- … mixati si adaugati treptat faina….
- … apoi zaharul…
- …si in final chipsurile de ciocolata.
- Ungeti o tava cu putin unt si presarati faina…
- Dati la cuptor la 180° timp de 50 de minute.
- E gata!