“Placinte impaturate” este tipul acela de reteta care ne amiteste de copilarie si de cei dragi. Are ghilimele pentru ca titulatura nu e prea corecta, insa asa cum e ea ortografiata, ne aduce aminte de matusa care o facea ori de cate ori i se cerea, numai ca sa ne faca placere.
Ca sa va dam un termen de comparatie, seamana cu un fel de foietaj, facut mai simplu, cu mai mult ulei (nu erau vremuri prea usoare!), sau, ca sa rezumam, e un fel de ruda saraca a foietajului. Va asiguram insa ca daca o faceti corect o sa va satisfaca din plin.
O puteti servi atat sarata (cu orice branza doriti, de obicei cascaval, telemea sau cas toate rase) sau cu ceva dulce, magiun sau dulceata de orice fel. Ea a fost conceputa, credem, pentru varianta sarata. Zaharul pe care il adaugati ajuta doar la dospirea aluatului si nu ar trebui sa contribuie la gust, daca respectati cu strictete reteta.
Cateva “ponturi” sunt necesare, totusi. 1) In primul rand faina: alegeti o faina de cea mai buna calitate, foarte fina si alba. Daca faina e de o calitate indoielnica, atunci nu trebuie sa va asteptati la rezultate extraordinare. 2) Atunci cand framantati aluatul si constatati ca este cam tare, puteti sa adaugati apa pentru a-l aduce la consistenta “molcut”. 3) Este esential sa adaugati putina faina cand puneti ulei pe coca intinsa, in caz contrar uleiul intra in aluat si nu se mai produce “foietarea”. 4) Cand frigeti placinta, nu puneti ulei in mod excesiv; e suficient sa utilizati un recipient spary, cat sa umeziti tigaia. 5) Placintele se mananca atunci cand sunt gata, calde de pe foc. Reci nu mai au aceeasi savoare. 6) Daca doriti, puteti face rulou cu ou (“egg roll”) daca dupa ce ati facut placinta, in aceeasi tigaie faceti omleta, o prajiti pe o parte, o intoarceti si puneti deasupra placinta pana se face si a doua parte a omletei. Ulterior impaturiti sub forma de rulou, cu umplutura pe care o preferati (sunca, avocado, ceapa, ardei, rosii, branza moale etc.).
Daca doriti ceva in acelasi stil, de data aceasta cu foietaj, puteti incerca si Oua in foietaj sau ceva dulce, Foietaj cu pere branza nuci si miere .
“Placinte impaturate”
Ingrediente
- 475 g faina alba (tip 000)
- 2 linguri zahar
- 2½ linguri ulei de floarea soarelui
- 250 ml apa
- 1 lingurita sare
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati faina cu sarea
- … adaugati zaharul …
- … uleiul …
- … si apa …
- Framantati un aluat molcut, timp de 5 – 6 minute
- … ungeti-l cu putin ulei …
- … si lasti sa creasca o ora …
- Dupa ce a crescut faceti un sul de 5 cm diametru…
- Taiati in 5 sau 6 bucati….
- … Faceti bilute si acoperiti-le …
- Luati cate o biluta si intindeti-o cu sucitorul la grosimea de 2 mm
- … turnati ulei si presarati putina faina …
- Faceti o taietura pe directia unei raze…
- … si rulati dupa ea …
- … asa arata impaturita …
- … apasati capetele …
- … ca sa formati o noua biluta …
- Intindeti-o cu sucitorul …
- Frigeti in tigaie in foarte putin ulei.
- Serviti cu branza preferata …