Filoncini e un tip de paine asemanator baghetei frantuzesti. E moale, de obicei alb si are o crusta tare. Daca e italian este de la sine inteles ca are nenumarate variante, unele care se departeaza destul de mult de la reteta initiala.
Sa le luam pe rand. Majoritatea au pe crusta si susan alb daca nu au o alta umplutura. Lungimea variaza de la cea asemanatoare baghetei frantuzesti, la “picole”, cele foarte mici. Evident ca ginta latina si-a pus amprenta si pe denumiri, probabil ca fiecare brutar din peninsula care se respecta are numele sau preferat pentru painita respectiva.
Un atribut comun este insa, asa cum am amintit interiorul pufos si crusta tare. Din asta provine probabil si savoarea. Consumatorul este pus in fata unei dileme: ce sa aprecieze, interiorul sau exteriorul? Va spunem noi, este greu de luat o decizie.
E cu atat mai greu cu cat urmeaza variantele cu umplutura. Cea clasica este cea cu masline, pe care am ales-o pentru exemplificare. Exista insa retete in care maslinele sunt inlocuite cu branza. (Stiti bine ca daca vine vorba de branza in Italia, numarul posibilitatilor creste exponential!). Unele sunt cu ceapa. Pe acestea trei le-am amintit deoarece umplutura e distribuita uniform si poate fi decelata clar din punct de vedere al gustului.
Si da, (va asteptati probabil la asta, nu?) italienii fac sandwich-uri din filoncini. Inauntru puteti gasi: rosii, mozzarella, salam (diverse sortimente, nu vrem sa va punem la incercare rabdarea!), ardei, branza maturata (Gouda, Brie, Edamer), ton, oregano si … (tineti-va bine!) nutella si banane.
Despre reteta ce sa va spunem? Se face aproape singura, in sensul ca nu trebuie sa framantati alatul aproape deloc. Trebuie totusi sa platiti un pret pentru asta: doua ore de lasat la crescut! Daca o faceti insa, variantele sunt cele care va scot de fiecare data in evidenta inventivitatea si vor duce aproape sigur la aprecieri sigure.
Daca nu v-am convins acum, puteti incerca si altceva. De exemplu focaccia, sau ceva mai putin italian, insa rapid si simplu: cremwursti in foietaj.
Filoncini cu masline
Ingrediente
- 500 grame faina alba O (sau 650)
- 10 grame drojdie uscata
- 250 mililitri apa
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite sare
- 85 grame masline verzi taiate felii
- 50 mililitri ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita ulei de masline