Placinta cu aluat oparit este genul de mancare pe care puteti miza atunci cand mai aveti prin frigider resturi de sunca, branza si orice altceva care va place ca umplutura pentru o placinta. In mai putin de 15 minute va asiguram ca le veti “umple burtile” daca va hotarati sa o faceti.
Aluatul oparit este utilizat suficient de mult in bucataria chineza, insa mai putin la noi. Va asiguram ca nu este nimic deosebit, mai ales daca sunteti atenti la nuante: nu este “fiert”, ci doar “oparit”.
Partea deosebit de avantajoasa a retetei consta in umplutura care poate face apel la cam tot ce va trece prin cap (si, bineinteles aveti in frigider). In opinia noastra doua elemente sr fi esentiale: sunca si branza telemea (sau feta). Am vazut variante care adaugau celor doua ingrediente initiale pulpa de rosii si oregano. Dvs. insa puteti incerca orice umplutura care sa nu fie excesiv de umeda. La fel de bine puteti adauga condimentele care va plac, de la piper la ardei iute si cele mediteraneene. Un lucru nu trebuie insa sa uitati: sarea din aluat!
La sfarsitul retetei este data o varianta care se face la cuptor, 180 grade cam 35 minute. In acest caz este bine sa ungeti inainte cu ou (si sa presarati sare sau mac/susan/susan negru) pentru a obtine stralucirea apetisanta cu care ne-au obisnuit astfel de preparate.
Daca tot suntem la capitolul placinte, ati mai putea incerca si Placinta cu carne sau Placinta filo cu telemea sau ciuperci (la tigaie!).
Placinta cu aluat oparit
Ustensile necesare
- 1 tigaie
- 1 sucitor
Ingrediente
- 400 g faina de grau
- 200 ml apa
- 2 lingurite sare
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingura unt
Umplutura
- 50 g sunca
- 50 g telemea
- 1 buc rosie (optional)
- oregano (optional)
Instructiuni
- Ingredientele
- Puneti apa in tigaie si adaugati …. sarea
- … si uleiul.
- Aduceti la temperatura de fierbere.
- Turnati faina cu ajutorul unei site….
- Amestecati bine…
- … pana aluatul se intareste.
- Transferati aluatul cald pe planseta de lucru.
- Intindeti-l pana la grosimea de aprox. 2-3 milimetri.
- Ungeti aluatul cu unt.
- Rulati aluatul strans…
- Taiati aluatul in bucati de aproximativ 3 – 4 centimetri
- Faceti-l bilute…
- Intindeti cu sucitorul fiecare biluta pana la grosimea de 2 – 3 milimetri
- Adaugati umplutura
- Impaturiti si inchideti cu ajutorul unei furculite
- Prajiti in ulei incins
- E gata!
Varianta
- Puteti sa ungeti cu ou si sa coaceti in cuptor la 180℃, timp de 35 minute.