Panettone este, cum bine stiti, cozonacul italian. El exista in diferite variante si bineinteles, in buna traditie peninsulara, cel care iti da reteta sustine ca el stie cum se face “adevaratul panettone”.
Fiind oameni cu servicii de opt ore zilnic, ne-am hotarat sa adaptam putin “adevaratele retete” in asa fel incat sa obtinem un “panettone de avarie”. Acest tip de panettone se preteaza perfect lipsei de timp si grabei cu care trebuie sa faceti fata in ultimul moment la tot ceea ce inseamna pregatirile de sarbatori.
In consecinta, reteta este in primul rand rapida. Se pregateste in mai putin de 20 de minute. De fapt atat va va lua sa adunati ingredientele din camara si sa obtinem amestecul. Nu este nevoie sa il lasati sa creasca! Urmeaza 35 de minute la cuptor, insa astea nu se pun, puteti sa va ocupati de altceva in timpul acesta.
Apoi, ingredientele sunt comune, cel putin pentru perioada de iarna. Astfel, o parte dintre fructele confiate pot fi inlocuite cu succes cu ceea ce aveti Dvs. in camara. Noi am pus citrice confiate (lamai/portocale) dar puteti incerca de asemenea cu ghimbir confiat, cu curmale sau caise confiate. Depinde ce aveti la indemana.
Daca aveti rude in Italia, nu spuneti niciodata ca ati facut “panettone”. Il puteti boteza foarte bine “prajitura cu fructe confiate”. In felul acesta scapati sigur de discutiile in contradictoriu si, va asiguram, se vor concentra cu totii pe mancat.
Daca vreti sa incercati si altceva din aceeasi gama de dulciuri, va sugeram doua retete care se fac la fel de usor si de repede: Prajitura cu portocala sau Prajitura cu cafea .
Panettone
Ustensile necesare
- 1 Tel
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 260 g faina alba
- 190 g iaurt grecesc
- 2 buc. oua
- 140 g zahar
- 50 ml ulei de masline
- 8 g drojdie uscata
- 1 lingurita miere
- 50 g stafide
- 50 g citrice confiate
- 2 lingurite rom
- coaja rasa de la o portocala
Pentru decor
- 60 g nuci (pisate)
- zahar pudra
- zahar candel
- fulgi de ciocolata
Instructiuni
- Ingedientele
- Amestecati bine ouale cu zaharul si mierea
- … adaugati uleiul…
- … iaurtul si coaja de portocala rasa….
- Amestecati faina cu drojdia uscata…
- … si incorporati treptat …
- Adaugati stafidele rehidratate in prealabil….
- … apoi restul fructelor confiate…
- … si romul.
- Puneti in tava si adaugati nucile si (optional) fulgii de ciocolata.
- Dati la cuptor la 175°C timp de aproximativ 35 minute.
- E gata!