Cheesecake fara blat e genul de prajitura facuta special pentru mofturosii care mancau blatul doar de gura mamei/sotiei (alte persoane nu aveau nicio sansa sa schimbe ceva!). Culmea e ca in cazul de fata toata lumea ar trebui sa fie multumita. E un lucru binecunoscut faptul ca blatul si umplutura, avand compozitii si consistente diferite, sunt greu de copt uniform. De obicei blatul se arde daca umplutura e bine legata. Solutia in cazul de fata este alegerea grosimii adecvate a compozitiei, in functie de marimea tavii, pentru un set de cantitati de ingrediente dat.
Secretul reusitei consta si in a scurge foarte bine branza. Exista diverse procedee pentru asta. Toate apeleaza la sacii din tifon (sau tip tifon). Daca nu aveti asa ceva, il puteti cumpara din comert, din plastic extrem de fin. De obicei se apeleaza la gravitatie cateva ore bune, pentru a fi siguri de o umiditate redusa. Uneori se pune saculetul pe faina de porumb sau pe hartie absorbanta de menaj. Rabdarea joaca aici un rol important. De fapt, faina si grisul sunt prevazute in reteta si cu scopul de a retine zerul in exces.
Timpul de coacere este doar orientativ: fiecare cuptor are toanele lui! Cert este ca daca compozitia de branza trece de testul scobitorii (ea nu trebuie sa retina parti din compozitie pentru a decide ca ati incheiat aceasta etapa) si, mai mult, zona de deasupra e usor maronie, atunci … ati terminat!
Daca simtiti ca nu sunteti tocmai convinsi de ceea ce ati citit mai sus, puteti incerca variantele fara coacere (Cheesecake fara coacere) sau cea de peste hotare (Basque cheesecake).
Cheesecake fara blat
Ustensile necesare
- 1 bol
Ingrediente
- 800 g branza de vaci (foarte bine scursa)
- 400 g smantana groasa
- 200 g zahar
- 200 g unt
- 100 g stafide
- 6 buc oua mari
- 4 linguri faina alba
- 4 linguri gris
- 2 plicuri zahar vanilat
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati cu mixerul: ouale cu zaharul…
- Adaugati si amestecati branza bine scursa…
- … apoi untul …
- … faina, grisul si zaharul vanilat …
- … smantana …
- si in final stafidele.
- Turnati in forma tapetata cu hartie de copt
- Dati la cuptor la 180℃ timp de 50 minute (sau pana se rumeneste deasupra)
- E gata!