Foietaj cu mere si sos caramel este genul de reteta pentru care “beneficiarii” va vor fi intotdeauna recunoscatori. Ca sa fim sinceri, trebuie sa va reamintim un fapt indeobste experimentat de noi toti atunci cand vine vorba de zahar si mere caramelizate: caramelul e prea putin. Ei bine, reteta asta va va dovedi contrariul, prin faptul ca exista un remediu: sosul caramel facut separat.
Cateva observatii utile:
1. Este bine de stiut ca merele nu trebuie taiate prea gros pentru ca altfel nu puteti rula in final aluatul, fiind vorba de foietaj acesta se extinde.
2. Pentru a evita expansiunea exagerata a aluatului este bine ca grosimea sa sa fie cam la jumatate din cea initiala (in final cam 3 mm) daca e vorba de un aluat cumparat din comert. Trebuie sa fiti insa atenti, deoarece grosimea variaza in functie de producator!
3. Varianta noastra va cere sa presarati amestecul de zahar si scortisoara pe foaia de aluat. Dezavantajul este ca o parte din amestec va cadea in tava si se va … carameliza! E greu de spus daca asta este cu adevarat un dezavantaj, datorita gustului de caramel. Puteti insa sa puneti amestecul doar deasupra, dupa ce ati taiat rondelele daca nu doriti sa-l “pierdeti”.
4. In cazul sosului aveti grija sa nu lasati zaharul sa se caramelizeze prea tare (ar trebui sa aiba culoarea bej-galbui cand adaugati untul si smantana). In caz contrar il ardeti si… nu e crema de zahar ars!
Tot in acelasi registru ati mai putea incerca si Foietaj cu piersici si inghetata sau Foietaj cu pere branza nuci si miere, la fel de delicioase.
Foietaj cu mere si sos caramel
Ustensile necesare
- 1 oala
- 1 spatula silicon
Ingrediente
Foietaj
- 800 g aluat foietaj (din comert)
- 2 buc mere
- 100 g zahar
- 2 lingurite scortisoara (dupa gust)
Sos caramel
- 200 g zahar
- 50 g unt
- 20 g zahar vanilat
- 200 ml smantana lichida (pentru gatit)
Instructiuni
Foietaj
- Ingredientele
- Amestecati zaharul cu scortisoara
- Decojiti si taiati merele in felii subtiri
- Desfaceti aluatul si intindeti-l la grosimea de ¼ cm
- Presarati uniform amestecul de zahar si scortisoara
- Asezati merele…
- … si rulati
- Taiati si puneti la cuptor 180℃, 20-25 minute
Sosul caramel
- Ingrediente
- Puneti zaharul la topit
- … cand e caramelizat adaugati untul …
- … si apoi smantana …
- Asa trebuie sa arate in final