Chifelele din cartofi cu sos picant este o mancare indiana clasica. Sosul, numit “malai”, este folosit si la alte preparate, caracteristica sa esentiala fiind textura cremoasa si gustul usor dulceag.
Trebuie sa recunoastem faptul ca, la o prima lectura, lista ingredientelor pentru chiftele din cartofi cu sos picant este cumva descurajanta. Daca puteti trece peste acest fapt incontestabil, va garantam ca gustul este unul greu de descris in cuvinte. Asta datorita amestecului neobisnuit (cel putin pentru un european get beget) de condimente.
Exista si alte motive de descurajare: timpul de gatire este mare (aproape o ora si jumatate) ca sa nu mai amintim de efortul de a gasi ingredientele care, de cele mai multe ori, nu pot fi cumparate in acelasi loc.
Totusi, va atragem atentia ca marile satisfactii nu provin aproape niciodata de la lucrurile realizabile fara efort. Exceptie fac probabil jocurile de noroc, insa nu e cazul aici. Credem ca acest tip de reteta trebuie incercat spre sfarsitul concediului, cand sunteti relaxati si ati inceput deja sa va plictisiti. Asigurati-va ca aveti si invitati pe care sa-i surprindeti cu gustul neobisnuit.
Chiftele din cartofi cu sos picant (reteta indiana)
Ustensile necesare
Ingrediente
Chiftele
- 200 g cartofi fierti ( sfaramati, fara coaja)
- 100 g mozarella sau cascaval (rase)
- ¼ lingurita chili
- 2 linguri amidon
- ¼ lingurita garam masala
- 2 linguri lapte praf
- sare
- ulei de floarea soarelui
umplutura pentru chiftele
- 10-12 buc caju prajit
- 1 lingura stafide
Sosul
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 2 buc ceapa (mijlocii, taiate fin)
- 2 cm ghimbir
- 4-5 buc catei de usturoi
- 1 cana pasta de tomate
- ¼ lingurita turmeric (pudra)
- ¼ lingurita fenicul (pudra)
- ¼ lingurita chimion (pudra)
- 1 lingurita chili (pudra)
- 1 lingura coriandru (pudra)
- ¼ lingura garam masala (pudra)
- 6-7 linguri caju pasta
- ½-1 lingurita zahar
- sare
- 2 cani apa
- 2 linguri smantana
Condimente pentru intreaga mancare
- scortisoara (dupa gust)
- cardamom (dupa gust)
- nucsoara (dupa gust)
- cuisoare (dupa gust)
Garnitura
- 1-2 linguri smantana
- 1-2 linguri branza
- 2 linguri coriandru (verde)
Instructiuni
Sosul
- Treageti ceapa in ulei2 buc ceapa, 3 linguri ulei de floarea soarelui
- Adaugati ghimbirul si usturoiul2 cm ghimbir, 4-5 buc catei de usturoi
- Apoi celelalte ingrediente (pasta caju se obtine din 12-15 nuci caju lasate ½ de ora in apa si zdrobite bine)¼ lingurita turmeric, ¼ lingurita fenicul, ¼ lingurita chimion, 1 lingurita chili, 1 lingura coriandru, ¼ lingura garam masala, 6-7 linguri caju pasta, ½-1 lingurita zahar, sare
- Adaugati pasta de tomate1 cana pasta de tomate
- Apoi apa2 cani apa
- Si la final smantana2 linguri smantana
Chiftelele
- Amestecati intr-un bol adanc toate ingredientele200 g cartofi fierti, 100 g mozarella sau cascaval, 2 linguri amidon, ¼ lingurita garam masala, 2 linguri lapte praf, sare, 2 linguri coriandru, ¼ lingurita chili
- Faceti bilute
- Prajiti in uleiulei de floarea soarelui
Umplutura chiftele
- Daca doriti, puteti umple chiftelele cu pasta caju si stafide10-12 buc caju prajit, 1 lingura stafide
Condimente la alegere
- Daca doriti puteti adauga, dupa gust, scortisoara, cardamom, nucsoara si cuisoare.scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamom
Reteta video
Informatii nutritionale
Ati putea incerca si….