Pui in stil indian in sos de curry cu unt [Butter chicken] trebuie sa va spunem de la bun inceput, nu este o reteta obisnuita pentru un european care nu a umblat prea mult prin lume. Ati ghicit, mirodeniile sunt cele care fac diferenta. De data aceasta e vorba de suficient de multe. Partea buna este ca nu sunt chiar exotice, se gasesc in magazinele noastre.
Ceea ce este intr-adevar exotic este imbinarea ingredientelor. Suntem siguri ca, luate separat, gusturile va sunt cunoscute, daca nu chiar familiare. Macar unele dintre ele. Partea interesanta, si, am spune, inedita pentru gustul dumneavoastra, este combinatia lor. Ei bine, suntem aproape siguri ca nu va inchipuiti ce gust are pui in stil indian, in sos de curry, cu unt [Butter chicken]. Admitem, asta va poate descuraja la inceput. Daca insa v-ati saturat de friptura la cuptor si snitele, ati putea sa dati o sansa si acestui preparat. Nu e greu de facut si e o reteta care va recompenseaza prin gustul deosebit.
Am uitat: un motiv in plus sa incercati reteta, ar putea fi si faptul ca aveti, aproape sigur, mirodenii pe care nu le prea folositi, insa apar in reteta, dupa cum va puteti convinge mai jos. Si inca un secret. Puteti fi generosi cu dumneavoastra insiva: daca va lipseste vreo mirodenie, reteta e ingaduitoare cu asta, o puteti uita. In acest caz data viitoare cand faceti mancarea, nu uitati sa ii dati un alt nume. In general gurmanzii sunt conservatori si asociaza definitiv numele cu gustul. Asa se traduce expresia “ca la mama acasa”.
Daca totusi europenul din Dvs. nu s-a lasat convins deocamdata, atunci puteti incerca “Pui in sos cu paprika in stil vienez“. E probabil ceva mai aproape de noi si are, evident un singur gust pregnant, cel de paprika. Totusi, poate va razganditi si faceti ce v-am propus initial…
Pui in stil indian in sos de curry cu unt [Butter chicken]
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1,5 kg piept (sau carne) de pui
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- 1/2 lingurita scortisoara
- 2 stele anason
- 6 cardamom
- 2 frunze de dafin
- 2 ceape (tocata marunt)
- 1 morcov (dat prin razatoare/tocat marunt)
- 1 lingurita usturoi dat prin razatoarea fina
- 1 lingurita ghimbir dat prin razatoarea fina
- 800 g pasta de tomate (2 cutii)
- 1 lingura paprika
- 1 lingura chimion (pisat)
- 1 lingura coriandru (uscat)
- 1 lingura turmeric
- 300 ml iaurt
- 3 linguri unt
- 1 lingurita sare
- piper (dupa gust)
Instructiuni
Preliminarii
- Amestecati toate mirodeniile praf (exceptie fac cardamomul, anasonul si foile de dafin) si impartiti-le in jumatate.
Pregatirea initiala a pieptului de pui prin marinare
- Amestecati iaurtul, pasta de ghimbir si cea de usturoi cu jumatate din mixul de mirodenii.
- Puneti bucatile de pui si lasati cel putin 20 de minute la marinat (e acceptabil sa faceti asta cu o seara inainte, insa nu cu mai mult de 24 de ore!).
- Se trag apoi in tigaie bucatile de pui marinate
- Asa arata dupa ce sunt gata
Sosul curry
- Se trag in ulei incins anasonul, cardamomul si frunzele de dafin
- Adaugati ceapa si morcovul, ambele tocate fin; trageti pana ceapa devine translucida. Adaugati neaparat sare, ca sa extrageti apa din ceapa.
- Trageti apoi 30 de secunde cu ghimbir si usturoi
- Adaugati rosiile….
- … cealalta jumatate de mirodenii …
- Adaugati bucatile de pui si restul de marinada pregatite anterior si lasati sa fiarba, amestecand din cand in cand, pana scade la consistenta unui sos gros.
- Puneti in final untul treptat, cate o lingura. In final, scoateti bucatile de anason, cardamom si foile de dafin.
- Asa arata preparatul final!