Placinta cu dovleac e o reteta atat de clasica incat a capatat infinit de multe variante. Aproape ca a devenit un simbol al fiecarei gospodarii americane (din cauza Thanksgiving Day – Ziua recunostintei) dar si internationale, ca o expresie a diversitatii.
O sa va spunem de ce s-a intamplat asta. In mod esential sunt doua componente blatul (si aici diversitatea isi spune de obicei cuvantul) si piureul de dovleac (e partea clasica a retetei, nu se pot aduce prea multe imbunatatiri, insa in final o sa va sugeram un mic truc…). De obicei gospodinele versate (astea sunt putin smechere) ca sa nu faca ceva inedit, deoarece asta ar presupune anumite riscuri, apeleaza la un aluat care le-a iesit in trecut si pe care il vor “vinde” in alt ambalaj. Nimic rau in asta, puteti face si Dvs. la fel. Unde mai puneti ca sunt bune sanse ca sa aveti deja ingredientele pentru aluat gata cumparate.
Noi va propunem o reteta “clasica” de aluat fraged pe care o puteti folosi, prin inginerie inversa si la alte tarte, daca vi se ofera prilejul. Este esential sa coaceti aluatul inainte de a pune piureul de dovleac, in caz contrar riscati sa iasa necopt. Ca sa va dati seama cat trebuie lasat la cuptor, puteti folosi drept indicator culoarea: ea trebuie sa fie o nuanta de bej deschis, o puteti vedea in fotografia din reteta propriu-zisa.
Daca vi se pare ca piureul de dovleac este prea apos (asta se poate intampla daca l-ati scos prematur din cuptor!), inainte de a pune ouale si restul ingreedientelor, il puteti scadea putin prin fierbere cateva minute intr-o oala. Atentie, trebuie racit inainte de a adauga ouale!
Cateva cuvinte in plus despre laptele condensat. In cazul retetei de fata el contribuie la cat de dulce e piureul de dovleac. Laptele condensat este de doua feluri: pentru cafea si pentru gatit. Aveti nevoie de cel pentru gatit (de obicei e mai ieftin!). E bine sa gustati putin, ca sa va dati seama daca vreti o compozitie mai dulce sau nu. Daca va vine greu sa cautati lapte condensat, puteti sa-l faceti in casa, amestecand 150 g. zahar, cu 150 g lapte praf, 5 g. de unt si 75 g de apa. Daca piureul este deja apos, puneti mai putina apa!
In cazul in care nu sunteti decis sa faceti placinta cu dovleac in aceasta varianta, puteti sa incercati Tarta cu lamaie si bezea sau un Jeleu cu fructe.
Placinta cu dovleac
Ingrediente
Piureul de dovleac
- 400 g lapte condensat
- 2 buc oua intregi
- nucsoara (dupa gust)
- scortisoara (dupa gust)
- ghimbir (dupa gust)
Blatul din aluat fraged
- 450 g faina
- 250 g unt
- 2 linguri smantana
- 1 buc ou
- 2 linguri apa
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita praf de copt
Instructiuni
Piureul de dovleac
- Ingredientele
- Coaceti dovleacul in cuptor pana devine moale si dati-l la blender
- … adaugati ouale si amestecati…
- … laptele condensat si amestecati…
- … apoi nucsoara, scortisoara si ghimbirul uscat…
Aluatul fraged
- Ingredientele
- Amestecati faina cu praful de copt
- … adaugati untul ….
- … amestecati viguros…
- … adaugati oul, zaharul, smantana si apa …
- … apoi framantati bine aluatul rezultat.
- Tapetati cu el forma de placinta…
- Turnati apoi piureul de dovleac
- Dati la cuptor la 180 ℃ timp de 45 minute (sau pana cand puireul trece testul scobitorii)
- E gata!