Tort cu fructe de padure este genul de reteta care va pune rabdarea si dexteritatea la incercare, insa rezultatul este intotdeauna pe masura asteptarilor, adica un tort excelent.
Trebuie sa va inarmati cu rabdare, cu ceva bani pentru ingrediente, deoarece acestea nu sunt nici putine, nici ieftine. Asta in cazul in care nu vreti sa ratati din pricina unor calcule meschine.
Despre fructele de padure: ele pot fi proaspete (cazul ideal) sau cumparate congelate, din comert. Puteti folosi afine (asa cum am sugerat in reteta propriu-zisa) dar si zmeura, mure sau capsuni in proportia pe care o considerati adecvata, in functie de preferintele dumneavoastra. Daca apelati la varianta congelata, le puteti pune ca atare in cratita in care reduceti amestecul pentru gem.
Pentru blat se foloseste lapte batut. Va sugeram sa-l puneti intr-un amestec cat se poate de fluid (subtire) pentru ca blatul sa fie in final pufos. De asemenea, avand in vedere cantitatile sugerate pentru ingrediente, va fi probabil nevoie de doua tavi (sau de una mai mare) pentru a asigura coacerea simultana. Timpul de coacere este orientativ, puteti sa va dati seama ca este gata dupa culoarea crustei care se formeaza, care trebuie sa fie usor maronie. Este esentiala grosimea compozitiei pentru a obtine o coacere uniforma si pentru a nu o arde.
La crema de ciocolata alba e necesar sa aveti in vedere faptul ca ciocolata topita trebuie sa fie rece atunci cand o adaugati in amestecul de unt si zahar. Se poate folosi ciocolata alba de menaj.
Alta reteta de tort pe care o puteti incerca cu succes ar fi tortul zebra (sau tabla de sah, depinde de Dvs.!).
Tort cu fructe de padure
Ustensile necesare
Ingrediente
Blatul
- 230 g ulei de floarea soarelui
- 100 g iaurt grecesc (10%)
- 3 buc oua mari
- 400 g zahar tos
- 1 lingura extract de vanilie
- 350 g lapte batut
- 480 g faina alba
- 1 lingura praf de copt
- 1 lingura bicarbonat
Gem de afine cu lavanda
- 850 g afine
- 170 g miere
- 1 lingura suc de lamaie
- 1-2 lingurite lavanda (uscata!)
Crema de ciocolata alba cu unt
- 230 g ciocolata alba (topita si racita)
- 340 g unt
- 180 g zahar pudra
- ¼ lingurita sare
Instructiuni
Blatul
- Ingrediente blat
- Amestecati uleiul de floarea soarelui cu iaurtul grecesc…
- … apoi zaharul …
- … ouale si laptele batut …
- … si, in final, faina si celelalte ingrediente solide.
- Ungeti 2 tavi cu unt…
- … dati la cuptor 30 – 35 minute la 180℃…
- … pana se coace bine.
Gemul de afine
- Ingredientele pentru gem
- Puneti ingredientele la foc mare si reduceti amestecul; lasati sa se raceasca.
Crema de ciocolata alba
- Ingredientele pentru crema
- Topiti ciocolata in bain-marine
- Omogenizati untul cu putina sare…
- … adaugati zaharul …
- … si omogenizati cu ciocolata, la mixer …