Bors de perisoare e genul acela de reteta cu indicatii vagi atunci cand vine vorba sa o faci, insa cu un gust inconfundabil daca e sa ne gandim la varianta “ca in copilarie, la mama acasa”.
Sa amintim intai ceva despre denumire. Daca a aparut cuvantul “bors” inseamna ca elementul esential e borsul de putina. Nu se poate altfel, daca vreti sa mancati bors. Nu va lasati indusi in eroare de variantele epigonice care folosesc sare de lamaie si alte traznai (zeama de varza etc.). Daca se numeste bors, inseamna ca trebuie sa aveti bors la indemna, atfel nici sa nu va ganditi sa faceti reteta. Si mai e ceva: borsul trebuie neaparat sa fie proaspat, nu acru “de iti sare caciula”.
Daca am stabilit asta, mai departe reteta poate fi mai laxa si imaginatia Dvs. (sau ce aveti prin frigider, in materie de carne si legume) poate fi pusa la incercare si datorita faptului ca o data folosit, borsul va fi, ca gust inconfundabil, elementul principal.
Perisoarele nu trebuie sa fie prea mari, altfel veti avea probleme pana se vor fragezi prin fierbere. O varianta adaptata zilelor noastre ar putea fi orezul prefiert si atunci terminati, in cel mai rau caz, cam dupa un sfert de ora. De asemenea oul este esential in compozitia perisoarelor, fara el, se vor “imprastia”.
Acum, daca dupa ce ati citit cele de mai sus elanul Dvs. este ceva mai scazut, puteti trece si la supe. Incercati Supa de ceapa in stil frantuzesc sau altceva exotic, Supa japoneza ramen .
Bors de perisoare
Ustensile necesare
Ingrediente
- 300 g carne tocata (vita sau porc; vita si porc)
- 100 g orez
- 200 ml bors (proaspat, daca se poate)
- 1 buc morcov
- 1 buc ceapa
- 1 buc patrunjel radacina
- 1 buc telina radacina (mica!)
- 1 buc rosie
- 100 g smantana
- 1 lingura ulei de floarea soarelui
- sare
- piper
Instructiuni
- Ingrediente #1
- Ingrediente #2
- Trageti in putin ulei, taiate cubulete ceapa, telina…
- … morcovul…
- si rosia.
- Adaugati o parte din bors si apa. Fierbeti zarzavatul cateva minute.
Perisoarele
- Amestecati orezul (eventual prefiert) cu carnea tocata, putina ceapa si un ou.
- Faceti bilute suficient de mici, astfel incat sa se fiarba rapid.
- Puneti-le la fiert in amestecul din oala.
- Adaugati bors sau apa (dupa gust) daca lichidul nu e suficient.
- Fierbeti perisoarele si adaugati patrunjel verde (optional).
- Dregeti cu smantana
- E gata!