Lomo saltado este un preparat aflat la confluenta dintre doua scoli culinare: cea sud-americana si cea asiatica. Si asta datorita prezentei in Peru a unei comunitati chineze importante, sosita la mijlocul secolului al XIX-lea, cea care a adus cu ea metodele de preparare si ingredientele de acasa. Acest lucru se vede foarte bine in reteta de fata. Modul de preparare este practic unul chinezesc (prin prajirea secventiala a ingredientelor) insa o parte esentiala a ingredientelor e sud-americana. Carnea de vita a fost introdusa de spanioli relativ tarziu si initial era rezervata doar elitelor.
E drept ca nici chinezii nu s-au lasat mai prejos si au impus in lomo saltado sosul de soia si ghimbirul, alaturi de orezul pe care, daca vreti, il puteti folosi ca garnitura, desi noi am sugerat cartofii prajiti ca evidenta nuanta sud-americana.
Trebuie sa alegeti bucati de carne de vita care sunt moi, pentru ca sa le gatiti usor. Daca nu, mai aveti o sansa, daca dupa prajire adaugati putina supa de vita si fierbeti putin carnea, pana devine moale. Aceasta aparenta problema se poate rezolva usor daca cereti macelarului Dvs. sa faca alegerea carnii. In acest fel nu veti gresi niciodata, iar daca ceva nu e bine, aveti pe cine sa dati vina.
In cazul in care doriti un preparat mai picant, puteti adauga un ardei chili, intercalat ca preparare intre ceapa si rosii. Ca de fiecare data cand este vorba de ardei iuti, trebuie sa manifestati prudenta. Sosul rezultat in final va avea un gust iute, care va estompa cumva aromele ghimbirului si ale chimionului macinat. Nu exagerati!
Va sugeram sa folositi ca garnitura cartofii prajiti la air-fryer sau facuti crocanti la cuptor, ca in reteta aceasta: Cartofi crocanti la cuptor . De asemenea mai puteti incerca Enchilada cu amestec de legume mexican sau Chili con carne vegetarian – reteta mexicana doua preparate binecunoscute din bucataria sud-americana.
Lomo saltado
Ustensile necesare
Ingrediente
- 500 g carne de vitel
- 1 ceapa rosie
- 2 rosii
- 1 lingurita pasta de usturoi
- 1 lingura ghimbir dat prin razatoarea fina
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri linguri de otet
- 1 lingurita chimion
- patrunjel proaspat
- piper negru (dupa gust)
- sare (dupa gust)
garnitura
- 300 g cartofi pai