Nu stiu daca ati observat, dar unele dintre cele mai gustoase retete provin de fapt din zone in care se intalnesc mai multe culturi, fiecare dintre ele cu obiceiurile ei culinare. Indiferent de cei care stapanesc vremelnic respectivul teritoriu si independent de organizarea teritoriala, exista un element care influenteaza decisiv depasirea oricaror bariere administrative si ideologice: burta! Cotlete de vitel in stil maur e un exemplu tipic in acest sens.
Reteta de fata e un exemplu edificator in acest sens. Provine din zona magrebiana (peninsula iberica, si nordul Africii) si a fost inventata de mauri ( o populatie nomada, constituita in principal din berberi si convertita ulterior, in secolul al VII-lea, la islam, de catre arabi). Condimentele alese precum si modul de preparare dovedesc cu prisosinta acest lucru.
Din punctul de vedere al contemporanilor cotlete de vitel in stil maur poate fi privita ca o tentativa, cu mari sanse de reusita, atunci cand vreti sa introduceti ceva nou, folosind insa procedee de gatit deja cunoscute. E drept ca daca o veti incerca, beneficiarii ar trebui surprinsi de gustul inedit, aflat in spatele unei prezentari oarecum cunoscute.
Cotlete de vitel in stil maur
Ustensile necesare
- 1 mojar
Ingrediente
- 300 g cotlete de vitel (taiate nu prea gros)
- 100 g faina
- 2 buc oua
- 200 g parmezan ras
- 120 g pesmet
- 1 cana suc de portocale
- 50 g muguri de pin
- 1 lingurita rozmarin
- 2 lingurite salvie
- 1 lingurita cimbru
- 100 g ulei de masline (extra virgin)
Instructiuni
- Ingredientele necesare
- Trageti in tigaie mugurii de pin pana isi modifica usor culoarea initiala
- Sfaramati mugurii de pin
- Amestecati impreuna mugurii de pin, rozmarinul, salvia, parmezanul, cimbrul si pesmetul cu zeama de portocala
- Dati cotletele prin faina si ulterior prin ou
- Treceti fiecare cotlet prin mixul pentru crusta
- Prajiti in ulei de masline in tigaie
- Serviti cu cartofi la cuptor
Reteta video
Informatii nutritionale
Tot cu carne de vita mai puteti incerca: