Risotto de vita cu sofran va va duce intotdeauna cu gandul la Elvetia. Acolo sunt vacutele cu talangi mari dar si… sofranul, cititi mai jos! Bucataria elvetiana este cu adevarat “fusion” (o imbinare de influente) datorita faptului ca fiecare canton reprezinta o comunitate aferenta tarilor invecinate. Insa toti vor sa fie nu francezi, nu italieni, nu germani ci elvetieni. Era inevitabil ca acest melanj de nationalitati sa nu aiba rezonante si in gastronomie. Reteta de fata e un exemplu graitor, asta numai in cazul in care nu va lasa gura apa si mai puteti articula cate ceva!
Ceea ce e cu adevarat surprinzator referitor la reteta este ca sofranul e cultivat local, ceea ce este cumva neobisnuit. Ca sa fim foarte exacti el se cultiva intr-o singura localitate: Mund, in cantonul Valais, dupa binecunoscutul principiu “putin, dar bun”. De prisos sa va spunem ca din punct de vedere al calitatii… ea e cea elvetiana, probabil cea mai buna din lume! Recunoastem, stim asta numai din cartile de bucate, insa ar fi in spiritul tarii, nu?
Risotto de vita cu sofran
Ustensile necesare
- 1 cutit
Ingrediente
- 350 g orez (pentru risotto)
- 400 g carne de vitel
- 800 ml supa de vita
- 4 buc rosii (decojite, fara samburi)
- 2 buc catei de usturoi (sfaramati)
- 50 g bacon
- 1 lingura unt
- 1 buc ceapa (taiata fin)
- 1-2 lingurite cimbru
- 1½ lingurita sofran
- piper (dupa gust)
- ½ lingurita sare
- unt (topit)
Instructiuni
- Ingredientele
- Decojiti rosiile (trebuie sa fie foarte reci si apa fierbinte!)4 buc rosii
- Asa arata dupe ce le tineti cateva zeci de secunde in apa fierbinte4 buc rosii
- Condimentati carnea400 g carne de vitel, piper, ½ lingurita sare
- Prajiti pe ambele parti cam 3-4 minute400 g carne de vitel
- Asa trebuie sa arate cand sunt gata400 g carne de vitel
- In aceeasi tigaie prajiti bucatile de bacon50 g bacon
- Asa arata cand sunt prajite50 g bacon
- Tot in aceeasi tigaie trgeti ceapa si untul.1 buc ceapa, 1 lingura unt
- Adaugati usuroiul sfaramat bine2 buc catei de usturoi
- In tigaie puneti peste amestec orezul si trageti cateva secunde350 g orez
- Puneti peste amestec rosiile fara samburi si cimbrul4 buc rosii, 1-2 lingurite cimbru
- …apoi sofranul1½ lingurita sofran
- Incorporati treptat supa de vita cu putin unt800 ml supa de vita, unt
- Cand orezul e aproape fiert adaugati carnea si lasati pana scade