Carne de vitel cu sos si ciuperci (Zürcher Geschnetzeltes) – este una dintre cele mai cunoscute specialitati elvetiene din zona cantoanelor de limba germana. Ca de obicei in cazul retetelor tipice doar unor anumite comunitati, nu exista nici in acest caz un consens in ceea ce priveste ingredientele. Aici e vorba chiar de cele de baza. Noi am incercat sa o alagem pe aceea care s-ar adapta cel mai bine ingredientelor comune pe care le puteti gasi in mod uzual in Romania. Astfel, am renuntat la rinichi, cei care erau initial in reteta, deoarece sunt mai greu de preparat si nu toata lumea ii accepta. De prisos sa spunem ca unii dintre autohtoni ar considera lipsa lor o blasfemie. Credem ca aici este vorba de binecunoscuta senzatie de “ca la mama acasa”. Adica, o data ce ai mancat un preparat gatit intr-un anume fel si cu anumite ingrediente specifice… Nu te mai poti obisnui cu el intr-o alta varianta.
Preparatul se serveste imediat ce a fost realizat, in farfurii incalzite in prealabil in cuptor, la aproximativ 60 grade C. Aceasta ii asigura savoarea, stiut fiind faptul ca, in cazul carnii de vitel, servirea la temperatura adecvata este un lucru esential.
Ca sa fim cinstiti pana la capat, daca vreti reteta 100% elvetiana, puneti numai 400 g de carne de vitel si, in schimb, adaugati 200 g de rinichi, prajiti o data cu restul carnii. Asta-i tot!
Daca insa aveti indoieli cu privire la reteta de carne de vitel cu sos si ciuperci, puteti incerca si altceva, tot cu carne de vita: Saltimbocca (cotlet de vitel cu prosciutto si salvie) sau, tot ceva elvetian, Risotto de vita cu sofran.
Carne de vitel cu sos si ciuperci
Ustensile necesare
Ingrediente
Pentru carne
- 600 g carne de vitel
- 1 lingura de unt
- 1 lingura de faina
- ½ lingurita sare
- piper (dupa gust)
Pentru sos
- 1 lingura de unt
- 200 g ciuperci
- ½ ceapa taiata marunt
- 100 ml vin alb
- 200 ml smantana lichida
- 100 ml supa de vita (poate fi dintr-un cub)
- 1 lingura faina de porumb
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
- cateva frunze de patrunjel tocat
Instructiuni
Prepararea carnii de vitel
- Topiti untul
- Amestecati faina si carnea taiata fasii
- Frigeti bine carnea si scoateti-o pe o farfurie
Prepararea sosului
- In aceeasi tigaie topiti untul pentru sos
- Adaugati ciupercile taiate in felii nu prea mari.
- … apoi ceapa taiata marunt…
- Cand ceapa a devenit translucida, adaugati vinul si lasati sa scada putin.
- Adaugati apoi smantana, sarea si piperul.
- … apoi supa de vita…
- … si faina de porumb. Lasati un timp sa scada, insa nu prea mult.
- In final puneti bucatile de carne…
- … si lasati sa scada bine.
- E gata!