iulie 23

Carne de vitel cu sos si ciuperci

0  comments

O reteta traditionala elvetiana, din zona Zurich. (Zürcher Geschnetzeltes)
vitel si ciuperci

Carne de vitel cu sos si ciuperci (Zürcher Geschnetzeltes) – este una dintre cele mai cunoscute specialitati elvetiene din zona cantoanelor de limba germana. Ca de obicei in cazul retetelor tipice doar unor anumite comunitati, nu exista nici in acest caz un consens in ceea ce priveste ingredientele. Aici e vorba chiar de cele de baza. Noi am incercat sa o alagem pe aceea care s-ar adapta cel mai bine ingredientelor comune pe care le puteti gasi in mod uzual in Romania. Astfel, am renuntat la rinichi, cei care erau initial in reteta, deoarece sunt mai greu de preparat si nu toata lumea ii accepta. De prisos sa spunem ca unii dintre autohtoni ar considera lipsa lor o blasfemie. Credem ca aici este vorba de binecunoscuta senzatie de “ca la mama acasa”. Adica, o data ce ai mancat un preparat gatit intr-un anume fel si cu anumite ingrediente specifice… Nu te mai poti obisnui cu el intr-o alta varianta.

Preparatul se serveste imediat ce a fost realizat, in farfurii incalzite in prealabil in cuptor, la aproximativ 60 grade C. Aceasta ii asigura savoarea, stiut fiind faptul ca, in cazul carnii de vitel, servirea la temperatura adecvata este un lucru esential.

Ca sa fim cinstiti pana la capat, daca vreti reteta 100% elvetiana, puneti numai 400 g de carne de vitel si, in schimb, adaugati 200 g de rinichi, prajiti o data cu restul carnii. Asta-i tot!

Daca insa aveti indoieli cu privire la reteta de carne de vitel cu sos si ciuperci, puteti incerca si altceva, tot cu carne de vita: Saltimbocca (cotlet de vitel cu prosciutto si salvie) sau, tot ceva elvetian, Risotto de vita cu sofran.

vitel si ciuperci

Carne de vitel cu sos si ciuperci

Printul Consort
O reteta traditionala elvetiana, din zona Zurich. (Zürcher Geschnetzeltes)
5 from 1 vote
Timp total 40 minutes
Fel Fel principal
Bucatarie bucataria elvetiana
Portii 4 portii
Calorii 563 kcal

Ustensile necesare

Ingrediente
  

Pentru carne

  • 600 g carne de vitel
  • 1 lingura de unt
  • 1 lingura de faina
  • ½ lingurita sare
  • piper (dupa gust)

Pentru sos

  • 1 lingura de unt
  • 200 g ciuperci
  • ½ ceapa taiata marunt
  • 100 ml vin alb
  • 200 ml smantana lichida
  • 100 ml supa de vita (poate fi dintr-un cub)
  • 1 lingura faina de porumb
  • sare (dupa gust)
  • piper (dupa gust)
  • cateva frunze de patrunjel tocat

Instructiuni
 

  • Ingredientele
    vitel si ciuperci

Prepararea carnii de vitel

  • Topiti untul
    vitel si ciuperci
  • Amestecati faina si carnea taiata fasii
    vitel si ciuperci
  • Frigeti bine carnea si scoateti-o pe o farfurie
    vitel si ciuperci

Prepararea sosului

  • In aceeasi tigaie topiti untul pentru sos
    vitel si ciuperci sosul
  • Adaugati ciupercile taiate in felii nu prea mari.
    vitel si ciuperci sosul
  • … apoi ceapa taiata marunt…
    vitel si ciuperci sosul
  • Cand ceapa a devenit translucida, adaugati vinul si lasati sa scada putin.
    vitel si ciuperci sosul
  • Adaugati apoi smantana, sarea si piperul.
    vitel si ciuperci sosul
  • … apoi supa de vita…
    vitel si ciuperci sosul
  • … si faina de porumb. Lasati un timp sa scada, insa nu prea mult.
    vitel si ciuperci sosul
  • In final puneti bucatile de carne…
    vitel si ciuperci
  • … si lasati sa scada bine.
    vitel si ciuperci
  • E gata!
    vitel si ciuperci

Reteta video

Informatii nutritionale

Serving: 1portieCalories: 563kcal
Keyword tocanita, vitel cu sos de ciuperci, Zürcher Geschnetzeltes
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Tags

ciuperci


5 from 1 vote (1 rating without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

decembrie 2, 2024

O reteta care va face felul unu si

noiembrie 28, 2024

Un fel de strudel... facut putin altfel! Mergi

noiembrie 21, 2024

O reteta chinezeasca clasica. In original se numeste