Napolitana, asa cum o stim in momentul de fata, are o istorie relativ recenta. Cel care a impus-o sub forma actuala este un anume Alfons Loacker care in jurul anului 1925 avea o “manufactura” in Piata Domenicani din Bolzano, Italia.

Cafeneaua exista si acum, daca treceti prin Bolzano, puteti face un popas savuros pentru o cafea si o… napolitana.
In cazul nostru, denumirea de “napolitana” pare sa provina de la un austriac, domnul Manner, care le-a facut prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1898, la Viena.
Reteta de napolitana pe care v-o propunem nu are prea multe in comun cu cei doi, ea facand apel la “inventii” ceva mai recente: laptele praf, foile gata facute etc. Secolul e altul, timpul e mai limitat, insa un singur lucru nu ar trebui sa fie diferit: gustul. Va asiguram ca daca respectati pasii retetei, cantitatile si aveti putina intuitie la arome, rezultatele bune nu se vor lasa asteptate.
Exista o singura atentionare referitoare la napolitana. Trebuie sa va asigurati – gustand – ca nucile sunt de buna calitate. Un gust alterat (si asta se poate intampla, cu totii le pastram peste iarna…) va face inutile celelalte ingrediente si nu veti avea alta sansa decat aceea de a arunca totul. Speram sincer ca veti lua toate masurile de prevedere si nu va fi cazul. Totusi, daca ati patit-o, puteti incerca si altceva. De exemplu Guguluf cu crema de ciocolata sau Briose cu ciocolata ca la cofetarie.
Napolitana
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 pachet foi de napolitana (din comert)
- 750 grame zahar
- 150 mililitri apa
- 250 grame unt
- 500 grame lapte praf
- 50 grame pudra de cacao
- 200 grame nuci macinate
- esente (dupa gust: migdale, rom, vanilie etc.)
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati laptele praf cu cacao
- Lasati deoparte
- Amestecati zaharul cu apa
- Topiti la foc mic zaharul pana devine un sirop
- Adaugati untul cand amestecul e fierbinte
- Omogenizati bine adaugand esentele dorite
- Adaugati treptat, fara sa faceti cocoloase, laptele praf si cacao
- Folosind mixerul omogenizati bine amestecul
- Adaugati nuca macinata
- Ungeti foile
- E gata!