septembrie 17

Napolitana

0  comments

Napolitana, asa cum o stim in momentul de fata, are o istorie relativ recenta. Cel care a impus-o sub forma actuala este un anume Alfons Loacker care in jurul anului 1925 avea o “manufactura” in Piata Domenicani din Bolzano, Italia.

Cafeneaua exista si acum, daca treceti prin Bolzano, puteti face un popas savuros pentru o cafea si o… napolitana.

In cazul nostru, denumirea de “napolitana” pare sa provina de la un austriac, domnul Manner, care le-a facut prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1898, la Viena.

Reteta de napolitana pe care v-o propunem nu are prea multe in comun cu cei doi, ea facand apel la “inventii” ceva mai recente: laptele praf, foile gata facute etc. Secolul e altul, timpul e mai limitat, insa un singur lucru nu ar trebui sa fie diferit: gustul. Va asiguram ca daca respectati pasii retetei, cantitatile si aveti putina intuitie la arome, rezultatele bune nu se vor lasa asteptate.

Exista o singura atentionare referitoare la napolitana. Trebuie sa va asigurati – gustand – ca nucile sunt de buna calitate. Un gust alterat (si asta se poate intampla, cu totii le pastram peste iarna…) va face inutile celelalte ingrediente si nu veti avea alta sansa decat aceea de a arunca totul. Speram sincer ca veti lua toate masurile de prevedere si nu va fi cazul. Totusi, daca ati patit-o, puteti incerca si altceva. De exemplu Guguluf cu crema de ciocolata sau Briose cu ciocolata ca la cofetarie.

napolitana

Napolitana

Mama AD
O reteta simpla pentru o napolitana savuroasa.
5 from 2 votes
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 5 minutes
Timp total 20 minutes
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Romaneasca
Portii 12 portii
Calorii 631 kcal

Ustensile necesare

Ingrediente
  

  • 1 pachet foi de napolitana (din comert)
  • 750 grame zahar
  • 150 mililitri apa
  • 250 grame unt
  • 500 grame lapte praf
  • 50 grame pudra de cacao
  • 200 grame nuci macinate
  • esente (dupa gust: migdale, rom, vanilie etc.)

Instructiuni
 

  • Ingredientele
    napolitana
  • Amestecati laptele praf cu cacao
    napolitana
  • Lasati deoparte
    napolitana
  • Amestecati zaharul cu apa
    napolitana
  • Topiti la foc mic zaharul pana devine un sirop
    napolitana
  • Adaugati untul cand amestecul e fierbinte
    napolitana
  • Omogenizati bine adaugand esentele dorite
    napolitana
  • Adaugati treptat, fara sa faceti cocoloase, laptele praf si cacao
    napolitana
  • Folosind mixerul omogenizati bine amestecul
    napolitana
  • Adaugati nuca macinata
    napolitana
  • Ungeti foile
    napolitana
  • E gata!
    napolitana

Reteta video

Informatii nutritionale

Serving: 1portieCalories: 631kcal
Keyword ciocolata cu lapte, napolitana
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Tags

ciocolata


5 from 2 votes (2 ratings without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

februarie 13, 2025

O placinta pufoasa... Mergi direct la reteta Reteta

februarie 12, 2025

Un desert care se face rapid Mergi direct

ianuarie 29, 2025

Se pot termina in 25 de minute! Mergi