Prajitura “Gabriela” este o reteta care va poate pune rabdarea la incercare. Din fericire, atat timp cat se coc foile puteti face crema si atunci ora necesara coacerii nu pare irosita.
Ca orice prajitura fara prea multa faina, calitatea principala este finetea si compozitia pufoasa datorata albusurilor din blat. De asemenea oricine o face va avea senzatia muncii in zadar: se termina foarte repede, mai repade decat v-a luat sa o faceti! Daca insa le veti privi fetele, veti fi cu adevarat multumita…
Cateva observatii referitoare la modul de realizare a preparatului. 1) Ar fi bine sa folositi un mixer de mana pentru ca lucrurile sa mearga mai repede, macar in ceea ce priveste compozitiile propriu-zise pentru crema si blat. 2) Trebuie sa urmariti blatul atunci cand se coace”, pentru ca in functie de cuptorul de care dispuneti si de modul de coacere (“numai jos” sau “si jos si sus”) timpul poate varia semnificativ. Un indiciu sigur este momentul in care foaia isi schimba usor culoarea si devine bej inchis. 3) Zaharul vanilat este optional in crema. 4) Momentul in care crema este gata poate fi estimat si dupa culoare ei, insa consistenta sa este factorul decisiv in luarea deciziei. 5) Nu adaugati crema in unt inainte ca ea sa se fi racit complet, din motive lesne de inteles. 6) Dupa ce ati montat prajitura este indicat sa o tineti cateva ore la frigider.
Tot in aceasta nota, ati putea incerca si Prajitura cu bezea si capsuni (la air-fryer) sau Prajitura cu portocala.
Prajitura “Gabriela”
Ustensile necesare
Ingrediente
Blatul
- 5 buc albusuri de ou
- 200 g zahar tos
- 200 g nuci macinate
Crema
- 250 g zahar
- 200 ml lapte
- 200 g unt
- 5 buc galbenusuri de ou
- 2 linguri faina alba
- ½ lingurita esenta de vanilie
- 1 plic zahar vanilat (optional)
Instructiuni
Blatul
- Ingrediente pentru blat
- Separati albusele…
- Bateti-le spuma…
- … adaugati treptat zaharul …
- … si in final nuca …
- Impartiti compozitia in trei ….
- … si coaceti fiecare foaie cate 20 minute la 180℃
Crema
- Ingredientele pentru crema
- Folositi galbenusurile…
- … adaugati zaharul …
- … faina (si, daca doriti, zaharul vanilat)…
- … amestecati bine …
- … adaugati laptele si amestecati din nou …
- Turnati compozitia intr-o cratita ….
- … si fierbeti in bain-marie pana se ingroasa.
- Frecati bine untul …
- … adaugati treptat compozitia cu oua, racita in prealabil …
- … amestecati bine pana se omogenizeaza …
- Montati prajitura si … e gata!