Reteta de papanasi este una clasica, nimeni n-a ratat sa-i manance, inca din copilarie. Pentru noile generatii se impune insa o aducere aminte.
Despre branza. De la bun inceput trebuie spus ca e nimerit sa luati varianta “grasa”. Sunt unele retete de papanasi care apeleaza la unt ca regleze procentul de grasime daca branza nu are suficienta. Aproape toata branza are un procent prea ridicat de zer. Se impune scurgerea lui, pana cand branza apare ca un calup rigid. Daca va grabiti si nu aveti timp sa o scurgeti bine, puteti apela la urmatorul truc: adaugati ceva mai multa faina. Trebuie sa va avertizam insa ca daca exagerati, papanasii se vor transforma, datorita duritaii excesive, in munitie pentru AG (aruncator de grenade!).
Puteti pune cam orice fel de arome doriti, cea “clasica” fiind cea de vanilie.
De obicei papanasii se servesc cu smantana si/sau dulceata. Daca alegeti o dulceata usor acidulata (de exemplu cea de afine) gustul va capata o nota aparte. Fiind vorba de gust, nu uitati sa adaugati jumatatea de lingurita de sare. Este esentiala pentru a stabili gustul final.
Papanasii se servesc calzi insa daca raman pe a doua zi, ii puteti reincalzi la cuptorul cu microunde, insa veti constata ca nu mai sunt la fel de “pufosi” ca atunci cand abia au fost scosi din tigaie. Si pentru ca a venit vorba de ea trebuie sa va reamitim ca o data scosi, papanasii trebuie scursi pe niste servetele din hartie pentru a elimina excesul de grasime.
Daca papanasii nu sunt prima dumneavoastra optiune in acest moment ati putea incerca si Cheesecake fara blat sau Cheesecake fara coacere.
Papanasi
Ustensile necesare
Ingrediente
- 500 g branza de vaci (bine scursa)
- 300 g faina alba
- 2 buc oua
- 3 linguri zahar tos
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita bicarbonat
- extract de vanilie
- coaja de la o lamaie
- ulei de floarea soarelui (pentru prajit)
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati branza cu coaja de lamaie….
- … zaharul, bicarbonatul, sarea si zaharul vanilinat…
- … apoi oulale… si amestecati pana la obtinerea unei compozitii omogene.
- Adaugati treptat, amestecand, faina…
- Presarati planseta cu faina.
- Formati un cilindru din aluat.
- Formati papanasii…
- … si frigeti-i in ulei…