Din cate se stie, limoncello provine dintr-un orasel de coasta numit Sorrento, din provincia italiana Campania. Se pare ca productia, in casele locuitorilor, a inceput in jurul anilor 1900.
Localnicii il servesc si acum rece, dupa masa de pranz, ca un digestiv usor. Succesul bauturii se datoreaza probabil ingredientelor la indemana oricui: coaja de lamaie, alcool, zahar si apa. Da, si inca ceva: rabdare! Pentru ca trebuie sa asteptati cel putin cateva zile, cel mai bine 2 saptamani, pana cand aroma cojilor de lamaie se va transfera alcoolului.
Exista insa si cateva mici secrete care vor face ca reusita dumneavoastra sa fie definitiva si de necontestat. Iata-le:
1) Coaja de lamaie trebuie taiata fara partea alba; daca puneti si partea alba, bautura va deveni amara. Puteti insa incerca diverse grosimi ale cojii, astfel incat gustul bauturii sa fie potrivit cu asteptarile Dvs..
2) Locul in care depozitati alcoolul in care stau cojile trebuie sa fie racoros si intunecos. Amestecul nu trebuie deranjat decat o data pe saptamana, cand puteti agita usor borcanul ermetic inchis.
3) Cand faceti amestecul final, cu apa indulcita, asigurati-va ca ea este bine racita, altfel alcoolul se va evapora. Continutul de alcool al bauturii finale trebuie sa fie cam 25-30%. Dupa cum ati ales alcoolul (de obicei este intre 70-96% – cel pur) mai puteti sa adaugati apa pana la procentul dorit.
4) Limoncello se poate servi si ca bautura racoritoare daca il puneti, in cantitati relativ mici, in apa tonica sau apa minerala carbonatata.
5) Cumparati INTOTDEAUNA lamai bio! Inainte de a le decoji, spalati-le bine sub apa, cu o carpa aspra.
6) Uneori in loc de lamai se folosesc portocale sau grapefruit. Daca aveti curaj, incercati!
Daca nu aveti curaj, puteti face ceva dulce: o Prajitura cu cafea sau un Chec cu unt de arahide si ciocolata.
Limoncello
Ustensile necesare
- 1 borcan foarte curat
- 1 oala foarte curata
Ingrediente
- 4 buc lamai (cu coaja netratata!)
- 500 ml alcool (din cereale, 70-90% (vodca, eventual))
- 450 g zahar tos
- 500 ml apa
Instructiuni
- Ingredientele
- Decojiti lamaile (grosimea partii albe va da senzatia de amar – daca vreti sa o evitati, decojiti foarte atent, fara partea alba!)
- Puneti-le intr-un borcan de 800g, cu capac etans.
- Turnati alcoolul peste cojile de lamaie
- Inchideti etans si pastrati la loc racoros si intunecat 2 saptamani. Agitati o singura data, dupa o saptamana.
- Dupa doua saptamani…
- Aveti nevoie de 450g de zahar si ½ litru de apa
- Puneti zaharul si apa intr-o oala. Amestecati pana aduceti la fierbere.
- Lasati sa se raceasca.
- Turnati alcoolul…
- … fara coji.
- Hai noroc!