Paine plata cu unt si usturoi se mananca numai calda, atunci cand se scoate din tigaie. Daca o lasati sa se raceasca, se va intari si nu va mai fi la fel de buna. Avantajul esential este ca se face cu ingrediente comune, intr-un timp extrem de scurt.
Trebuie sa aveti in vedere ca usturoiul poate fi optional, insa puteti sa il inlocuiti cu iaurt, branza, chefir sau, daca sunteti suficient de curajosi, sa puneti marmelada sau gem. In aceste ultime doua cazuri se transforma, bineinteles in desert. Totusi, reteta initiala este pentru un produs sarat; am amintit optiunea dulce doar ca sa subliniem versatilitatea retetei.
Cand o prajiti, trebuie sa incaziti bine tigaia durata de prajire fiind extrem de scurta, cam un minut pe fiecare parte. Pentru o manipulare usoara va sfatuim sa utilizati hartie de copt, la care aluatul nu adera. Pentru o buna omogenizare este de dorit ca untul si iaurtul sa fie la temperatura camerei. Noi am folosit varianta greceasca a iaurtului, cea cu 10% grasime. Daca folositi alt tip de iaurt trebuie sa aveti grija la consitenta aluatului, acesta nu trebuie sa fie tare.
Daca vreti ceva mai sofisticat puteti incerca, muncind mai mult si fiind mai rabdatori, “Paine artizanala cu ulei de masline, rozmarin si crusta tare” sau Focaccia.
Paine plata cu unt si usturoi
Ustensile necesare
- 1 bol
Ingrediente
- 350 g faina alba
- 250 g iaurt
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 30 g unt
- 2 buc catei de usturoi
- ulei pentru prajit
Instructiuni
- Ingredientele
- Puneti toate ingredientele intr-un bol si framantati bine
- Faceti 6 sau 8 bilute si lasati-le sa se odihneasca 5 minute
- Aplatizati fiecare biluta pana devine groasa de 5 milimetri
- Frigeti cate 1 minut pe fiecare parte in putin ulei
- Cand sunt gata, ungeti cu usturoi (daca doriti)
- E gata!