Focaccia fara framantare e o paine rezultata dintr-un compromis. Acela dintre renuntarea la framantare si punerea la incercare a rabdarii, prin timpul extrem de lung de dospire. Avand in vedere ca in timpul dospirii nu trebuie sa faceti practic nimic altceva decat, eventual, sa priviti, din cand in cand, ceasul.
Ceea ce determina de obicei entuziasmul pentru acest fel de paine sunt … bulele. focaccia este – in cazul in care e corect facuta – aerata si are o crusta tare. Si acest contrast o face delicioasa. Ca sa le obtineti trebuie sa trageti, de patru ori, cu pauze de 30 de minute intre aceste operatii, aluatul unul peste altul, miscand la 90 de grade bolul. Mana Dvs. trebuie sa fie udata cu apa ca sa nu se lipeasca aluatul!
Daca bulele sunt elementul principal care determina savoarea, nici celelalte ingrediente nu trebuie neglijate, dupa cum urmeaza.
Este absolut necesar sa folositi o faina adecvata. In varianta italiana ea se numeste OO, in cea romaneasca 650. Esentiala nu e denumirea, ci continutul de proteine, mai mare sau egal cu 12% (sau 12 g la 100 g. de faina). Acest tip de faina este diferit de cel utilizat, de exemplu, la aluatul de paste prin marimea granulelor de amidon, lasata intacta in urma procesului de macinare.
Pentru a obtine consistenta necesara prezentei bulelor (neaparat mari!), atunci cand faina nu are suficiente proteine, este necesara adaugarea unei cantitati suplimentare de apa.
Uleiul folosit este de asemenea important. Nici sa nu va ganditi sa folositi altceva decat ulei de masline. El este cel care da gustul inimitabil al preparatului. Nu faceti economie cand ungeti tava sau cand o dati la cuptor, deasupra focacciei.
Inainte de a o da la cuptor deasupra puteti pune masline (de obicei taiate, ca sa nu impiedice formarea bulelor!), bucati de rosii (sau rosii cherry) si, neaparat, rozmarin si ulei de masline.
Desigur exista si alte forme de focaccia pe care le-ati putea incerca: Focaccia rapida sau Focaccia pur si simplu.
Focaccia fara framantare
Ustensile necesare
Ingrediente
- 560 g Faina (tip 650, cu 12 g proteine la kilogram)
- 470 g apa (eventual putin mai multa (vezi comentariul))
- 11 g sare
- 7 g drojdie uscata
- 1 lingura ulei de masline
Pentru suprafata
- masline verzi taiate felii
- rozmarin
- 2 linguri ulei de masline
- sare grunjoasa
Instructiuni
- Ingredientele
- Amestecati drojdia cu putina apa calduta…
- … adaugati ulei de masline si sare …
- Amestecati bine.
- Adaugati treptat, amestecand, faina
- Omogenizati amestecul cu spatula…
- Lasati la crescut, intr-un loc cald, 30 de minute
- Umeziti mana in apa …
- … si intoarceti aluatul …
- … miscati bolul la 90° si intoarceti din nou, pana cand parcurgeti 360°
- Dati la crescut la loc cald 30 de minute. Repetati de inca trei ori.
- Acoperiti cu folie alimentara si dati la frigider peste noapte.
- Scoateti din frigider si puneti in tava unsa cu ulei. Lasati inca o ora la dospit.
- Adaugati deasupra masline, rozmarin si ulei.
- Dati la cuptorul incalzit la 200℃ timp de 20-25 de minute. E gata!