
Daca ati auzit vreodata ca oricine poate face oua scotiene, ei bine… nu v-a inselat auzul, pentru ca acesta este adevarul gol-golut. O sa ne intrebati atunci care e motivul pentru care ne-am oprit la aceasta reteta. Ei bine, surprizele cu adevarat mari apar la ingrediente: nu seamana cu binecunoscutele parjoale moldovenesti si nici cu niste carnati neafumati! Si inca ceva. Nu au usturoi si ceapa, componentele traditionale ale (aproape) oricarei tocaturi neaose.
Ceea ce v-am spus mai sus va surprinde beneficiarii, indiferent care vor fi acestia, si de aici calea spre un succes memorabil, e aproape sigur deschisa. Mai e insa o conditie. Pentru oua scotiene va trebuie un dram de curaj. Atunci cand veti citi lista ingredientelor, sunt unele asociatii cu care s-ar putea sa nu fiti familiarizati. Va sfatuim sa nu renuntati la ele, chiar daca la inceput suna straniu sau cel putin neobisnuit. Recunoastem faptul ca in cazul in care cei carora va adresati sunt excesiv de conservatori, s-ar putea sa nu aveti succesul scontat. Pentru inceput puteti pune cantitati ceva mai mici, ca sa-i obisnuiti. Copiii sunt principalii vinovati de aceasta stare de fapt. Partea buna este ca o data ce aveti ingredientele, le puteti folosi ulterior si la alte retete.
E importanta in acest caz si garnitura. Noi am ales cartofii prajiti. Sunt usor de facut si la indemana oricui. Daca vreti sa va surprindeti mesenii, ati putea incerca niste orez fiert. Stropit cu sos de soia dulce si niste bucatele de ceapa puse deasupra, va face deliciul multora. Daca insa aveti o garnitura preferata, o puteti utiliza foarte bine si pe aceea. Cea pe care o folositi de obicei la snitele e foarte buna.
Tot in aceasta ordine de preferinte, v-am mai putea recomanda muschi de porc la cuptor umplut cu spanac si branza de capra. E la fel de surprinzator si usor de facut.
Oua scotiene
Ustensile necesare
Ingrediente
- 12 oua
- 900 grame carne tocata de porc (poate fi si de vita, daca o preferati)
- ¼ ceasca patrunjel proaspat (tocat fin)
- 2½ lingurite salvie (tocata fin)
- ¼ lingurita nucsoara
- 2 lingurite piper
- 1 lingura zahar brun
- ½ lingurita piper cayenne
- 1 lingura mustar Dijon
- 2 lingurite sos Worcestershire
- 1 lingura sare
- 2 cesti pesmet
- 1 ceasca faina alba
- putina apa
- ulei de floarea soarelui (pentru prajit)
Instructiuni
- Ingredientele
- Puneti 10 oua in apa rece si aduceti la fierbere. Cand apa fierbe dati focul la mic si fierbeti pentru 4½ minute. Puneti ouale in apa rece pentru inca 10 minute si apoi decojiti-le.
- Amestecati carnea tocata cu condimentele ca pentru parjoale sau pentru carnati. Nu uitati sa puneti putina apa pentru a afana compozitia astfel rezultata.
- Faceti 10 bilute egale din compozitia rezultata.
- Treceti ouale fierte si decojite prin faina; scuturati faina in exces!
- Pe o bucata de folie aplatizati biluta de carne.
- Puneti un ou fiert la mijloc…
- … si impachetati cu ajutorul foliei.
- Procedati la fel cu restul oualelor.
- Treceti bilutele umplute cu oul fiert prin faina…
- …ou batut…
- si pesmet.
- Prajiti in ulei incins.
- Puneti la scurs pe un prosop de hartie.
- Serviti calde cu cartofi pai.