Spre surprinderea Dvs., risotto cu somon si mazare, spre deosebire de orice alt risotto, nu necesita amestecarea continua a compozitiei. Recunoastem, este o mica modificare a cantitatii de apa (supa in cazul nostru) care ar atrage aspre critici din partea unui “chef” italian. Cum de obicei adaptam retetele pentru uzul oamenilor obisnuiti, speram ca vom fi iertati si de aceasta data. La urma urmei, cand vii obosita/obosit de la serviciu, te bucuri daca mai castigi cateva minute pentru tine.
La castigul de timp mai contribuie si faptul ca mazarea se pune fara a fi decongelata. De fapt, reteta ar fi trebuit sa se numeasca risotto cu somon si mazare – varianta rapida. Trebuie sa va mai avertizam ca somonul trebuie sa fie fiert fara piele. Puteti scapa de ea, daca o “parliti” usor cu o flacara inainte de a o pune la gatit. De asemenea este indicat sa incercati, din cand in cand, starea de fierbere a orezului. E un lucru stiut ca acesta nu trebuie fiert excesiv: devine cleios si risotto va avea o textura nefireasca. In cazul boabelor de mazare trebuie sa fiti atenti sa nu ramana nefierte, avand in vedere ca le puneti congelate in compozitie.
Am intalnit variante ale retetei care au inlocuit mazarea cu sparanghelul. Diferenta esentiala este la gust, dar si la pret. Probabil ca in acest caz, sezonul pentru sparanghel joaca un rol decisiv. Daca inlocuiti si somonul cu creveti, atunci aveti cu siguranta o alta mancare. E insa tot un risotto la baza. Exista si un “pont” pe care vi-l vom da. Doua ingrediente, aparent neesentiale, nu trebuie sa lipseasca: vinul alb si parmezanul. Ele sunt cele care dau un gust aparte si inconfundabil preparatului. In cazul in care doriti alte idei in aceeasi nota, ati putea incerca si risotto de vita cu sofran sau risotto cu ciuperci .
Risotto cu somon si mazare
Ustensile necesare
Ingrediente
Risotto
- 2 cani orez pentru risotto
- 1 cana mazare congelata
- 4 cani supa de pui
- 1 cana vin alb
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri unt
- 1 ceapa de dimensiune medie (tocata marunt)
- 2 catei de usturoi
- ½ zeama de la o lamaie
- ¼ cana parmezan ras (pentru prezentare)
- 2 linguri patrunjel proaspat (pentru prezentare)
Somon
- 2 cani supa de legume
- 2 file de somon (fara piele!)
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
Instructiuni
- Ingredientele
- Trageti usturoiul in ulei de masline
- Adaugati ceapa
- Cand ceapa a devenit translucida, puneti orezul si trageti-le putin impreuna
- Adaugati vinul si lasati cateva secunde, pana se evapora aproape complet.
- Adaugati supa de pui, zeama de lamaie, sarea si piperul si amestecati din cand in cand pana cand orezul e moale. Operatiune asta dureaza cam 15 minute, pana cand orezul e aproape fiert.
- Dati somonului un clocot scurt in apa.
- Eliminati apa.
- Zdrobiti fileul de somon.
- Adaugati in risotto somonul zdrobit si mazarea congelata.
- La final adaugati parmezanul…
- … si untul.
- E gata!