Risotto cu spanac si rosii uscate este o reteta tipic italiana. In consecinta trebuie sa respectati cateva reguli simple pentru a nu va ridica in cap toata peninsula. Sa le luam pe rand.
Orezul. Nu folositi niciodata orez cu bobul lung, nu se preteaza acestui preparat datorita continutului mai redus de amidon. Amidonul este cel care da aspectul si gustul cremos al unui risotto bine facut. Din acelasi motiv NU se spala si nu se usuca orezul inainte de gatire (nu ati face altceva decat sa scapati de amidon!). De fierbere prealabila nici nu poate fi vorba.
Gatirea propriu zisa. Risotto nu se face singur (din pacate!). Trebuie sa puneti lichidele treptat, sa amestecati continuu si sa observati momentul in care orezul este complet fiert. Nu ratati acest moment, daca doriti sa obtineti textura cremoasa, specifica preparatului. De obicei este gata in cam 20-25 de minute.
Supa de gaina/pui trebuie sa fie incalzita in prealabil, astfel incat atunci cand o turnati in tigaie sa nu intrerupa procesul de fierbere al orezului. In caz contrar va fi nevoie, de fiecare data, de mai mult timp.
Risotto se mananca imediat ce este pregatit. Nu se poate folosi pentru a doua zi, daca doriti sa aveti aceeasi textura si acelasi gust. Nu se pune in congelator! Risotto se poate folosi si ca garnitura la friptura sau carnati prajiti.
Mai puteti incerca si alte retete de risotto, observatiile de mai sus ramanand insa valabile: Risotto de vita cu sofran, Risotto cu somon si mazare sau Risotto cu carnati si vin rosu.
Risotto cu spanac si rosii uscate
Ustensile necesare
- 1 tigaie inox cu fundul gros, sa nu se prinda orezul!
Ingrediente
- 1 litru supa de pui (poate fi dintr-un cub)
- 300 grame orez pentru risotto
- 30 grame rosii uscate la soare (din conserva, in ulei)
- 240 mililitri vin alb sec
- 70 grame parmezan
- 120 grame spanac (poate fi si congelat)
- 5 buc catei de usturoi
- 1 buc ceapa rosie
- 2 linguri unt
- frunze de busuioc proaspat
- sare
- piper