Baton vegan cu ciocolata se face extrem de repede si satisface cerintele “puristilor” in domeniu, daca se respecta intocmai indicatiile. Ingredientele pot fi insa alese si in varianta ceva mai blanda, cea a oamenilor care se hranesc sanatos, insa fac si unele exceptii uneori, de dragul diversitatii.
Ingredientele esentiale, cele care nu pot fi schimbate in niciun caz, sunt semintele de dovleac, avocado, curmalele si… uleiul de cocos. O mentiune speciala pentru semintele de dovleac: trebuie sa cumparati varianta fara sare. Cea cu sare va transforma desertul in … fel principal!
Ca variante la indulcitor puteti folosi zahar, fructoza sau miere, amestecate cu putina apa. Apa este necesara pentru a asigura textura amestecului obtinut in urma mixarii. De asemenea extractul de vanilie se poate inlocui cu zahar vanilat, reducand usor cantitatea de indulcitor. Nu trebuie insa sa va faceti probleme daca puneti un pic mai mult…
Sarea este un element esential, ca potentiator de gust. Puteti alege si varianta unui pachet de seminte de dovleac cu sare, insa ea nu trebuie sa depaseasca cantitatea echivalenta de o jumatate de lingurita, ceea ce e cam greu de apreciat, daca nu va place sa gustati, din cand in cand, din mancarea pe care o faceti.
De asemenea, daca aveti rabdare, e necesar sa raciti bine compozitia mixata pentru a o putea taia uniform. Un minim de patru ore de refigerare ar fi foarte indicat. Aceasta ajuta si la racirea imediata a ciocolatei atunci cand o adaugati.
Tot in acest stil, puteti incerca si mancaruri sarate: Risotto cu ciuperci sau Clatite cu varza in stil japonez.
Baton vegan cu ciocolata
Ingrediente
- 400 g seminte de bostan
- 8 buc curmale fara samburi
- 4 linguri sirop de artar (puteti inlocui cu orice indulcitor lichid doriti)
- 4 linguri ulei de cocos
- 1/2 buc avocado
- 2 lingurite extract de vanilie
- 1/2 lingurita sare
- 400 g ciocolata (varianta vegana sau nu, dupa gust)
- 2 linguri ulei de cocos
Instructiuni
- Ingredientele
- Puneti in blender semintele de dovleac si ingredientele lichide…
- … curmalele … si apoi amestecati totul….
- Ungeti o tava cu ulei de cocos …
- Umpleti-o cu mixul obtinut si dati cateva ore la congelator…
- Taiati apoi felii de un centimetru…
- Topiti ciocolata la cuptorul cu micounde si eventual amestecati cu ulei de cocos daca constatati ca aveti o compozitie prea densa si apoi turnati/tapetati feliile
- E gata!