Friganele dulci este reteta care va scoate din incurcatura atunci cand ati aveti suficient de multe felii de paine de buna calitate sau de cozonac. Or – stim bine cu totii – ca asta se intampla imediat dupa sarbatori, cand, prinsi de febra pregatirilor, uitam cati invitati avem si actionam dupa principiul “mai bine sa ramana, decat sa nu ajunga”.
Partea buna este ca friganele dulci e o reteta ingaduitoare cu cel care o incearca. Puteti folosi felii de la paninea de casa pe care ati facut-o de sarbatori, dar si bucati de cozonac. Sa nu ne ascundem dupa deget: e vorba de capetele care nu au nici nuca si nici bucatele de rahat. Cele pe care de obicei nu le aduceti deloc odata cu farfuria pentru musafiri. Trebuie sa va spunem ca si de aceasta data cei ai casei, care erau victimele inocente ale actiunii, va vor multumi. Le-ati oferit un desert pe care nici macar nu il banuiau.
Se cuvine sa amintim cateva cuvinte despre umplutura. Si aici lucrurile sunt simple si ingaduitoare cu bucatarul/bucatareasa. Reteta neadaptata se refera la ceea ce anglo-saxonii numesc “smores”. E vorba de forma contrasa a expresiei “some more”. Ea se traduce prin “mai mult” sau “inca” – “ceva in plus”. Va dati seama ca, din punct de vedere culinar, gustul este memorabil prin repetitie. Sa nu mai lungim lucrurile: smores sunt niste bezele MOI care se mananca cu nemiluita. (Glumim – se mananca pana se termina pachetul!). E bine sa le cumparati cat mai aproape de momentul folosirii ca sa fiti siguri ca le mai aveti. Chiar daca ati constatat lipsa lor le puteti inlocui cu crema de ciocolata, dulceata, gem sau miere de albine. In functie de decizia pe care o veti lua, va trebui sa adaptati cantitatea de zahar utilizata.
Daca nu aveti toate ingredientele, puteti incerca, cu aceleasi sanse de succes, ceva de aici.
Friganele dulci
Ustensile necesare
Ingrediente
- 4 felii paine de buna calitate sau cozonac simplu
- 3 buc oua
- 3 linguri zahar (pot lipsi daca folositi cozonac)
- 1 lingurita scortisoara
- ¼ lingurita nucsoara
- ¾ cana frisca
- 2 linguri unt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- ½ tableta ciocolata
- 4-6 buc bezele moi (le procurati din comert)
Instructiuni
- Ingredientele
- Bateti cele trei oua intr-un castron
- Adaugati vanilia, scortisoara si nuscsoara
- Adaugati cele 3 linguri de zahar
- Taiati bucati relativ groase (2 cm) de paine/cozonac
- Faceti o fanta in mijlocul fiecarei bucati
- Topiti untul in tigaie
- Umpleti fanta creata cu bezele dulci si ciocolata si inmuiati in amestecul cu ou
- Puneti-le sa se prajeasca in untul incins din tigaie pana devin maronii
- Sunt gata!