martie 12

Friganele dulci

0  comments

Friganele dulci e o reteta care va da sansa sa scapati de niste paine/cozonac care devine brusc inutila, fiind prea uscata. In schimb, puteti obtine un dulce usor de facut si spectaculos.
friganele_dulci

Friganele dulci este reteta care va scoate din incurcatura atunci cand ati aveti suficient de multe felii de paine de buna calitate sau de cozonac. Or – stim bine cu totii – ca asta se intampla imediat dupa sarbatori, cand, prinsi de febra pregatirilor, uitam cati invitati avem si actionam dupa principiul “mai bine sa ramana, decat sa nu ajunga”.

Partea buna este ca friganele dulci e o reteta ingaduitoare cu cel care o incearca. Puteti folosi felii de la paninea de casa pe care ati facut-o de sarbatori, dar si bucati de cozonac. Sa nu ne ascundem dupa deget: e vorba de capetele care nu au nici nuca si nici bucatele de rahat. Cele pe care de obicei nu le aduceti deloc odata cu farfuria pentru musafiri. Trebuie sa va spunem ca si de aceasta data cei ai casei, care erau victimele inocente ale actiunii, va vor multumi. Le-ati oferit un desert pe care nici macar nu il banuiau.

Se cuvine sa amintim cateva cuvinte despre umplutura. Si aici lucrurile sunt simple si ingaduitoare cu bucatarul/bucatareasa. Reteta neadaptata se refera la ceea ce anglo-saxonii numesc “smores”. E vorba de forma contrasa a expresiei “some more”. Ea se traduce prin “mai mult” sau “inca” – “ceva in plus”. Va dati seama ca, din punct de vedere culinar, gustul este memorabil prin repetitie. Sa nu mai lungim lucrurile: smores sunt niste bezele MOI care se mananca cu nemiluita. (Glumim – se mananca pana se termina pachetul!). E bine sa le cumparati cat mai aproape de momentul folosirii ca sa fiti siguri ca le mai aveti. Chiar daca ati constatat lipsa lor le puteti inlocui cu crema de ciocolata, dulceata, gem sau miere de albine. In functie de decizia pe care o veti lua, va trebui sa adaptati cantitatea de zahar utilizata.

Daca nu aveti toate ingredientele, puteti incerca, cu aceleasi sanse de succes, ceva de aici.

friganele_dulci

Friganele dulci

Mama AD
Friganele dulci e o reteta care va da sansa sa scapati de niste paine/cozonac care devine brusc inutila, fiind prea uscata. In schimb, puteti obtine un dulce usor de facut si spectaculos.
5 from 1 vote
Timp de preparare 5 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 15 minutes
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Frantuzeasca
Portii 2 portii
Calorii 231 kcal

Ustensile necesare

Ingrediente
  

  • 4 felii paine de buna calitate sau cozonac simplu
  • 3 buc oua
  • 3 linguri zahar (pot lipsi daca folositi cozonac)
  • 1 lingurita scortisoara
  • ¼ lingurita nucsoara
  • ¾ cana frisca
  • 2 linguri unt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • ½ tableta ciocolata
  • 4-6 buc bezele moi (le procurati din comert)

Instructiuni
 

  • Ingredientele
    friganele_dulci ingrediente
  • Bateti cele trei oua intr-un castron
    friganele_dulci oua
  • Adaugati vanilia, scortisoara si nuscsoara
    friganele_dulci scortisoara
  • Adaugati cele 3 linguri de zahar
    friganele_dulci zahar
  • Taiati bucati relativ groase (2 cm) de paine/cozonac
    friganele_dulci painea
  • Faceti o fanta in mijlocul fiecarei bucati
    friganele_dulci painea taiata
  • Topiti untul in tigaie
    friganele_dulci unt
  • Umpleti fanta creata cu bezele dulci si ciocolata si inmuiati in amestecul cu ou
    friganele_dulci umplutura
  • Puneti-le sa se prajeasca in untul incins din tigaie pana devin maronii
    friganele_dulci gatite in unt
  • Sunt gata!
    friganele_dulci gata

Reteta video

https://youtu.be/C-JZHk74J0w

Informatii nutritionale

Serving: 1portieCalories: 231kcal
Keyword friganele, friganele dulci
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

martie 26, 2024

O paine subtire care se mananca calda, cu

martie 25, 2024

O reteta rapida pentru zilele in care aveti

martie 22, 2024

O prajitura fina, cu un gust deosebit, dat