Stim, o sa spuneti ca pateuri cu nutella este o reteta la indemana oricui. Si chiar este! Ne-am hotarat sa o publicam nu ca sa invatam ceva absolut inedit. Scopul declarat este sa va invatam cateva trucuri care sa va ajute la orice reteta care implica aluatul foietaj. Si da, ca sa va reamintim un gust pe care l-ati experimentat in copilarie, cel de zahar ars. Recunoastem insa ca “ars” si “aluat foietaj” nu e o alaturare prea fericita. Asta ca sa nu spunem mai mult…
Primul lucru pe care trebuie sa vi-l spunem se refera la temperatura la care coaceti aluatul foietaj. Ca sa fim foarte exacti, este vorba despre doua “paliere de temperatura”. Si asta ca sa fiti siguri intotdeauna ca aluatul se foieteaza perfect. La inceput, cuptorul trebuie incalzit la 180 grade Celsius. Dupa ce ati introdus aluatul, lasati-l la aceasta temperatura pentru 10 minute. O data scurse cele 10 minute, reduceti temperatura cu 20 de grade Celsius, deci potriviti-o la 160 de grade Celsius si lasati sa se coaca pentru inca 20 -25 de minute, dupa ce culoare a foietajului doriti sa obtineti. Daca respectati aceasta sugetie, va garantam ca veti avea intotdeauna o foietare bine conturata atunci cand lucrati cu aluat foietaj.
Cel de-al doilea sfat se refera la reteta de fata. Ca sa reusiti un gust savuros de zahar ars, trebuie sa va asigurati ca ati introdus in aluat, cu sucitorul, prin apasare, zaharul tos. Puteti folosi zahar tos alb sau brun, dupa preferinta. Mai mult, daca aveti un cuptor modern, cu sistem de incalzire atat pe suprafata de jos cat si cea de sus, atunci, pentru a obtine o caramelizare uniforma, selectati doar incalzirea inferioara pentru primele 10 minute si ulterior ambele (inferioara si superioara) pentru restul timpului. Acest procedeu tine cont de faptul ca tava insasi are o inertie termica care impiedica de obicei coacerea uniforma. Speram sa va placa!
Daca doriti, puteti incerca si alte retete cu aluat foietaj: Pateuri melci cu ansoa sau Bradut din foietaj.
Pateuri cu nutella
Ingrediente
- 400 g aluat foietaj (din comert)
- 50 g zahar tos
- 100 g nutella
Instructiuni
- Ingredientele
- Imprastiati zaharul tos si apasati-l bine cu sucitorul…
- Intoarceti invers foaia…
- Taiati dreptunghiuri potrivite….
- Adaugati nutella…
- Impaturiti…
- Puneti la copt la 180℃ primele 10 minute si la 160℃ urmatoarele 25 pe o foaie din teflon.
- Cand sunt gata, zaharul trebuie sa fie caramelizat…
- … cam asa…